Presentation

Maria Samuelsson är doktor i medicinsk vetenskap och adjunkt vid instutionen för vårdvetenskap och specialistsjuksköterska med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar. Maria Samuelssons forskning fokuserar konsekvenser av sjukdom i människors liv och hur negativa konsekvenser av sjukdom kan lindras. Mer specifikt fokuserar forskningen utveckling och utvärdering av modeller och verktyg som möjliggör för hälso- och sjukvårdspersonal att förebygga ohälsa och främja hälsa hos patienter och deras närstående. Grundläggande är att de modeller och verktyg som utvecklas ska vara relevanta och användbara för användare och mottagare liksom implementerbara i rutinvården. Av den anledning är patienter- och närstående, liksom hälso- och sjukvårdsorganisationer centrala samverkanspartners i Maria Samuelssons forskning.

Maria Samuelsson ingår i två forskargrupper: CaRe Cancer and illness rehabilitation och Measures for Change. Forskargruppen CaRe fokuserar på återhämtning efter cancersjukdom inom vilken Maria Samuelsson leder projektet FamCASP som utvärderar en ny modell för individualiserat närståendestöd i cancervården. En nyckelkomponent i modellen är ett digitalt, interaktivt screeningverktyg som möjliggör för närstående att självskatta sina stödbehov och erhålla riktat stöd.

Measures for Change fokuserar på översättning och testning av instrument samt utveckling av nya instrument. Instrument som testas eller utvecklas av gruppen ska kunna mäta en förändring och därmed vara användbara i klinisk eller pedagogisk verksamhet. Maria Samuelsson medverkar även i ett projektet Prepare to Prevent där sjuksköterskestudenter, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal, lärare och chefer samskapar en utbildningsintervention inom ramen för omställningen till en God och nära vård. Interventionen syftar till att förbereda sjuksköterskestudenter på hur de kan leda en personcentrerad och hälsofrämjande vård av äldre personer som erhåller hemsjukvård och deras närstående.