Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
- Forskarskolor
- Forskarskolor
- Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Forskarskola: ComBine
- Forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskarskola: Hållbar rörelse i skolor och förskolor
- Finna vägar i en tid av stora framtidsutmaningar (FinnFram)
- Forskarskola: ROCIT
- Forskarskola: Pedagogik och yrkeskunnande (YRK)
- Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur (CuEEd-LL)
- Forskningsämnen
-
- Forskningsmiljöer
- Forskningsmiljöer
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
På sidan -
- Samverkan och innovation
- Samverkan och innovation
- Samverkansområden
- Innovation och nyttiggörande
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med forskare
- Kultursamverkan
- Stöd Malmö universitet
På sidan -
- Om oss
- Om oss
-
- Fakulteter och institutioner
- Fakulteter och institutioner
-
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Institutionen för barndom, utbildning och samhälle
- Institutionen för idrottsvetenskap
- Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle
- Institutionen för skolutveckling och ledarskap
- Institutionen för kultur, språk och medier
- Institutionen för samhälle, kultur och identitet
-
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Institutionen för datavetenskap och medieteknik
- Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik
- Odontologiska fakulteten
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Breddad rekrytering och breddat deltagande
- Kvalitetsarbete vid universitetet
-
- Musikverksamhet
- Musikverksamhet
- Studentarbeten – videoverk
- Alumni & vänner
- Universitetet i en orolig värld
På sidan
Framtidens entreprenöriella arbetskraft
arbetskraft
Inom ramen för det EU-finansierade projektet Framtidens entreprenöriella arbetskraft (FEA), har Malmö universitet under tre år fokuserat extra på studenters idékraft och hur denna kan bidra till att stärka företagande och entreprenörskap i Skåne.
Fakta om Framtidens entreprenöriella arbetskraft
Namn: Framtidens entreprenöriella arbetskraft
Programområde: Skåne-Blekinge
Projekttid: 2020.09.01 – 2023.04.30
Beviljat stöd: EU:s regionala utvecklingsfond
Projektets målsättning
Framtidens entreprenöriella arbetskraft har varit ett samverkansprojekt mellan Malmö universitet, Högskolan Kristianstad, Kristianstad kommun, Krinova och Drivhuset Malmö.
På Malmö universitet har projektet drivits av Mau innovation och inneburit en utveckling av befintliga strukturer, för att studenters innovativa förmågor ska ges förutsättningar att växa och tas tillvara på. Målsättningen har varit att rusta studenterna med handlingskraft och ett lösningsorienterat förhållningssätt inför förverkligandet av egna idéer och deras möte med arbetslivet – bland annat genom mer entreprenörskap och innovationsinslag i undervisningen, stärkt samarbete med lokala aktörer, fler entreprenörskapsaktiviteter utanför utbildningen, samt utveckling av processer kopplat till studentinnovation.
Imagine Summit
Imagine Summit - spridningskonferens
Imagine Summit - spridningskonferens
Den 8 mars 2023 välkomnades alla, som på ett eller annat sätt medverkat till att bygga broar mellan studenter, näringsliv och organisationer de senaste tre åren, till en heldagskonferens i Kristianstad. Med hjälp av samarbets- och idéutvecklingsmetoder, som utvecklats framgångsrikt inom FEA-projektet, genomfördes en interaktiv konferens med fokus på att hitta nya vägar gällande regionens kompetensförsörjning med hjälp av framtidens entreprenöriella arbetskraft. Under dagen varvades resultat och goda exempel från FEA-projektet med inspiration, nätverkande och samskapande idéutveckling kring de utmaningar vi står inför idag.
Några av aktiviteterna i projektet
Stormathon
Stormathon
Stormathon är en innovationsutvecklande utmaning på Malmö universitet som ger studenter möjlighet att utveckla färdigheter inom kreativitet, problemlösningsförmåga och entreprenörskap i samarbete med näringsliv, offentlig sektor samt idéburen sektor. Utmaningen syftar till att förbereda studenter inför kommande yrkesliv och att träna på att identifiera och finna innovativa lösningar på samhällsutmaningar kopplade till deras kommande roller i arbetslivet. Fokus är problemlösningsförmåga – att förstå, formulera och lösa ett problem, att synliggöra egna styrkor och förmågor och att ge studenterna verktyg för att finna anpassningar till, och hitta nya vägar i, en föränderlig värld. Som en del av det övergripande målet för FEA-projektet, att stärka företagande och entreprenörskap i Skåne genom att skapa en struktur för hur företag tillsammans med studenter utvecklar sina innovativa förmågor, har Stormathon under de senaste två åren utvecklats till en aktivitet som erbjuds både inom utbildningsprogram och vid sidan av utbildningen som en flervetenskaplig heldagsaktivitet. Som ett led i att nå presumtiva studenter har aktiviteten har även arrangerats vid två tillfällen utanför akademin under projektperioden.
Leapfrogs
Leapfrogs
Leapfrogs är ett stipendium som delas ut till studenter för att inspirera och främja utvecklandet av kreativitet, innovationskraft och entreprenörskap för samhällsutveckling. Tanken bakom Leapfrogs är att ge våra studenter möjligheten att förutsättningslöst testa idéer. Stipendiet på 33 000 kr delas ut till studenter med syftet att de ska kunna arbeta heltid med sin idé under sommaren, juni-augusti. Utöver det finansiella stödet så erbjuds stipendiaterna coaching, workshops i affärsutveckling, samt ett värdefullt nätverk av andra studenter, innovationsrådgivare, affärsutvecklare och startups. Malmö universitet har under projektperioden utvecklat stipendiets kriterier och stödet studenterna erbjuds, i samarbete med Drivhuset Malmö. Vidare har Malmö universitet fördjupat samarbetet med inkubatorn Minc och stipendiaterna erbjuds sedan 2022 arbetsplats och nätverkande hos Minc under sommaren. Denna möjlighet stödjer projektets övergripande mål att stärka företagande och entreprenörskap i Skåne och att studenterna tillsammans med företag kan utveckla sina innovativa förmågor och vara en resurs för SME:s kompetensförsörjning och förnyelse. Många start-ups på Minc är själva tidigare Leapfrogs-stipendiater.
Exjobb i samverkan
Exjobb i samverkan - för en hållbar samhällsutveckling är ett initiativ som erbjuder studenter vid Malmö universitet möjligheten att skriva examensarbete i samarbete med en organisation eller ett företag eller att, genom kontakt med externa aktörer, hitta samhällsrelevanta frågeställningar för sina examensarbeten. Genom samarbete får de praktisk erfarenhet av konkreta utmaningar i arbetslivet och kan se sitt framtida yrkesliv i en större kontext. Det är också en chans att knyta värdefulla kontakter utanför universitetet och träffa studenter från andra utbildningsprogram. Ca 100 studenter per läsår har sedan start deltagit i aktiviteten och främst har det gynnat internationella studenter med begränsad tillgång till externa kontakter och nätverk.
Exjobb i samverkan är ett led i ambitionen att företag, tillsammans med studenter, ska utveckla sina innovativa förmågor och möjliggör för studenterna att utgöra en resurs i SME:s kompetensförsörjning och förnyelse.
Nätverk som vi samarbetat med inom exjobb i samverkan:
- Västra Hamnen - Have it all
- LFM30
- Sustainable Business Hub
- Hållbar utveckling Skåne
- Nätverket idéburen sektor Skåne
- Hushållningssällskapet Halland
- Resilient Regions Associations
- Leader Söderslätt
- Kommunsamverkan Fastighet
- Söderåsens Biopark
- Malmö Företagsgrupper
Medfinansiärer i projektet
Högskolan Kristianstad är den största medfinansiären i projektet och är även projektägare. Övriga medfinansiärer är Malmö universitet, Drivhuset Malmö, Krinova och Kristianstad kommun, som alla går in med arbetsinsats i projektet. Finansiella medfinansiärer är Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF), Sparbanken Skåne, Länsförsäkringar Göinge Kristianstad och Sveriges Stärkelseproducenter (Lyckeby).