Malmö universitet är partner i projektet Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt, UTSICT, där nyexaminerade akademiker under sex månader får möjlighet att arbeta som projektledare hos deltagande företag. Projektet syftar till att driva strategiskt utvecklingsarbete för att hjälpa företag i Skåne att anpassa sig till en cirkulär ekonomi och främja hållbar tillväxt.

En satsning för ökad grön utveckling och kompetens

UTSICT syftar till att hjälpa små och medelstora tillverkande företag i Skåne – oberoende av bransch – att anpassa sig till en cirkulär ekonomi och främja hållbar tillväxt med hjälp av akademisk spetskompetens.

Nyligen examinerade akademiker arbetar på heltid under sex månader hos deltagande företag som projektledare för att genomföra ett strategiskt utvecklingsarbete. Stöd ges under tiden av en akademisk coach, en industriell expert och en processledare från IUC Syd utifrån metoden KTP (Knowledge Transfer Partnership). KTP är en väl beprävad metod från Storbritannien.

Projektets mål

Projektet ska påskynda den gröna och cirkulära omställningen hos tillverkande små och medelstora tillverkande företag i Skåne. 22 företag kommer väljas ut och antingen få kunskapsinsatser om cirkulär ekonomi och grön omställning eller erbjudas en fördjupad insats genom KTP metoden. Genom KTP-metoden får 10 företag, under 6 månader, tillförsel av spetskompetenser i cirkulär omställning från nyutexaminerade akademiker, akademiska coacher och industriella experter.

Projektet ska stötta tillverkande företag i cirkulär omställning och grön tillväxt och ge effekter som minskad resursanvändning, utvecklade affärsmodeller, införsel av ny teknik och nya processer eller utvecklande av nya cirkulära produkter, tjänster och material

Utöver insatserna med företaget så kommer projektet arbeta för att bidra till en strukturell förändring med KTP-metoden som en samarbetsform mellan akademi, region och kommuner.

Projektfakta UTSICT

Projektnamn

UTSICT (Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt)

Projekttid

1 augusti 2024 – 31 oktober 2027

Projektägare och projektledare

IUC Syd

Projektpartners

  • Helsingborgs stad
  • Malmö stad
  • Kristianstads kommun
  • Lunds kommun
  • Högskolan Kristianstad
  • LTH (Lunds universitet)
  • Malmö universitet

Total budget

9,4 miljoner kronor.

Huvudfinansiär

Europeiska Regionala Utvecklingsfonden

Delfinansiär

Region Skåne

Extern projektsida

UTSICT (iucsyd.se/utsict)