Malmö universitet vill vara med och skapa ett bättre samhälle. Med vår kriminologiska kunskap och polisutbildning når vi insikterna som ska minska och förebygga brottslighet. Genom innovation och hållbarhet tar vi reda på hur fastigheter kan förvaltas och vi granskar utmaningarna med tekniken i smarta städer och hem. Med ditt stöd tar vi nya framsteg och gör ännu mer skillnad, här och nu.

Vi ser möjligheterna - vill du vara med?

Här kan du läsa mer om Malmö universitets forskningssatsningar, där ditt stöd kan bidra till ny kunskap som förändrar. 

Samverkan för en effektiv polis

Gängkriminalitet, skjutningar, sprängningar. Sexualbrott och våld mot kvinnor. Varje dag hör vi om grova brott i medierna, samtidigt som politiken och den allmänna opinionen höjer rösterna om nya krafttag. Fler poliser och skärpta straff är ett sätt att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i vårt samhälle, men är det tillräckligt för att lösa utmaningarna med kriminaliteten? 

Inom svensk polis och andra delar av rättsväsendet finns ett önskemål om att arbeta mer evidensbaserat, vilket betyder att utgå från vetenskapliga studier, testa och utvärdera. Ambitionen är att detta arbetssätt ska bli en vägvisare: vad fungerar och vad fungerar inte? 

- Genom att arbeta evidensbaserat kan polisen bli mer effektiv i sitt brottsförebyggande arbete. Samverkan är en möjlighet för oss att få bidra till en mer effektiv polisverksamhet, säger Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet. 

Vi har under våren 2024 etablerat ett nationellt forskningscenter; Malmö Centrum för polisforskning och prevention– en miljö för forskare som bidrar till evidensbaserad polispraktik. Detta genom att identifiera, utveckla, testa och utvärdera polisiära arbetsmetoder. 

I Malmö arbetar polisen redan med evidensbaserade initiativ, bland annat i omtalade satsningen ”Sluta skjut” som syftar till att minska och förebygga dödligt och grovt våld bland kriminella grupperingar. Strategin bygger på en evidensbaserad modell som visat goda resultat i våldsutsatta städer i USA. Genom inrättningen av vårt forskningscenter kan vi bli ännu bättre på att utveckla och utvärdera vetenskapligt förankrade insatser som kommer till direkt samhällsnytta. 

Kriminaliteten i Sverige är en stor utmaning. De grova brotten tar resurser från andra delar av uppdraget. Här har vi möjlighet att bidra ytterligare i samverkan med polisen genom att våra forskare studerar brottsligheten och effekter av olika insatser. 

Engagera dig för minskad brottslighet och ökad trygghet 

På Malmö universitet har vi en framstående position inom kriminologi, vilket ger en stark grund att bygga vidare på. Vi utbildar och forskar också om framtidens poliser – och vi ser stor potential i att omsätta forskningens insikter till polisens vardagliga praktik. 

För att fortsätta kunna bygga upp forskningscentret behöver vi ytterligare finansiering. Genom stärkta forskningsresurser kan vi samla flera forskare under ett paraply, vilket ger oss förutsättningar att skapa en stark miljö som kan utveckla polisens arbete och därmed bidra till minskad brottslighet och ökad trygghet. 

- I Malmö finns väldigt goda förutsättningar till samarbete och att fortsätta bygga upp vårt forskningscentrum med stark praktisk anknytning är av yttersta vikt. Här finns upparbetade kontaktvägar mellan polis, kommun och oss i akademin, säger Caroline Mellgren, biträdande professor i kriminologi vid Malmö universitet. 

Vi ser möjligheterna. Vill du vara med? 

 

Läs mer om forskningen i kriminologi

Så kan du engagera dig

Vi skapar kompetens för framtidens hållbara fastighetsföretag

Världens städer växer och samtidigt måste samhällen ställa om till ett mer hållbart sätt att leva. Resurserna är inte oändliga och frågor som rör klimat, miljö och social hållbarhet blir helt avgörande för fastighetssektorn. Det medför bland annat att det blir omöjligt att växa eller utvecklas genom att enbart bygga nytt. 

– Framtidens städer är till stor del redan byggda. Det är viktigt att renovera i stället för att bygga nytt och det är nödvändigt för planetens skull, säger Caroline Wigren-Kristoferson, professor vid institutionen för urbana studier på Malmö universitet. 

Mitt i denna utveckling står fastighetsföretagen. Om de för ett kvarts sekel sedan enbart var förvaltare av en byggnad måste de idag vara mycket mer. Ofta har de också stor makt att påverka närsamhället, både i bostadsområden och i affärskvarter. Det ställer stora krav på kompetens. 

– I den forskning vi gör om och med branschen framgår det tydligt att det finns tre frågor som står högst på agendan. Det är hållbarhetsfrågor, kompetens och digitalisering, säger Karin Staffansson Pauli, universitetslektor vid institutionen för urbana studier på Malmö universitet. 

Fastigheter är något som påverkar oss hela tiden, både hemma, på jobbet och på fritiden. Och hur fastigheterna förvaltas har enorm betydelse för miljön, tryggheten och den sociala hållbarheten. Ändå har forskning om fastigheter traditionellt handlat enbart om teknik. När programmet Fastighetsföretagande (idag ett program på 180 högskolepoäng) startade 1998 på dåvarande Malmö högskola var det i framkant – och där vill Malmö universitet fortsätta vara. 

– Vi behöver fortsätta att bedriva samhällsvetenskaplig forskning med tyngdpunkt på förvaltning och transformation av fastigheter, hållbarhet, innovation och entreprenörskap. Det är avgörande för kvaliteten på vår utbildning – och för framtiden, säger Caroline Wigren-Kristoferson. 

Engagera dig för ett mer hållbart fastighetsföretagande 

I samband med att vårt lärosäte bildades fick vi möjligheten att starta programmet Fastighetsföretagande. Det kunde bland annat ske genom ett viktigt engagemang från fastighetsbranschen, som såg att en professionalisering var nödvändig. 

Att fortsätta utveckla hållbart fastighetsföretagande vid Malmö universitet är något som kommer hela samhället till del. För närvarande har vi identifierat behov på flera nivåer, där exempelvis en gästprofessur med erfarenhet från näringslivet, en adjungerad professor med fokus på hållbarhet och två doktorandtjänster är tänkbara mål för nysatsningar. 

Vi ser möjligheterna. Vill du vara med? 

 

Så kan du engagera dig

Det smarta hemmet måste bli klokare och tryggare

Student visar sitt hem.

Antalet hem som är uppkopplade genom smart Internet-teknologi har ökat lavinartat de senaste åren. År 2028 uppskattas det att det finns 786 miljoner uppkopplade hem i världen och marknaden för detta beräknas vara värd ca 232 miljarder US dollar. Tekniken kan hjälpa oss att göra vardagen mer bekväm, hälsosam och energieffektiv, men vad innebär det att ha uppkopplad teknik i vår mest privata sfär?

Precis som all annan nyskapade teknik kan dessa system missbrukas av personer med illasinnade eller själviska avsikter genom till exempel avlyssning eller insamlande av personlig information. I värsta fall kan det handla om kriminella och oetiska aktiviteter som manipulering av politiska val eller utpressning, eller om utökade möjligheter för både övervakning och såväl psykiskt som fysiskt våld i nära relationer. Vi bjuder dessutom frivilligt in dessa Internet-uppkopplade smarta system till våra mest intima miljöer utan att egentligen vare sig ifrågasätta eller på riktigt veta vilken form av data de samlar in eller vart den skickas och hur de används. Vad innebär detta för individens rätt till personlig integritet, trygghet och säkerhet i den allra mest privata miljön?

Engagera dig för samhällsviktig forskning 

För att börja svara på dessa frågor vill vi skapa ett Smart Home Privacy Lab – en plats som bedriver praktisk forskning inriktad på personlig integritet och trygghet i smarta hem. Den mest centrala frågeställningen är att undersöka hur man förenar utvecklingen av smart, uppkopplad teknik med etik, självständighet och frihet.

Vid Fakulteten för teknik och samhälle på Malmö universitet forskar vi sedan många år om datasäkerhet, personlig integritet och etik i olika Internet-uppkopplade miljöer. Men vi vill fördjupa förståelsen och utöka kunskapen om hur den nya tekniken i våra hem samspelar med mänskligt beteende och vilka konsekvenser det får.

Ett Smart Home Privacy Lab skulle göra Malmö universitet unikt och ge oss möjlighet att bedriva ledande forskning om privatlivets helgd i framtidens uppkopplade hem.

Vi ser möjligheterna. Vill du vara med? 

 

Läs mer om IOTAP

Så kan du engagera dig

Om du är intresserad av att höra mer om våra satsningar, har frågor eller idéer, kontakta oss gärna för en förutsättningslös dialog.  

Kontakt