Om kursen

Kursinnehåll

Syftet med kursen är att ge studenterna grundläggande kunskap om modern kriminologisk teoribildning och forskning samt att introducera strategier för brottsprevention. Syftet är även att introducera studenten till forskningsprocessen och olika metoder med anknytning till kriminologisk forskning. Kursen avslutas med ett uppsatsarbete med syfte att studenten självständigt planerar en vetenskaplig kriminologisk undersökning.

Kursen består av fyra delkurser:

Delkurs 1. Kriminologisk teori och brottsprevention, 10 hp

Delkursens innehåll

Delkursen inleds med en diskussion om grundläggande akademiska förhållningssätt och om studentens förståelse för sin egen roll inom akademin. Diskussionerna handlar bland annat om forsknings- och forskaretik. Därefter innehåller kursen en genomgång av modern kriminologisk teori. Frågor som diskuteras är hur människors brottsdeltagande kan förklaras av samspel mellan individuella skillnader och egenskaper i den sociala miljön och vilka konsekvenser detta har för det brottspreventiva arbetet.

Delkurs 2. Kriminologiska teman: En översikt, 5 hp

Delkursens innehåll

Inom ramen för delkursen presenteras centrala forskningsområden i kriminologi. I kursen får studenterna ta del av aktuell forskning och analysera resultat från empirisk forskning utifrån kriminologisk teori.

Delkurs 3. Forskningsmetodik, 7.5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen diskuteras det vetenskapliga studiet av forsknings- och utredningsfrågor utifrån kvantitativa och kvalitativa metoder. Inom respektive forskningsansats behandlas hur forskningsarbete bedrivs och olika metoder för att undersöka och analysera brottslighet och andra kriminologiskt relevanta frågeställningar.

Delkurs 4. Uppsatsarbete, 7.5 hp

Delkursens innehåll

Delkursen inleds med en genomgång av hur en kriminologisk undersökning planeras och presenteras. Därefter diskuteras kamratgranskning som en introduktion till opponent- och respondentskap och en introduktion ges till att söka, samla och värdera information. Kamratgranskning görs kontinuerligt under kursens gång.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

Urval

40% gymnasiebetyg - 40% högskoleprovet – 20% högskolepoäng

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt