Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Clevesköld L, Thunved A, (senaste upplagan) Sekretess: handbok för socialtjänsten. Stockholm: Norstedts Juridik AB. 128 s.
Fridström Montoya T, (red.) (senaste upplagan) Juridik för socialt arbete. Malmö: Gleerups. 288 s.
Rejmer A , Zetterström S, Scheutz S, Fridström Montoya T, (senaste upplagan): Juridisk metodbok: för socialarbetare och andra offentliganställda. Stockholm: Norstedts juridik AB. 185 s.
Ryberg-Welander L, Skoglund P, Staaf A, Zanderin L, (senaste upplagan) Kommunalrätt: en introduktion för professionsutbildningar. Stockholm: Liber. 107 s
Socialstyrelsen, (senaste upplagan) Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten – Handbok för socialtjänsten. 430 s
Staaf A, Zanderin L (senaste upplagan) Förvaltningsrätt – en introduktion för professionsutbildningar. Malmö, Liber. 136 s.
Aktuell lagtext, lagkommentarer, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial tillkommer (ca 150 s).
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Fisher, D (senaste upplagan) Mänskliga rättigheter. En introduktion. Stockholm: Norstedts juridik AB. 106 s.
Fridström Montoya, T. (red.) (senaste upplagan) Juridik för socialt arbete. Malmö: Gleerups. 288 s.
Rejmer A, Zetterström S, Scheutz S, Fridström Montoya T, (senaste upplagan): Juridisk metodbok: för socialarbetare och andra offentliganställda. Stockholm: Norstedts juridik AB. 185 s.
Socialstyrelsen, (senaste upplagan) Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten – Handbok för socialtjänsten. 430 s
Staaf A, Zanderin L, (senaste upplagan) Förvaltningsrätt – en introduktion för professionsutbildningar. Malmö, Liber. 136 s.
Singer A, (senaste upplagan) Barns rätt. Uppsala: Iustus Förlag. 211 s.
Aktuell lagtext, lagkommentarer, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial tillkommer (ca 150 s).
Socialrätt
Om kursen
Kursinnehåll
Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter inom de offentligrättsliga områdena som har särskild betydelse för stöd och vård i det sociala arbetets teori och praktik.
Kursen består av två delkurser.
Delkurs 1. Grundläggande socialrätt med förvaltningsrätt, 7.5 hp
Delkursens innehåll
I delkurs 1 behandlas målen och intentionerna med sociallagstiftningen samt etiska dimensioner på dessa regelsystem. Med utgångspunkt i socialtjänstens vårdande och stödjande insatser studeras socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt andra lagstiftningar. Barnperspektivet kommer att belysas i kursen. Dessutom studeras reglerna om myndighetsutövning med särskild tonvikt på mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, diskrimineringslagen, förvaltningslagen, förvaltningsprocesslagen, kommunallagen, föräldrabalken, socialförsäkringsbalken, offentlighets- och sekretesslagen samt regler om dokumentation av personuppgifter behandlas.
Delkurs 2. Socialrätt, fördjupning, 7.5 hp
Delkursens innehåll
I delkurs 2 behandlas målen och intentionerna med lagstiftning kring hälso- och sjukvård med inriktning på patientens rätt till vård och vårdgivarens skyldigheter att ge vård. Dessutom behandlas tvångsvårdslagstiftningen, såsom lagen om vård av unga samt lagen om vård av missbrukare i vissa fall med utgångspunkt från socialtjänstlagen samt lagar om psykiatrisk tvångsvård. Diskussionen om barnperspektiv i socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens arbete fördjupas med särskilt fokus på den sociala barnavården och våld i nära relationer. Socialförsäkringsrättens ersättningsformer vid sjukdom och rehabilitering studeras samt migrationsrätten och barn i migrationsprocess Kunskaperna om reglerna om myndighetsutövning med tonvikt på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter fördjupas.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Urval
40% gymnasiebetyg - 40% högskoleprovet – 20% högskolepoäng
Kurslitteratur
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).