Om kursen

Kursen är fortsättning och utveckling till idrottspsykologi i teori och praktik. Kursen syftar till att ge mer fördjupade kunskaper om psykologiska faktorer och processer som påverkar individen och gruppen i idrotten.

Den första delkursen behandlar bl a karriärövergångar, psykologiska aspekter på idrottsskador, ledarskap, fördjupade kunskaper i prestationspsykologi samt psykologiska faktorer kopplat till motionerande och fysisk aktivitet.

Den andra delkursen utgörs av ett praktiskt tillämpat arbete.

Aktivt deltagande vid föreläsningar, grupparbeten samt skriftlig och muntlig presentation och fördjupningsarbete.

Kursinnehåll

Delkurs 1 behandlar olika problemområden inom idrotten utifrån ett psykologiskt perspektiv. Begreppet karriärövergångar problematiseras och diskuteras. Problematiken i samband med idrottsskador analyseras och diskuteras både utifrån ett individuellt perspektiv och ett ledar- och tränarperspektiv. I delkursen sker även en utveckling och uppföljning av prestationspsykologi i idrotten och dess mentala förutsättningar.

Delkurs 2 ger en översikt över grundläggande vetenskapliga arbetsmetoder och hur de kan tillämpas inom idrottspsykologin. Detta exemplifieras genom vetenskapliga artiklar inom området. Studenten producerar under handledning en uppsats utifrån ett problemområde inom idrottspsykologin, som väljs i samråd med ansvariga lärare.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: IF121F Idrottspsykologi I (godkänd)

Urval

34% gymnasiebetyg - 34% högskoleprovet – 32% högskolepoäng

Kurslitteratur

Kursvärdering

Studenterna får inflytande i undervisningen genom att det kontinuerligt under pågående kurs ges möjlighet till återkoppling och reflektion över kursens innehåll och genomförande. Kursen avslutas med en individuell, skriftlig kursvärdering utifrån kursens syfte och mål. Dessa kursvärderingar ligger till grund för den återkoppling kursledaren och studenterna/kursdeltagarna gör i anslutning till kursens avslutning.

Kontakt