Delkurs 1. Politik i teori och praktik
- Anckar, Carsten et al. (2024) Komparativ politik: institutioner och beteende. Lund: Studentlitteratur.
- Erlingsson, Gissur; Johan Wänström och Richard Örvall (senaste upplagan) Politik och förvaltning i svenska kommuner. Lund: Studentlitteratur
- Norén Bretzer, Ylva (senaste upplagan), Sveriges politiska system. Lund: Studentlitteratur.
Ytterligare texter upp till 100 sidor kan tillkomma
Delkurs 2. Politisk makt och styrning:
- Anckar, Carsten et al. (2024) Komparativ politik: institutioner och beteende. Lund: Studentlitteratur.
- Erlingsson, Gissur; Johan Wänström och Richard Örvall (senaste upplagan) Politik och förvaltning i svenska kommuner. Lund: Studentlitteratur
- Norén Bretzer, Ylva (senaste upplagan), Sveriges politiska system. Lund: Studentlitteratur.
Ytterligare texter upp till 100 sidor kan tillkomma
Delkurs 3. Förvaltning, demokrati och etik
- Erlingsson, Gissur; Johan Wänström och Richard Örvall (senaste upplagan) Politik och förvaltning i svenska kommuner. Lund: Studentlitteratur
- Erlingsson, Gissur; David Karlsson, Jessica Wide och Johan Wänström (2022) Den lokala demokratins vägval.
- Demokratirådets rapport 2022:1. Stockholm: Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS). https:// www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1654821/FULLTEXT01.pdf
- Hysing, Erik & Olsson, Jan (2012) Tjänstemän i politiken. Lund: Studentlitteratur
- Lundquist, Lennart (1998) "Demokratins väktare" i SOU1998:102 Lekmannastyre i experternas tid – dokumentation från ett seminarium, Demokratiutredningens skrift nr. 6. Stockholm: Fritzes https://www.regeringen.se/contentassets/fbc56c451e884084b1020c7eea9f529d/lekmannastyre-i-experternas-tid
Ytterligare texter upp till 100 sidor kan tillkomma
Delkurs 4. Global politik:
- Baylis, John, Smith, Steve & Owens, Patricia (senaste upplagan), The Globalization of World Politics, Oxford: Oxford University Press
Ytterligare texter upp till 100 sidor kan tillkomma
Statsvetenskap I
Om kursen
Statsvetenskap är ett av världens äldsta ämnen. Men samtidigt också ett av de modernaste och mest dynamiska. I alla tider har intresset varit stort för frågor om makt och demokrati och olika länders olika traditioner. Makt, styrning och demokrati är begrepp som ständigt är närvarande i vår vardag. Vetenskapliga studier av politik med frågeställningar om hur samhället styrs och organiseras, hur makt fördelas och vilka konsekvenser det kan leda till är ständigt aktuellt.
Statsvetenskap med praktisk inriktning
Malmö universitet erbjuder både ett program (pol. kand.) och fristående kurser i statsvetenskap. Undervisningen består till stor del av problembaserade uppgifter och metoder, som till exempel statsvetenskaplig analys av konkreta politiska fall, seminarier och rollspel.
Studier som ger många möjligheter
Med en examen i statsvetenskap får du en bred bas att stå på som kan leda till många yrken. Några exempel på framtida yrken och sysselsättningar är samhällsanalytiker, olika tjänster som utredande och beslutsfattande i nationella och internationella organisationer, politisk journalistik och undervisning.
Statsvetenskap, forskning och vidare studier
Vid Malmö universitet bedrivs forskning inom statsvetenskap bland annat på områden som politisk organisering och styrning, identitetspolitik och mångfaldsfrågor.
Ämnet kan med fördel kompletteras med andra kurser/ämnen som till exempel genusvetenskap, miljövetenskap,internationella relationer, freds- och konfliktkunskap, mänskliga rättigheter och mycket mer. Vad du väljer att komplettera ämnet med beror helt och hållet på ditt intresse och vad du vill syssla med efter examen.
Kursinnehåll
Kursen består av fyra delkurser på vardera 7,5 högskolepoäng.
Delkurs 1 Politik i teori och praktik
Delkursen ger en allmän presentation av statsvetenskap som det vetenskapliga studiet av politik. Syftet med kursen är att studenterna får en allmän introduktion till och orientering i vetenskapligt tänkande och skrivande med särskilt fokus på hur politik kan studeras. Studenten får bland annat arbeta med olika perspektiv på politik och förvaltning, några grundläggande statsvetenskapliga begrepp, ett kritiskt förhållningssätt till texter och annan information samt att skriva vetenskapligt.
Delkurs 2 Politisk makt och styrning
Delkursen syftar till att utveckla kunskaper kring politikens organisering och styrning på lokal, nationell och europeisk nivå utifrån ett jämförande perspektiv. Studenten ska utveckla förståelse för centrala begrepp inom jämförande politik såsom stat, demokrati, parlamentarism och maktdelning. Kursen ger också en introduktion till det svenska politiska systemet med fokus på lagstiftningsprocessen, offentlig förvaltning och det kommunala självstyret.
Delkurs 3 Förvaltning, demokrati och etik
Delkursen syftar till att utveckla en förståelse kring förvaltningens roll i demokratin, och en förmåga att hantera förvaltningsetiskt besvärliga frågor. Det är den normativa grunden för offentlig makt och styrning som utgör delkursens innehåll. Under kursens gång kommer studenterna att tränas i att ställa och besvara normativa frågor. I synnerhet görs detta genom att studenterna arbetar med normativa dilemman med utgångspunkt i aktuella eller historiska fall.
Delkurs 4 Global politik
Delkursen tar sin utgångspunkt i den internationellpolitiska utvecklingen efter kalla krigets slut. Delkursen erbjuder dels en genomgång av etablerade teoretiska perspektiv inom internationell politik, dels en skärskådning av globaliseringsbegreppet och en vidare diskussion kring hur globaliseringen förändrar vår förståelse av politiken. Med hjälp av empiriska nedslag i olika globala eller gränsöverskridande frågor, till exempel miljöproblem, migration, demokratiseringsprocesser och säkerhet, ställs de olika teoretiska perspektiven mot varandra. Därigenom vill kursen belysa hur globala problem – och lösningar – kan beskrivas på helt olika sätt, beroende på ur vilket perspektiv de analyseras.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Urval
34% gymnasiebetyg - 34% högskoleprovet – 32% högskolepoäng
Kurslitteratur
Kursvärdering
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).