Fakta

Kontaktperson:
Anna-Karin Ivert
Finansiär:
  • Forskningen finansieras delvis genom en donation av Länsförsäkringar Skåne
Ansvarig vid Mau:
Anna-Karin Ivert
Projektmedlemmar vid Mau:
Projektperiod:
01 oktober 2024 - 31 december 2028
Forskningsämne:

Om projektet

Forskningen syftar till att studera effekterna av den brottsförebyggande strategin Group violence intervention (GVI) i Sverige.

Group violence intervention (GVI)

GVI bygger på fokuserad avskräckning och arbetet är riktat mot de kriminella grupper som driver det grova våldet, framför allt i form av skjutningar och sprängningar. Arbetet med strategin genomförs i samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och till viss del civil-/lokalsamhället. Tillsammans kommunicerar dessa aktörer ett budskap direkt till de våldsdrivande grupperna om att våldet måste upphöra och att framtida våldshandlingar kommer mötas av tydliga och snabba konsekvenser mot alla i gruppen. Samtidigt kommuniceras ett budskap om att det finns stöd och hjälp för de som vill förändra sin livssituation och sluta med kriminalitet.

Tidigare erfarenheter av GVI

GVI har tidigare implementerats i ett antal amerikanska städer med goda resulterat i from av en minskning av det grova våldet. Arbete med GVI har också ofta lett till ett förbättrat samarbete mellan aktörer från olika myndigheter och organisationer. GVI har implementerats på ett fåtal platser i Europa med blandade resultat, och det finns fortsatt ett stort behov av kunskap om huruvida strategin kan bidra till att reducera det grova grupprelaterade våldet även i andra kontexter än den amerikanska.

GVI i Malmö

Mot bakgrund av en ökande problematik med grovt våld i form av skjutningar och sprängningar kopplade till kriminella grupper implementerades GVI i Malmö 2018. Implementeringen fick namnet Sluta skjut och genomfördes i samverkan mellan polis, kommun och kriminalvård.

Sedan dess har arbete med Sluta skjut blivit en del av de samverkande organisationernas ordinarie verksamhet och GVI har implementerats på ytterligare fyra platser i Sverige: Örebro, Göteborg, Järfälla/Upplands-Bro samt Huddinge.

Utvärderingar

Sedan tidigare har implementeringen av GVI i Sverige utvärderats i ett antal studier med fokus på i vilken utsträckning det finns förutsättningar att arbeta enligt strategin i en svensk kontext. Resultaten från dessa processutvärderingar indikerar att det organisatoriskt och juridiskt över lag finns goda förutsättningar att arbeta med strategin även i en svensk kontext. Effekterna av arbetet med GVI i Sverige har däremot endast utvärderats i Malmö. Resultaten från dessa utvärderingar visar på att skjutningarna legat på en lägre nivå i Malmö sedan arbetet med Sluta skjut påbörjades. Det är dock svårt att med säkerhet knyta denna nedgång till arbetet med GVI-strategin och det krävs fortsatt uppföljning av utvecklingen i Malmö samt utvärdering av effekterna på de andra orter där strategin implementerats.

Syfte

Därför kommer vi inom ramen för det här forskningsprojektet genomföra ytterligare utvärderingar av implementeringen av GVI Sverige genom att studera utvecklingen av grovt våld, främst i form av skjutningar och sprängningar, på samtliga orter där GVI implementerats. Syftet är att utvärdera i vilken utsträckning arbetet med GVI haft effekt på den grova våldsbrottsligheten och om utvecklingsmönstren ser likande ut på samtliga orter där strategin implementerats. Utvecklingen av det grova våldet kommer också att studeras i relation till när och i vilken utsträckning olika insatser riktade till de våldsdrivande grupperna genomförts. Vissa jämförelser kommer att göras med Sverige som helhet och/eller kommuner där strategin inte implementerats. Fokus i utvärderingen är förekomst av våldshändelser och de insatser som gjorts och inga direkta personuppgifter kommer att hanteras inom ramen för projektet.

Kontakt

Om du har frågor om forskningen kontakta Anna-Karin Ivert på 040-6657647 eller anna-karin.ivert@mau.se

Publikationer

Mer information om tidigare utvärderingar av Sluta skjut: