Varför blev fallet kallt? - En studie av ouppklarade mordutredningar i södra Sverige
Fakta
- Kontaktperson:
- Joel Holmgren
- Finansiär:
-
- Malmö universitet
- Ansvarig vid Mau:
- Joel Holmgren
- Samarbetspartners:
-
- Kalla fall - Polisregion Syd
- Polismyndigheten
- Projektperiod:
- 01 oktober 2023 - 01 oktober 2028
- Fakultet/institution:
- Forskningsämne:
-
- Hälso- och samhällsstudier
- Effektiv och rättssäker brottsutredning
Om projektet
I Polisregion Syd finns ungefär 150 pågående mordutredningar som betraktas som s.k. kalla fall, vilket innebär ett ärende där polisen bedömt att alla åtgärder som kunnat leda till brottets uppklarande har vidtagits utan att åtal kunnat väckas. Grova våldsbrott med dödlig utgång (mord och dråp) hör till de allra allvarligaste brotten.
Samhället har, rent moraliskt men också legalt enligt bl.a. rätten till liv enligt europakonventionen, ett långtgående ansvar att förhindra och utreda brott med dödlig utgång. Ett misslyckande innebär påtagliga konsekvenser för anhöriga men också för ett samhälles upplevda trygghet och därigenom medborgarnas allmänna hälsa och välbefinnande.
Inom ramen för detta forskningsprojektet kommer forskare vid Malmö universitet, i samarbete med polisens kalla fall grupp i polisregion syd, att studera fallgropar och framgångsfaktorer i dessa ärenden för att dra slutsatser om hur utredningar om mord- och dråp kan bedrivas på bästa sätt.
Metod – hur går projektet till?
Studien kommer att inledas genom en intervjustudie med de förundersökningsledare och utredare som varit verksamma i ett urval av de kalla fallen för att få ett underlag för vilka faktorer de tror lett till att dessa ärenden förblivit olösta och vilken syn de har på polisens metoder för brottsutredning.
Utifrån resultatet av intervjuerna kommer en registerstudie att genomföras på förundersökningsmaterialet i ett urval av de kalla fallen. Syftet är att kartlägga förekomsten av olika faktorer för att se om det finns belägg för att en viss typ av agerande påverkar möjligheterna att klara upp en mordutredning. Det kan komma att handla om många olika faktorer såsom hur polisen organiserat sig, vilka resurser som gjorts tillgängliga, vilka åtgärder som prioriterats eller på vilket sätt polisen genomfört vissa utredningsåtgärder. Inom ramen för studien kommer forskarna att ta del om information om de personer som förkommit i utredningarna som vittnen, brottsmisstänkta eller i någon annan egenskap.
Resultatet av registerstudien kommer att jämföras med motsvarande urval av uppklarade mordutredningar för att se om det finns en överrepresentation i någonderas gruppen.
Slutligen kommer polisens metodstöd för utredning av grova brott att analyseras utifrån resultaten.
Datahantering – vad händer med uppgifterna?
Materialet kommer att förvaras på en lösenordskyddad server tillhörande Malmö universitet. De delar av materialet som innehåller personuppgifter kommer i första hand att förvaras i ett låst kassaskåp. Såväl server som kassaskåp har endast forskargruppen tillgång till.
Data kommer att sparas till det att projektet avslutas och därefter arkiveras och/eller gallras i enlighet med Malmö universitets bestämmelser.
Hur får jag information om resultatet av projektet?
Du som är intresserad av resultat från studien eller har frågor i övrigt kan kontakta ansvarig forskare, Joel Holmgren, eller läsa de publikationer som kommer att finnas här på projektets webbsida.