Vi tar emot orala vävnadsprover för histopatologisk diagnostik från specialistkliniker, allmäntandläkare samt veterinärer och hanterar varje år runt 8000 biopsier från hela landet.

Patolog-anatomisk diagnostik (PAD)

En klinisk-patologisk diagnos förutsätter ett samspel mellan klinikern och patologen. Många gånger påverkas den slutliga diagnosen inte enbart av det histopatologiska utseendet i provet utan också i hög grad av det kliniska utseendet. För att vi ska kunna ställa en korrekt diagnos behöver du tillhandahålla både ett tydligt vävnadsprov och en klinisk beskrivning av patientens problem.

Provtagning

Tänk på att planera provtagningen i god tid så att du har allt du behöver för fixering och transport till hands vid provtagningstillfället.

Ibland kan fler än ett prov behöva tas på en patient. Exempelvis kan en förändring ha mer än ett kliniskt utseende, eller så kan en patient kan ha två helt olika förändringar. Lägg vävnadsprover som behöver kunna särskiljas i separata provrör och märk dessa tydligt. Ange namn och personnummer på både remiss och provrör.

Fixera provet

Vävnader för rutinhistologisk undersökning (gäller ej immunfluorescensdiagnostik) måste fixeras för att förhindra autolys – nedbrytning av vävnaden. Det finns ett otal fixeringslösningar lämpade för olika ändamål, men för rutinbruk rekommenderas 10 % formalinlösning (motsvarar 4 % formaldehyd). Formalin har mycket lång hållbarhet om den är buffrad på lämpligt sätt och man kan således ha en flaska stående på kliniken.

Ange på provröret vilket transportmedium det innehåller, framför allt om det inte är formalin. Formalinlösning och provrör hanteras av remitterande klinik och går att hitta hos exempelvis Histolab.

Vävnadsprov från slemhinna

Ta vävnadsprovet i ett område som motsvarar din tentativa diagnos och placera i provrör med 10 % formalinlösning. Detta gäller dock inte om du önskar att immunfluorescensdiagnostik genomförs – se Immunofluorescens (IF) för mer information.

Fixering i formalin får biopsin att skrumpna och vrida sig. Ett enkelt sätt att undvika detta är att fästa provet på en papperslapp. Bred ut vävnadsstycket med bindvävssidan mot pappret så håller sig provet slätt under fixeringen.

Orientering av biopsier görs bäst med en suturmärkning. I remisstexten är det viktigt att det framgår vad suturen representerar. Då biopsier som legat i formalin ofta ändrar färg och form så bör man undvika att orientera en biopsi genom att endast beskriva dess utseende.

Vävnadsprov för immunofluorescens (IF)

Vid immunfluorescensdiagnostik kan en biopsi från en intakt slemhinna, snarare från kraftigt påverkad slemhinna, vara att föredra. Vilket som är bäst i det enskilda fallet blir ett övervägande baserat på vilka frågeställningar och möjliga differentialdiagnoser som är aktuella. Om du är osäker, tag gärna kontakt med oss och diskutera saken.

Vävnadsprov som ska undersökas med IF måste behandlas annorlunda eftersom fixering många gånger förstör de antigena strukturer som man vill kunna påvisa i provet. Därför bör dessa prover transporteras i särskild transportlösning, Michels medium. Provet kommer att vara känsligt för lång transporttid i rumstemperatur, sänd därför provet i början av veckan för att undvika att det ligger på posten över helgen. Förvara det i kylskåp vid behov.

Tidigare har det varit möjligt att beställa provrör med Michels medium från oss. Vi erbjuder inte längre denna tjänst utan hänvisar till exempelvis Histolab ("Michels lösning 10x10 ml").

Benvävnad

Ta vävnadsprovet i ett område som motsvarar din tentativa diagnos och placera i provrör med 10 % formalinlösning.

Innan benvävnad kan snittas och analyseras behöver den urkalkas. Oftast används etylendiamintetraättiksyra (EDTA), men för prover från kompakt ben såsom tori och exostoser används myrsyra. Urkalkningsprocessen tar olika lång tid beroende på biopsins storlek, typ av benvävnad samt urkalkningslösning.

Vävnadsprov från tand

Trots att tänder inte är lika känsliga för autolys (nedbrytning av vävnaden) som ben- och mjukvävnad så behöver de fixeras innan analys. Detta görs lämpligtvis med hjälp av 10-procentig formalinlösning. En tand som inkommer till oss i torrt eller ofixerat tillstånd kommer att fixeras av oss innan vidare hantering.

Beroende på tentativ diagnos eller frågeställning så kan olika laborativa tekniker krävas innan vävnaden går att analysera i mikroskop. När det gäller defekter eller mineraliseringsstörningar av emalj sågas tanden i två delar där ena halvan urkalkas med hjälp av myrsyra för att sedan genomså snittning och rutininfärgning, medan den andra halvan används för att framställa ett slipsnitt. Om frågeställningen däremot gäller defekter på dentin, cement eller periodontalligament så behövs det i regel inte slipsnitt.

Vävnadsprov som innehåller både tand och mjukvävnad

När det gäller exempelvis cystor så är det inte ovanligt att de är förankrade i tänder. Skickar man som remittent ett prov som innehåller olika vävnadstyper, exempelvis mjukvävnad fäst till en tand, men endast är intresserad av mjukvävnaden så kan det vara en bra idé att skriva ”tanden behöver inte analyseras” i remisstexten.

Ytcellsavskrap

Ytcellsavskrap för diagnostik av till exempel Candida albicans eller aspirat sprids ut på ett objektglas och fixeras därefter i 96-procentig alkohol under minst 30 minuter. Objektglasen ska vara 76x26x1 mm, exempelvis Tissue-Tek non-adhesive microscope slides. Paketera glaset försiktigt så att utstryket inte förstörs.

Transport och förpackning

Packa preparaten så att transportröret skyddas under transporten, lämpligen i en särskild transporthylsa i ett vadderat kuvert. Kontrollera att kuvertet är ordentligt förslutet. Skicka provet med A-post så att det kommer till oss så snabbt som möjligt. 

Remiss

Använd vår remissblankett och fyll i den digitalt innan du skriver ut. Var noga med att ange samtliga uppgifter. Remissen ska alltid bifogas tillsammans med provet och kan inte skickas via mejl.

Remissinformation

  • Ange tydligt remitterande tandläkares namn, svarsadress och fakturaadress. Ange även ett direktnummer.
  • Ange patientens namn och personnummer. 
  • Ange anamnes- och statusuppgifter som kan vara av intresse, till exempel tidigare sjukdom, medicinering, tobaksbruk och fyllningsterapi. Skriv hellre för mycket än för lite.
  • Bifoga gärna kliniska bilder samt röntgenbilder. Om möjligt, märk ut biopsistället.

Bilder kan skickas som papper, dia, röntgen eller digitalt på CD eller USB-minne. CD och USB returneras tillsammans med remissvaret. Det går bra att skicka avidentifierade bilder via mejl, tänk på att namnge bildfilerna så att vi kan koppla dem till den inskickade pappersremissen (ex. med initialer och födelseår).

Remissblankett (pdf, box)

Tider och priser

Handläggningstid

Normalt 3–7 arbetsdagar, för hårdvävnadsprover som kräver urkalkning upp till fyra veckor.

Priser

Enkla PAD debiteras med 795 kronor enligt faktura månadsvis. PAD som kräver kompletterande färgning, immundiagnostik eller speciell hårdvävnadspreparation debiteras enligt särskild prislista.

Provsvar

Svar skickas via post samt kan i vissa fall lämnas via telefon, dock endast till den remitterande tandläkaren. Är du patient ska du vända dig till din tandläkare för att ta del av ditt provsvar.

Checklista

Innan du skickar ditt prov till oss, kontrollera följande:

  1. Biopsin är placerad i ett provrör som är märkt med
    • patientens namn och personnummer
    • typ av fixering/transportmedium – framför allt om det inte är formalin
  2. Har det tagits flera vävnadsprover som behöver särskiljas placeras de i separata provrör märkta med exempelvis "hö/vä", "1/2" eller liknande.
  3. Remissen innehåller
    • patientens namn och personnummer
    • remittentens namn, svarsadress och fakturaadress
    • relevant klinisk och anamnestisk information samt frågeställning.

Kontakta oss

Labb

Eftergranskning, utlåning av snitt/vävnadsprov.

oralpat@mau.se 040-665 84 91

Reception och administration

Tandsköterska Anna Carlsson svarar på frågor om fakturor. Faxnummer 040-19 00 73.

oralpat@mau.se 040-665 84 89