Malmö universitet är ett globalt lärosäte där mångfald och inkludering är en central del av kvaliteten i både forskning och utbildning. Universitetet arbetar aktivt för att engagera studenter och personal i internationella aktiviteter på campus. Genom att förena forskning, utbildning och innovation skapas förutsättningar att bidra till en hållbar utveckling.

Internationalisering på hemmaplan

Studenter och personal har möjlighet att förvärva interkulturell kompetens och global förståelse på campus, både i den formella inlärningsmiljön och genom fritidsaktiviteter. Internationalisering på hemmaplan är integrerat i universitetet på många olika sätt.

Certifikat internationella meriter

Certifikat internationella meriter ger studenterna referenser för internationella erfarenheter som de fått under sina studier vid Malmö universitet. Det är en verifiering av akademiska, personliga och professionella framsteg relaterade till internationella och interkulturella kompetenser. Malmö universitet har som mål att erbjuda certifikatet till alla sina studenter. För närvarande kan studenter vid fakulteten för hälsa och samhälle och fakulteten för odontologi få certifikatet.

Certifikat internationella meriter (Studentwebben)

Buddyprogrammet

Som ett sätt att underlätta integrationsprocessen för nya internationella programstudenter driver International Office ett Buddy-program tillsammans med studentmedarbetare. Inkommande studenter matchas med en grupp lokala studenter för att hjälpa studenterna att komma till rätta i sitt nya hem och sin nya studiemiljö. Malmö universitets Buddy-program ger studenterna möjlighet att utöka sitt lokala och internationella nätverk, få nya vänner och utveckla språk- och ledarskapskunskaper.

Buddyprogrammet (Studentwebben)

Global Corner

Global Corner är en mötesplats för universitetets medarbetare där viktiga frågor, bästa praxis och utmaningar som rör globalt engagemang lyfts fram. Det är ett forum som stärker och stödjer kunskap, idéer och intresse över disciplinära och organisatoriska strukturer.

En gång i månaden bjuds medarbetarna in till en inspirerande och informativ timme på Zoom, där ett relevant tema presenteras och diskuteras. Exempel på tidigare Global Corner-teman är hur man kan använda universitetets internationella nätverk i undervisning, forskning och utbyte; hur man hittar finansiellt stöd för internationellt samarbete; och hur digitalisering kan stödja globalt engagemang.

Virtuellt samarbete

Malmö universitet använder virtuella element i olika former. Masterprogrammet Communication for Development kombinerar seminarier med webbaserat lärande, vilket gör det möjligt för utländska studenter att delta i obligatoriska seminarier online. Sedan 2000 har detta tillvägagångssätt framgångsrikt kombinerat traditionell utbildning och utbildning på campus genom en ”konvergenspedagogik”, vilket främjar ett ”glokalt” klassrum som kopplar samman globalt lärande med lokala verkligheter.

Som en del av UNIC – European University of Cities in Post-Industrial Transition – har universitetsgemenskapen tillgång till UNIC Virtual Campus. Denna plattform ger information om tillgängliga kurser, gemensamma program och ytterligare moduler över UNIC-universiteten, tillsammans med en meta-repository av forskningsresultat från UNIC-alliansen.

Dessutom deltar Malmö universitet i Blended Intensive Programmes (BIP) inom Erasmus +, vilket förbättrar utbildningen med virtuella komponenter och engagerar sig i Collaborative Online International Learning (COIL) över olika discipliner. För att stödja den växande betydelsen av virtuellt engagemang underlättar ett virtuellt utbytesnätverk för universitetspersonal utbytet av idéer, erfarenheter och bästa praxis.

Globala siffror för campus

  • 1800

    internationella studenter på campus

  • 25

    Engelskspråkiga masterprogram

  • 7

    Engelskspråkiga kandidatprogram

Gästforskare och personal

För att stärka den globala gemenskapen välkomnas internationella kollegor från både när och fjärran. Tillsammans formas och utvecklas universitetet och samhället.

Med en tydlig betoning på tvärvetenskaplig forskning ligger fokus på samarbete. Målet är att bedriva forskning av hög kvalitet i enlighet med Malmö universitets vision och strategi. Internationella samarbeten uppmuntras för att generera ny kunskap.

Intresserad av att komma hit?

Kontakta ett forskningscentrum, forskningsprogram, fakultet eller institution som är relevant för ditt forskningsområde.

Malmö universitet har fem forskningscentrum och fyra program som tillsammans täcker områden inom biovetenskap, humaniora, hälsa och teknik.

Organisatorisk stödstruktur för globalt engagemang

Globalt engagemang och internationalisering är närvarande i hela organisationen. En rådgivande nämnd för globalt engagemang tillsammans med internationella kommittéer vid alla fakulteter säkerställer kvalitet, ömsesidighet och inkludering.

Rådet för globalt engagemang

Rådet för globalt engagemang har som huvuduppgift att planera, samordna och följa upp universitetsgemensamma frågor som rör internationalisering och globalt engagemang samt bidra till att öka universitetets synlighet i en global kontext. Arbetet utgår från Malmö högskolas Strategi 2025, den nationella agendan för internationalisering och Agenda 2030. Rådet är ett beredande organ inför rektorsbeslut och beslut i universitetsstyrelsen.

Styrelsen har följande sammansättning: prorektor med ansvar för globalt engagemang och mänskliga rättigheter är ordförande i styrelsen, en representant från var och en av de fem fakulteterna, en representant från universitetsbiblioteket, chefen för International Office, chefen för kommunikationsavdelningen, en representant från Centrum för akademiskt lärarskap, en representant för centrumbildningarna samt två studentrepresentanter, utsedda av studentkårerna. Fakultetsdelegaten rapporterar till dekan och är länken mellan rådet och fakultetens eget International Council.

Internationaliseringsråd vid fakulteterna

Vid varje fakultet finns ett internationaliseringsråd som består av akademisk och administrativ personal med ansvar för internationalisering och globalt engagemang på fakultetsnivå. En medarbetare från International Office är knuten till varje råd. Fakultetens representant i Rådet för globalt engagemang bjuds in till rådets möten.

  • Ordförande i rådet vid Fakulteten för hälsa och samhälle: Marianne Kisthinios
  • Ordförande i rådet vid Fakulteten för lärande och samhälle: Mats Lundström
  • Ordförande i rådet vid Fakulteten för kultur och samhälle: Gunnhildur Magnusdottir
  • Ordförande i rådet vid Odontologiska fakulteten: Annika Björkner
  • Ordförande i rådet vid Fakulteten för teknik och samhälle: Katja Frid

Kontakt International Office

Vill du veta mer om hur vi arbetar? Vänligen kontakta International Office.

internationaloffice@mau.se