Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
Hållbarhet
universitet
Malmö universitet har en långsiktig ambition att bidra till en hållbar utveckling i samhället och en hållbar resursanvändning.
Hållbar utveckling
Malmö universitet har en långsiktig ambition att bidra till en hållbar utveckling i samhället likväl som en hållbar användning av universitetets resurser. Genom att integrera hållbarhet i alla dess dimensioner i vår utbildning, genom nyttiggörandet av forskningsresultat och genom att minska vårt eget miljöavtryck, ska vi ta vår del av ansvaret för en hållbar samhällsutveckling. I samverkan och med gemensam innovationskraft med andra aktörer i samhället driver vi hållbarhetsarbetet framåt.
Miljöarbetet, vägar framåt
Röster från studenter och medarbetare vid Malmö universitet. Filmen ger en inblick i det pågående miljöarbetet, med samtal mellan forskare om var vi befinner oss och hur vi ska ta oss framåt tillsammans.
Miljöredovisning för 2022
Malmö universitet redovisar miljöarbetet genom en årlig miljöredovisning.
Malmö universitets miljömål 2021-2022
Malmö universitets miljömål utgår från universitetets miljöutredning och fokuserar på sju områden.
1. Klimatpåverkan
Mål
- Malmö universitet åtar sig att reducera verksamhetens utsläpp av växthusgaser med minst 50 procent till 2030, för att sedan fortsätta reduktionen av utsläpp tills dessa är nära noll.
Delmål
- Reducera utsläpp från tjänsteresor med minst 50 procent till 2024 (basår 2018).
- Bibehålla 100 procent fossilfri elförsörjning till våra lokaler samt säkerställa fossilfri fjärrvärme till 2022.
- Till 2022 kartlägga utsläpp av växthusgaser relaterat till inköp av IT-produkter och tjänster, mat, förbrukningsmaterial och byggnationer som underlag för färdplan för reducering av indirekta utsläpp.
2. Fastigheter
Mål
- Minska mängd inköpt energi med 1,5 procent per år/per kvm, till 2025 (basår 2019).
- Bättre förutsättningar för ekosystemtjänster – byggnader och närmiljö.
- Minska miljöpåverkan vid ombyggnationer och underhåll.
3. Avfall och kemikalier
Mål
- Minska andelen osorterat avfall (restavfall).
- Minska mängder av, och om möjligt hitta substitution för, miljö-och särskilt hälsovådligaämnen som används i undervisningoch forskning.
- Minska förbrukning av plast, särskilt icke återvinningsbar plast.
4. Hållbar upphandling och indirekt miljöverkan från inköp
Mål
- Ställa generella miljö- och sociala krav i alla upphandlingar och produkt- /tjänstespecifika krav i upphandlingar av väsentlig karaktär.
5. Kompetensutveckling
Mål
- Samtliga medarbetare inom gemensamt verksamhetsstöd och administration ska 2021 ha genomgått dialoger kring hållbarhet, på APT eller intern kurs.
- Undervisande personal ska ges tillgång till verktyg och metoder för att främja hållbarhet i utbildning.
6. Samverkansparter och studenter
Mål
- Beskriva gemensamma målbilder kring Agenda 2030 och minskad klimatpåverkan i samtliga samverkanspartneravtal som ingås.
- Förstärka studentmedverkan i våra externa forum för samverkan och bidra till ett gemensamt lärande för hållbar utveckling och klimatomställning.
7. Forskning och forskarutbildning
Mål
- Tydligare kommunicera vår hållbarhetsrelaterade forskning, särskilt klimatforskning.
- Öka integrering av hållbarhetsfrågor i forskarutbildning och strategiska satsningar inom forskningen.
Rådet för ett hållbart universitet
Rådet för ett hållbart universitet är en beredande instans till rektor inför rektorsbeslut och eventuella beslut i universitetsstyrelsen. Universitetsgemensamma frågor gällande universitetets miljöarbete och hållbar utveckling kan även initieras i universitetets ledningsgrupp för beredning i rådet.
Rådets huvudsakliga uppdrag är att:
- planera, samordna, prioritera och följa upp frågor rörande universitetets miljöarbete och övergripande arbete med att främja en hållbar utveckling,
- i samarbete med universitetets beredningar för utbildning och forskning följa upp verksamheten med avseende på att arbetet med att främja hållbar utveckling är integrerat i utbildning och forskning, samt
- implementera regeringens handlingsplan för de globala miljömålen (Agenda 2030) i Malmö universitets verksamhet i samarbete med Rådet för globalt engagemang.