Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Samverkan & innovation
-
-
Samverkan och externa relationer
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med forskare
-
Plattformar, nätverk och projekt
-
Samverkan och externa relationer
- Innovation & nyttiggörande
- Stöd Malmö universitet
Plattformar, nätverk och projekt
nätverk och projekt
Vid Malmö universitet är samverkan en integrerad del i forskning och utbildning. Syftet med samverkan är att skapa ömsesidigt mervärde för universitetet, deltagande parter och samhället. För universitetets del innebär det ökad kvalitet och relevans i forskning och utbildning. Våra samverkansparter får tillgång till forskningsbaserad kunskap, vilket gynnar en hållbar utveckling i så väl verksamheten som i samhället.
Samverkansplattformar
Mötesplats Social Innovation

Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet är den samlande nationella kunskapsnoden för social innovation och samhällsentreprenörskap. Tillsammans med såväl akademi som näringsliv och offentliga och idéburna aktörer bygger vi kapacitet för innovation som möter samhällsutmaningar.
Social Innovation Foresight

Social Innovation Foresight är en digital samtalsserie där Mötesplats Social Innovation vid Malmö universitet bjuder in framstående tänkare och experter för att reflektera om vilka utmaningar vi står inför, vilka möjligheter som vi ännu inte har utnyttjat och vad som väntar runt hörnet.
Forskning i samverkan som förändrar Skåne

Forskare vid Malmö universitet samverkar med aktörer från alla samhällssektorer. Syftet är att skapa ömsesidigt mervärde för universitetet, deltagande parter och samhället. Som lärosäte bidrar Malmö universitet med forskningsbaserad kunskap och bildning.
Samverkansplattformar
Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning (MUVAH)

Muvah är en kunskapsallians mellan Malmö stad och Malmö universitet med förebild från University of East London. Målet är bland annat att öka Malmöungdomars inträde på arbetsmarknaden och få fler ungdomar från underrepresenterade grupper att välja högre utbildning.
Institutet för hållbar stadsutveckling (ISU)

Institutet för hållbar stadsutveckling (ISU) är en mötesplats och en arena för kunskapsutbyte. Institutet är en samverkansplattform mellan Malmö stad och Malmö universitet som arbetar för att utveckla Malmö till en ledande kunskapsstad inom hållbar stadsutveckling, ekologiskt, socialt och kulturellt.
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne (FIRS)

Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne arbetar med att förbättra förutsättningar för forskning och innovation i Skåne genom ett samspel mellan det offentliga, akademi och näringsliv. FIRS verkar för att Skåne ska vara en globalt konkurrenskraftig ekonomi som driver hållbar tillväxt.
Övriga samverkansplattformar
K2 – utvecklar kollektivtrafiken
K2 är Sveriges nationella centrum för forskning och utbildning om kollektivtrafik. Här möts akademi, offentliga aktörer och näringsliv för att tillsammans diskutera och utveckla kollektivtrafikens roll i Sverige. K2 forskar om hur kollektivtrafiken kan bidra till framtidens attraktiva och hållbara storstadsregioner samt utbildar kollektivtrafikens aktörer.
K2 drivs och finansieras av Malmö universitet, Lunds universitet och VTI i samarbete med Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne. Vinnova, Formas och Trafikverket är med och finansierar.
ULF – utvecklar och prövar samverkansmodeller mellan akademi och skola
ULF, Utbildning, lärande, forskning, är en försöksverksamhet för praktiknära forskning. Målet är att stärka den vetenskapliga basen i skolan och på förskollärar- och lärarutbildning. Det handlar om att utveckla och pröva modeller för långsiktig samverkan mellan högskolor/universitet och skolor kring just praktiknära forskning. Vad händer i klassrummet och hur få till lärande och undervisning som är vetenskapligt förankrad?
ULF utgår från ett femårigt regeringsuppdrag som pågår 2017 till 2021. Samtliga svenska lärosäten med lärarutbildning kan medverka i försöksverksamheten genom att koppla sig till något av de ansvariga universiteten: Göteborg, Uppsala, Karlstad och Umeå universitet. Malmö universitet ingår tillsammans med åtta andra lärosäten i den så kallade ”Uppsala-noden".
På Malmö universitet hör ULF hemma på Fakulteten för lärande och samhälle. Kontaktperson är vicedekan Margareta Serder.
Klusterorganisationer och nätverk
Genom att aktivt delta i samarbeten driver universitetet kunskapsutvecklingen framåt inom en rad för universitets relevanta områden. Nedan presenteras ett urval.
Samverkan med klusterorganisationer
University Network of Post-Industrial Cities (UNIC)
University Network of Post-Industrial Cities (UNIC)UNIC är en allians av tio lärosäten i postindustriella städer. Det ingår i European Universities, ett EU-initiativ för att skapa nya samarbeten för lärosäten och utbytesmöjligheter för personal och studenter. Medlemskapet ger universitetet möjlighet att stärka det internationella samarbetet inom forskning och utbildning och fördjupa samarbetet med Malmö stad.
European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI)
European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI)Malmö universitet representerar Sverige i ett nätverk för de mest innovativa lärosätena i Europa, European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI). I uppdraget ingår att bidra med idéer för hur högre utbildning kan leda till ökad innovationskraft samt vara föregångare när det gäller att implementera EU:s nya innovationsagenda.
Sustainable Business Hub
Sustainable Business HubSustainable Business Hub är ett medlemsnätverk som erbjuder en plattform där innovation, utveckling och affärer för hållbara lösningar kan genomföras. Med medlemmar från näringsliv, kommun och akademi uppmuntrar nätverket till kontakt och samarbeten.
Samverkan med klusterorganisationer
Mobile Heights
Mobile HeightsI nätverket Mobile Heights samarbetar Malmö universitet med bland andra Ericsson, Sony Mobile, Telia samt Lunds och Blekinge universitet för att främja innovation och tillväxt inom temaområdena Connected Health och Connected cities.
Medicon Valley Alliance (MVA)
Medicon Valley Alliance (MVA)Medicon Valley Alliance är en paraplyorganisation inom Life Science med syfte att stärka samarbetet mellan universitet, näringsliv och regioner i Sverige och Danmark.
Media Evolution
Media EvolutionTillsammans med en rad organisationer främjar universitetet innovation och tillväxt inom digitaliseringsbranschen i södra Sverige.
Samverkansprojekt
Vi samarbetar med privat, offentlig och idéburen sektor, samt medborgare, för att utveckla samhället och kunskapen inom olika fält. Vi deltar till exempel med andra lärosäten i fem av de så kallade K3-projekten finansierade av Vinnova (2016 – 2020). Detta för att utveckla lärosätets samverkan med andra aktörer genom nya kunskaper, metoder och arbetssätt.
Vi deltar även i andra projekt med andra aktörer. Här presenteras några goda exempel.
Samverkansprojekt
Kultursamverkan
KultursamverkanKultur har en viktig roll vid Malmö universitet. Den bidrar till kritiskt tänkande, nya perspektiv och innovativa frågeställningar som stärker kvaliteten i forskning och utbildning. Inom flera av våra utbildningar används konstnärliga metoder och vi forskar om konstnärliga och kulturella praktiker. Universitetet har omfattande musikverksamhet och en konstförening och vi samverkar med en rad viktiga kulturinstitutioner såväl regionalt som internationellt.
Cities Changing Diabetes (CCD)
Cities Changing Diabetes (CCD)Cities Changing Diabetes är ett globalt partnerskapsprogram initierat av Novo Nordisk (ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag) som svar på den dramatiska ökningen av diabetes i världen. Malmö är den första svenska staden som ansluter sig till det globala samarbetsprojektet för att hitta lösningar på problemen med ökande övervikt, fetma och diabetes lokalt.
Studentstaden Malmö
Studentstaden MalmöStudentstaden Malmö är ett samverkansprojekt mellan Malmö stad och Malmö universitet tillsammans med Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren. Projektets vision är att arbeta för att göra Malmö till Sveriges bästa studentstad.
K3-projekten
De flesta av K3-projekten har slutleverans kring årsskiftet 2020-2021. Rapporter, handböcker och verktygssamlingar har samlas områdesvis på K3-projektens webbsida.
SAMSYN: Samverkan synliggjord – begrepp för högskolesektorns samverkan
Samverkan bygger på en god dialog mellan högskolesektorn och andra aktörer i samhället. För detta krävs ett gemensamt språkbruk, nomenklatur, där innebörden i de centrala begreppen är kända för alla inblandande parter. I projektet SAMSYN deltar därför medarbetare vid Malmö universitet i arbetet med att utveckla en samverkansnomenklatur. Ett gemensamt språkbruk kommer både underlätta universitetets dialog med våra samverkanspartners såväl som den interna dialogen på lärosätet.
Projektet leds av Stockholms universitet.
Vill du veta mer om Malmö universitets deltagande i projektet kontakta Pål Brunnström.
SPETS: Strategiska partnerskap för effektiv och transparent samverkan
I projektet SPETS inventerar Malmö universitet behoven och förutsättningarna att etablera långsiktiga strategiska partnerskap med offentlig sektor. Den kunskap som projektet genererar kommer att utgöra ett värdefullt underlag i lärosätets egen strävan att etablera strategiska partnerskap med offentliga organisationer i vårt närområde.
Projektet leds av Linnéuniversitet.
Vill du veta mer om Malmö universitets deltagande i projektet kontakta Pål Brunnström.
INSA: Internationalisering av samverkan
Inom projektet INSA arbetar Malmö universitet för att med hjälp av internationella alumner skapa bättre förutsättningar för lärosätets studenter att genomföra praktik vid företag utanför Sverige. Förutsättningarna för internationella studenter vid Malmö universitet att göra praktik på svenska företag i Malmö undersöks också.
Projektet leds av Jönköpings universitet.
Vill du veta mer om Malmö universitets deltagande i projektet kontakta Niklas Nannskog.
IMP: Implementering av arbetssätt och ökad kunskap i området kunskapstillgångar och immateriella rättigheter
I projektet IMP deltar Malmö universitet i arbetet med att utveckla arbetssätt som möjliggör för medarbetare att identifiera och tillvara sina immateriella rättigheter och kunskapstillgångar.
Vill du veta mer om Malmö universitets deltagande i projektet kontakta Jens Sjölander.
Projektet leds av Chalmers tekniska högskola.
SKÖN: Samverkansintegrerat kvalitetssystem för ökat nyttiggörande
I projektet SKÖN utvecklar Malmö universitet förmågan att tillsammans med våra samverkanspartners utvärdera resultatet av vår samverkan genom så kallad samverkanspartutvärdering. Malmö universitet deltar vidare i arbetet genom så kallade impact case-studier.
Projektet leds av Linköpings universitet.
Vill du veta mer om Malmö universitets deltagande i projektet kontakta Anna Bogeskär Brandt.