Fristående kurs, avancerad nivå
7,5 hp
Malmö | dagtid | 50%
19 januari 2026 - 29 mars 2026
Anmälan öppnar 15 september

Om kursen

I denna kurs får du teoretiskt och empiriskt analsysera och reflektera över vad hållbar urban mobilitet innebär i praktiken. Du lär dig också hur integrerad markanvändning och transportplanering kan bidra till att skapa hållbara samhällen. Under kursen utgår du från svensk och internationella forskning, samt konkreta exempel. 

Kursen ges på halvfart med koncentrerad undervisning en eftermiddag i veckan och vänder sig även till dig som är yrkesverksam. 

Examination görs genom aktivt deltagande i seminarium, en skriftlig uppsats som presenteras muntligt och deltagande i en workshop. 

Kursinnehåll

Transporter och infrastruktur är grundläggande i samhällsplaneringen. God tillgänglighet och trygga och säkra transporter är fundamentala för ett välfungerande samhälle. Samtidigt bidrar transportsektorn och byggande av infrastruktur till växthusgaser, föroreningar och buller som påverkar klimat och människor negativt. Tillgänglighet, tillgång till och förutsättningar för transporter och behov skiljer sig också mellan olika socioekonomiska grupper och olika delar av samhället. Ökade krav på mer individanpassade lösningar luckrar upp kollektiva lösningar och ökad digitalisering bidrar till både fler möjligheter och svårigheter. Behovet av att minska användningen av energikrävande fordon och få fler att välja hållbara transportslag triggar konflikter om vem gaturummet är till för och ökar krav och förväntningar på individen att fatta hållbara beslut. Kursen tar fasta på transporternas betydelse för lokal, regional och nationell utveckling, behov och förutsättningar för samordnad markplanering, intressekonflikter och styrning mot hållbara transport och mobilitetslösningar för olika användare av transportsystemet. Det görs genom följande två delmoment:

1\. Planeringsförutsättningar för en samordnad transport och infrastrukturplanering.

- svensk och internationell lagstiftningen som berör transport och infrastrukturplaneringen.
- transportplaneringens styrning och samordning och inneboende konflikter
- transformativa metoder för hållbara transporter och mobilitet (ULL- Urban living lab, urbana experiment)
- modeller för hållbar mobilitet (TOD - transit oriented development, x-minutersstaden, SUMPar- sustainable urban mobility plans)

2\. Resenärerna och vardagens mobilitet

- resvaneundersökningar som empiriskt underlag
- närstudier av resenärsgrupper
- vardagens resor och förflyttningar (exponering av risker, kedjeresor, rädsla och utsatthet)
- det digitala nätets gränser
- sociala konsekvensbedömningar, jämställhetskonsekvensbedömningar, barnkonsekvensbedömning

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Kandidatexamen eller yrkesexamen om 180 hp.

Urval

100% högskolepoäng

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt

För mer information om utbildningen:

USstudent@mau.se