Om kursen

Vikingatiden är en mytisk tid i dagens samhälle. Det finns otaliga tv-serier och filmer om vikingatiden, samtidigt som utställningar, böcker och populärvetenskapliga artiklar svämmar över med vikingar och vikingatid. På andra arenor har vikingatiden blivit ett politiskt slagträ där olika ideologier och strömningar använder sig av denna tid för sina egna syften. Detta gör det viktigt att studera epoken. Vad vet vi egentligen om vikingatiden? Hur har vikingatiden använts från 1800-talet och framåt av olika aktörer? Dessa är några av frågorna denna kurs kommer att analysera.

Kursinnehåll

Kursen syftar till att studenten utvecklar kunskaper om nuet i förhållande till det förflutna genom att både studera den faktiska vikingatiden och de tolkningar som gjorts av vikingatiden sedan 1800-talets början fram till idag. Syftet är vidare att studenten utvecklar kunskaper om och färdigheter i att arbeta med tidsperioderna då och nu utifrån ett flervetenskapligt förhållningssätt, inklusive historiska, sociala, kulturella, religiösa och politiska perspektiv på vikingatiden samt dess spår i nuet.

En del av kursen handlar om människor och livsvillkor under den faktiska vikingatiden (tidsperioden ca 750–1000). En andra del handlar om hur denna vikingatid har tolkats i sociala, kulturella, religiösa och politiska sammanhang från 1800-talet fram till idag.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt