Om kursen

Kursinnehåll

Kursens syfte är att studenten ska utveckla grundläggande kunskaper i sociologiska teorier och metoder samt till att ge studenten inblick i hur sociologiska perspektiv tillämpas för att förstå aktuella samhällsfrågor.

Delkurs 1: Den sociologiska blicken (5hp)

Syftet med delkursen är att studenten ska utveckla kunskaper om vad det innebär att tänka sociologiskt. I delkursen introduceras sociologiska perspektiv samt verktyg för att förstå samband mellan individuella problem och den bredare sociala världen genom så kallad sociologisk fantasi. Delkursen behandlar översiktligt hur sociologisk forskning närmar sig teman såsom ojämlikhet, kön, klass, avvikelser, arbete, institutioner och kultur.

Delkurs 2: Sociologiska teorier: upptäckter och återupptäckter (10hp)

Syftet med delkursen är att introducera grunderna i klassiska och moderna sociologiska teorier. I ett första moment behandlas sociologins framväxt som vetenskap med en grundläggande översikt av centrala frågor, forskningsområden och debatter inom klassisk sociologisk teori. Studenten får möjlighet att kritiskt granska sociologiska klassiker. I ett andra moment introduceras centrala perspektiv inom modern och samtida sociologisk teori. Fokus är på sociologiska teman såsom aktör och struktur, makt, modernitet och institutioner. Delkursen behandlar hur sociologiska teorier kan användas för att analysera olika aspekter av det sociala livet såsom utbildning, kön, arbete och familj.

Delkurs 3: Samhällsvetenskapliga metoder och vetenskapsteori (7,5 hp)

Delkursen är en introduktion till vetenskapsteoretisk terminologi samt olika vetenskapsteoretiska traditioner inom samhällsvetenskaper. Under kursen relateras sociologisk kunskap till olika vetenskapsteoretiska och intellektuella traditioner. Studenten får inblick i vetenskapliga metoder både inom kvalitativ och kvantitativ forskning genom beskrivningar av forskningsprocessens olika delar. Studenten övar också på att självständigt söka efter vetenskaplig litteratur och använda sig av vetenskapliga referenser.

Delkurs 4: Sociologiska perspektiv på samhällsfrågor (7,5 hp)

Delkursen behandlar analyser av aktuella samhällsfrågor utifrån sociologiska teorier och perspektiv. Fokus är på Sverige i ett transnationellt sammanhang. Delkursen tar upp hur samhällsfrågor kan förstås och förklaras utifrån aktör- och strukturperspektiv samt utifrån olika perspektiv på social förändring. Innehållet inkluderar ämnen såsom globalisering, nationalism, avregleringar, prekärt arbete, jämställdhet och migration som exempel på samtida processers påverkan på och konsekvenser för olika samhällsgrupper.

Kursplan och kurslitteratur

I kursplanen hittar du bland annat kurslitteratur och andra läromedel för kursen.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Kurslitteratur

Kursvärdering

Studenter som deltar i eller har avslutat en kurs ska ges möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitetet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).