Naturvetenskaplig/teknisk bastermin
Om utbildningen
Naturvetenskaplig/teknisk bastermin är en förutbildning för dig som vill bli ingenjör inom ämnena teknik, matematik eller naturvetenskap, men saknar behörighet.
Förutbildningen är på heltid och ger dig möjlighet att under en termin komplettera dina betyg så att du får behörighet till den utbildning du vill söka in på. Basterminen motsvarar andra terminen på förutbildningen naturvetenskapligt/tekniskt basår.
Tänk på att till skillnad från komvuxbetygen så påverkar inte basterminsbetygen ditt gymnasiebetyg. Du kan alltså inte sänka eller höja ditt betygsmedelvärde, utan bara skaffa dig behörighet genom att läsa kurser som motsvarar gymnasiekurserna.
Under basterminen läser du kurserna Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. För detaljerad information se Utbildningsplan under rubriken Kurser inom programmet.
Platsgaranti på ingenjörsutbildningar efteråt
Efter godkänd bastermin har du platsgaranti på samtliga högskoleingenjörsutbildningar vid Malmö universitet som startar nästkommande hösttermin.
På civilingenjörsprogrammet finns också garantiplatser, men antalet är begränsat. En tredjedel av platserna på civilingenjörsprogrammet är reserverade för studenter som har gått basår eller bastermin. Om antalet sökande skulle bli fler än de reserverade platserna tillämpas lottning. Om du inte får en av garantiplatserna på programmet har du fortfarande chans att komma in på grundval av ditt betyg, alternativt få garantiplats på något av högskoleingenjörsprogrammen.
Behörigheten måste vara uppfylld vid sista kompletteringsdatum och utbildningen sökt senast sista ordinarie ansökningsdatum.
Basterminen kompletterar gymnasiet
Syftet med basterminen är att komplettera en annan gymnasieutbildning än naturvetenskaplig eller teknisk med de förkunskaper som behövs för fortsatta studier inom naturvetenskap och teknik. Basterminen ger kunskaper i de aktuella ämnena motsvarande de nya gymnasiekurserna på naturvetenskapsprogrammet.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 3c eller Matematik D och Fysik 1a eller Fysik 1b1 + 1b2.
Urval
66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet