Kritiskt tänkande, objektivitet och empati, det är viktiga egenskaper för en stadsplanerare. I alla fall om du frågar Kaja Grzonkowska som studerar tredje året på programmet.
– Om vi inte kan ställa oss i andra människors skor så kan vi aldrig vara duktiga stadsplanerare, berättar hon.
Om både människor och byggnader
Kaja var från början intresserad av att studera till antingen byggingenjör eller psykolog, men efter att ha kollat runt bland utbildningar hittade hon en kombination.
– Jag började intressera mig för stadsplanering när jag insåg att det hade lite av varje. Jag känner att jag kan blanda kunskap om människor och samhället med mitt intresse för arkitektur och stadsbyggnad och stadsbyggnad – och se hur de påverkar varandra.
– Utbildningen uppmuntrar dig till att se samband mellan stads- och samhällsutvecklingen. Det är också det jag tycker är mest intressant, hur vi får människor att trivas i olika miljöer. Det är stor skillnad på hur människor i Polen, där jag växte upp, och hur folk i Sverige tillbringar tid och uppskattar sina städer. Jag vill se närmare på vad det beror på och på stadens relation med platsen, människorna och samhället i stort.
En utbildning som fortsätter hela yrkeslivet
Under utbildningen studerar du allt från geografiska informationssystem och arkitektur till demokratiska processer och urban segregation. Kaja tycker att programmet har en bra blandning mellan praktiska och teoretiska moment.
– Vi ritar, skissar och projekterar, men det skulle inte finnas ett bra projekt utan en grundläggande teoretisk bas. De lägger grunden för förståelse och den historiska bakgrunden. Till exempel; allt som är gammalt är inte värdelöst, och allt som är nytt är inte värdefullt.
– Det är också viktigt för den empatiska sidan av jobbet. Den känslighet och förståelse som vi som stadsplanerare måste ha och för att planera bra och fungerande städer.
Kaja menar också att du måste vara beredd på att fortsätta investera i kunskap hela yrkeslivet.
– Du kommer aldrig kunna sätta dig ner och säga ’nu är jag en bra stadsplanerare’. Du kan vara duktig och projektera fint – men du blir aldrig klar. Världen förändras och vi stadsplanerare måste ha koll på vilken riktning utvecklingen sker och försöka ifrågasätta befintliga teorier och metoder för att komma fram till en lösning.
Tips till framtida och nya studenter
Kaja liknar utbildningen vid ett pussel, där det krävs att man bygger på sina kunskaper innan man ser helheten. Det kan vara avskräckande om du inte har tålamod.
– Om du känner att det är ett intressant ämne, ge inte upp när du tycker att det blir svårt. Du kommer inte se helheten direkt, ju längre in i utbildningen du kommer desto mer ser du sammanhanget.