Om utbildningen

Tillhör du dem som bryr dig om ifall hemsidor och informationsflöden på till exempel webben känns onaturliga eller krångliga? Som önskar att du fått vara med och bygga upp dem från grunden? Då är Systemutvecklarprogrammet något för dig!

En systemutvecklares uppgift är att konstruera hållbara och användarvänliga digitala system. På det här programmet lär du dig att modellera, utveckla, organisera och analysera digitala informationssystem för olika tillämpningar som till exempel webb eller mobila applikationer.

Utveckling av informationssystem är ett växande behov i samhället, där nya kanaler och medier ska göra digitaliserad information tillgänglig för allt fler. Ämnen som ingår i utbildningen är: datavetenskap, informationsteknik, programmeringsmetodik och informationssäkerhet, allt med fokus på modellering, konstruktion och analys av digitala system. Undervisningen bygger på ett projektdrivet lärande där projekt kan genomföras i samverkan med näringslivet eller andra externa aktörer så att du som student får träning i den framtida yrkesrollen.

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c och Engelska 6.

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Med passion för programmering

Madeleine Schönemann stimuleras av att lösa problem, speciellt tekniska sådana. Det fick henne att söka kandidatutbildningen till systemutvecklare på Malmö universitet. Idag jobbar hon som mjukvaruutvecklare på företaget tretton37 i Lund.

Med passion för programmering

Madeleine Schönemann stimuleras av att lösa problem, speciellt tekniska sådana. Det fick henne att söka kandidatutbildningen till systemutvecklare på Malmö universitet. Idag jobbar hon som mjukvaruutvecklare på företaget tretton37 i Lund.

Intresse för teknik

Madeleine spelade mycket datorspel under sin uppväxt och blev också den i familjen som fick rycka in och lösa allt som hade med teknik att göra.

– Jag visste tidigt att jag ville jobba med någonting inom IT. Det är roligt med problemlösning och jag är nyfiken på hur saker och ting fungerar. 

En av anledningarna till att hon valde utbildningen var för att den är hands on. 

– Jag tyckte om att man samarbetar med näringslivet. Det tilltalade mig att kurserna var relevanta och renodlade inom olika ämnesområden som datavetenskap och systemutveckling.

– Roligast med studierna var att få lära känna likasinnade och att jag fick lära mig någonting som var nytt för mig.

Vägen till drömjobbet

– Utbildningen ger en bra grund om man vill jobba med större mjukvaruprojekt. Man lär sig att kunna bygga och organisera olika digitala system som användarvänliga webbsidor och mobilapplikationer. Vi lärde oss att hantera ett programmeringsspråk. 

Även om man kommer ut i arbetslivet och inte kan alla olika programmeringsspråk så är logiken ungefär densamma.

– Har man lärt sig ett, så är det lättare att lära sig ett annat.

Idag arbetar Madeleine som utvecklare på tretton37.

– Jag arbetar främst med det som kallas för backend. Det vill säga det som inte syns för slutanvändaren men som fortfarande behövs för att ett program ska fungera. Till exempel databaser, affärslogik och integrationer med andra system.

Oftast sker jobbet i ett team bestående av till exempel projektledare, utvecklare, UX-designers och mjukvaruarkitekter som samarbetar kring projektet. 

– Det är en myt att programmering är mycket matte. Däremot så handlar det om logiskt tänkande och viljan att lösa problem med de verktyg som finns.

Stora tankar om jobb som utvecklare i eget företag

Rohan, som är född i Afghanistan och även vuxit upp i Iran, kom till Sverige som sextonåring. Redan som barn började han att experimentera med datorer. Femton år senare har han förverkligat sin dröm att bli systemutvecklare.

Stora tankar om jobb som utvecklare i eget företag

Rohan, som är född i Afghanistan och även vuxit upp i Iran, kom till Sverige som sextonåring. Redan som barn började han att experimentera med datorer. Femton år senare har han förverkligat sin dröm att bli systemutvecklare.

– Känslan går inte att förklara. Jag vill gärna jobba som fullstack-utvecklare – då får jag göra allt från en idé till ett färdigt system eller en färdig app, säger han.

När Rohan flyttat till Sverige läste han ett fordonstekniskt program på gymnasiet. För att få behörighet att söka utbildningen till systemutvecklare läste han matematik på Komvux.

– Jag behövde egentligen bara läsa matematik 2 för att söka, men det var så roligt att jag läste upp till matematik 4. Det är en skön känsla när jag hittar lösningen på ett problem.

Rohan har planer på att starta eget företag, men först vill han jobba några år för att samla på sig kunskaper och erfarenheter.

– Jag var nyligen på en jobbintervju i Köpenhamn på ett företag som har 3 000 anställda. Då tänkte jag att en dag kan det vara jag som har ett företag med så många medarbetare. Jag tänker stort.

Utvecklar smart app

Under utbildningen har Rohan lärt sig allt som behövs inom systemutveckling, bit för bit. Kurserna handlar bland annat om databaser, projektledning, programmering, IT-säkerhet och algoritmer, berättar han.

– Vi får kunskap om många olika delar av systemutveckling och kan sedan fördjupa oss på egen hand och i grupparbeten.

I sitt examensarbete jobbar Rohan tillsammans med forskare vid universitetet i ett projekt som handlar om Internet of things. Hans uppgift är att bygga en app, som kan ta emot data från en patients hjärna.

– Med hjälp av en keps med sensorer skickar appen vidare data till en läkare, som kan analysera informationen och försöka mäta smärtan. Tanken är att patienter ska kunna få behandling redan innan smärtan uppstår, berättar han.

Lagom stad för studerande småbarnsförälder

Tillsammans med sin fru, som utbildar sig till tandtekniker på Malmö universitet, har Rohan en treårig dotter. Han tycker att det är ganska svårt att kombinera studier med att vara småbarnsförälder.

– Men jag trivs med studentlivet i Malmö och vill inte flytta härifrån. Staden är lagom stor för både studier och livet i stort. Jag pendlar till universitetet med cykel och bussar finns överallt. Min familj brukar nästan alltid vara vid havet eller gå längs gågatorna i stan när vi är lediga.

Rohan har varit på flera jobbintervjuer redan innan han tagit examen och tror att han snart kommer att få ett jobb i Malmö.

– Om jag får ett jobberbjudande i Köpenhamn tar jag det också. Systemutvecklare är framtidens yrke. Många andra branscher håller på att försvinna, men systemutveckling kommer att stärkas för varje år som går, säger han.

Eddy hade aldrig programmerat tidigare

Att systemutveckling handlar om att utveckla digitala system låter kanske inte så överraskande, men alla vet inte att det omfattar mycket mer än bara programmering.

Eddy hade aldrig programmerat tidigare

Att systemutveckling handlar om att utveckla digitala system låter kanske inte så överraskande, men alla vet inte att det omfattar mycket mer än bara programmering.

– Visst programmerade vi en hel del på utbildningen, speciellt första och andra året, säger Eddy Orellana. Men utbildningen täcker hela spektrat från kodning till dokumentationen efteråt, och omfattar därför även moment som att jobba direkt mot kunderna. Det är där jag hör hemma!

Eddy beskriver sig själv som en social person som har lätt att interagera med människor. Under gemensamma projektarbeten tog han gärna rollen som projektledare, och den femte terminen, då det fanns utrymme för valbara kurser, pluggade han en kurs i projektledning.

– Jag har nischade mig mot mjukvarutestning, och att vara ansiktet utåt mot kunderna. Rent konkret kan det innebära att tillsammans med kunden gå igenom en webbsida de beställt, samla in deras feedback och ta det tillbaka till utvecklarteamet.

Malmö som stad lockade

Eddy växte upp och gick i gymnasiet i Lund. Efter studenten jobbade han i åtta år innan han bestämde sig för att börja plugga. Ett generellt dataintresse och de goda prognoserna på arbetsmarknaden gjorde att han började titta efter utbildningar i datavetenskap. Systemutvecklarutbildningen på Malmö universitet hade gott rykte och blev hans förstahandsval.

– Jag hade lust att komma till en större stad, med nya människor. Jag hade också hört att det rådde en bra och öppen stämning på Malmö universitet, vilket tilltalade mig.

Projektarbeten

Tempot på utbildningen var högt från början. Och vissa delkurser har var svårare än andra. Eddy hade inte programmerat en rad innan han började på universitetet, och fick lägga mycket tid på att sätta sig in i det. När de började skapa större kodningsprojekt, och arbeta i grupp, blev det till och med riktigt kul.

– Projektarbetena var verkligen det roligaste på utbildningen – att testa på det man lärt sig, och att lära känna folk i klassen bättre. Sammanhållningen har blivit riktigt stark tack vare att vi jobbat så mycket och haft kul ihop.

Ta vara på tiden på universitetet

Till blivande studenter vill Eddy egentligen bara ge ett råd: ta vara på all handledd tid på labbar och övningar, och jobba extra hemma. Var aldrig rädd att fråga lärarna över saker du undrar.

– Lärarna på utbildningen är underbara. De lägger ner massvis med tid på att hjälpa dig om du skulle behöva, till och med efter att kursen är avslutad.

Kontakt