Program, grundnivå
180 hp
Malmö | dagtid | 100%
28 augusti 2025 - 4 juni 2028
Anmäl dig senast 15 april
Anmäl dig via antagning.se

Om utbildningen

Sjuksköterskeprogrammet vid Malmö universitet leder fram till en yrkesexamen innefattande sjuksköterskeexamen samt en kandidatexamen, inom huvudområdet omvårdnad.

Sjuksköterskans ansvar och arbetsuppgifter

En legitimerad sjuksköterska har det övergripande ansvaret för omvårdnadsarbetet och bedömer, planerar, genomför och utvärderar patientens vård i samarbete med vårdteamet.

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att utföra omvårdnad, medicinska ordinationer, behandlingar och undersökningar samt även planerings- och ledningsuppgifter, forskning och utvecklingsarbete samt hälsofrämjande arbete. Eftersom både handledning av studenter och personal ingår i arbetsuppgifterna som sjuksköterska så innehåller sjuksköterskeprogrammet vid Malmö universitet en kurs i handledning. Arbetet som sjuksköterska innebär även att samverka i interprofessionella team med andra yrkesgrupper, patienter och närstående.

Utbildning i nära samverkan med arbetslivet

Under utbildningen varvas teoretiska kurser med praktiska då verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom flera olika områden görs. VFU genomförs i Malmö, Trelleborg och Ystad med omnejd och VFU genomförs även kvällar, helger och nätter. Platser finns hos kommun, landsting och privata vårdgivare. Vissa verksamheter som erbjuder VFU-platser kräver utdrag ur belastningsregistret från Polismyndigheten.

Under VFU tränar du bland annat på att utföra omvårdnad utifrån ett personcentrerat förhållningssätt med hänsyn till patientens behov, resurser och medicinska tillstånd. Du har också under hela din utbildning regelbunden grupphandledning i omvårdnad för att diskutera, reflektera över och bearbeta situationer du möter under VFU.

I programmet ingår utbildning i samverkan tillsammans med studenter inom andra hälsoprofessioner.

Kliniskt träningscentrum

Under utbildningen tränar du dina praktiska färdigheter på vårt Kliniska träningscentrum (KTC). Vi har lokaler, utrustning och material för att simulera realistiska vårdsituationer. Du har bland annat möjlighet att träna på specifika medicintekniska moment såsom omläggning av PICC-line kateter, kateterisering av urinblåsa och insättning av perifer venkateter. Som student tränar du under ledning av lärare, men också själv, i par och i grupp. Den praktiska träningen ger dig möjlighet att förbereda dig väl inför din kommande yrkesroll – för att ge framtida patienter en säker och evidensbaserad vård. 

Se våra instruktionsfilmer som används i undervisning 

Arbetsliv

Du får en bred kompetens som ger möjlighet till arbete inom såväl offentlig som privat sektor. Du kan välja att arbeta med förebyggande hälsoarbete på samhälls- grupp- eller individnivå eller med omvårdnadsarbete inom olika former av sjukvårdande verksamheter. Utbildningens EU-anpassning innebär att du även kan arbeta utomlands.

För arbete som sjuksköterska inom vissa verksamheter krävs specialisering. Du kan därför efter ytterligare studier specialisera dig inom ett flertal områden t. ex. intensivvård, sjuksköterska inom hälso- och sjukvård för barn och ungdom, distriktsvård, psykiatrisk vård. Du kan också fördjupa dina kunskaper på magister- och forskarutbildningsnivå.

Som legitimerad sjuksköterska har du en internationellt gångbar utbildning för arbete inom t. ex. medicinsk eller kirurgisk vård och vård av äldre.

I Sverige arbetar sjuksköterskan inom landsting, kommun, statlig och privat hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Säker vård

Säker vård är en av de sex kärnkompetenser som utbildning av sjuksköterskor vid Malmö universitet grundas på. Undervisning i Säker vård löper genom hela sjuksköterskeprogrammet och vidare på avancerad nivå.

Säker vård i sjuksköterskeprogrammet (pdf)

Klädkod vid praktiska moment och under verksamhetsförlagd utbildning

I samband med utförandet av praktiska moment under utbildningen kommer det av hygieniska skäl krävas en särskild klädkod vilken följer Socialstyrelsens hygienföreskrifter. Arbetskläder tillhandahålles av universitetet samt praktikplatserna.

Mer information

Region Skånes regler för basal hygien och arbetskläder vid patientnära arbete

Internationalisering

Internationella möjligheter

Det finns olika möjligheter för dig att göra en del av din utbildning i ett annat land. Exempelvis kan du göra en utbytestermin, skriva uppsats eller göra praktik utomlands. Möjligheterna kan variera beroende på din utbildning. 

Mer om internationella möjligheter på Studentwebben

CIM

Som student på Fakulteten för hälsa och samhälle kan du delta i internationella aktiviteter, hemma och utomlands, som kan leda till CIM – ”Certificate of International Merits”. Detta CIM är ett tillägg till ditt examensbevis. Det visar på din internationella erfarenhet, din akademiska, personliga och yrkesmässiga utveckling och din internationella och interkulturella kompetens. Det visar också på din förmåga till att göra internationella jämförelser relaterade till ditt yrke.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Möjligheterna är många för en sjuksköterska

När Markus Elmberg började på sjuksköterskeprogrammet hade han redan prövat flera andra yrkesroller. Nu ser han fram emot ett yrkesliv med många karriärmöjligheter, både i Sverige och utomlands.

Möjligheterna är många för en sjuksköterska

När Markus Elmberg började på sjuksköterskeprogrammet hade han redan prövat flera andra yrkesroller. Nu ser han fram emot ett yrkesliv med många karriärmöjligheter, både i Sverige och utomlands.

– Jag vill inspirera fler att ta steget. Du kan gå direkt från gymnasiet till utbildningen, men jag rekommenderar det också till den som vill byta riktning senare i livet. Att jag har tidigare jobberfarenhet ger mig flera fördelar i mitt framtida arbete som sjuksköterska, säger Markus.

Sjuksköterskerollen har alltid lockat honom, men det fannsockså annat han ville utforska. Efter gymnasiet vikarierade han som högstadielärare och lärare inom kriminalvården. Han har även utbildat sig till polis. När han började arbeta som operatör på SOS Alarm, där han tog emot nödsamtal och dirigerade ambulanser, väcktes tanken på att bli sjuksköterska till liv igen.

Markus lockas av att göra positiv skillnad varje dag. Efter examen vill han först jobba i akutsjukvården och på sikt kan han se sig själv i en arbetsledande roll. Den stora efterfrågan på sjuksköterskor ger trygghet och han ser också att det finns goda karriärmöjligheter.

– Sjuksköterskeyrket erbjuder så många vägar. Du kan arbeta inom olika verksamheter, ta dig vidare till ledande positioner eller ägna dig åt forskning. Du kan också arbeta utomlands – svenska sjuksköterskor har gott renommé. För en sjuksköterska är världen enorm!

När vi träffas har Markus klarat av den första terminen på sjuksköterskeprogrammet. Tempot är högt, men han uppskattar utbildningen mycket. Lärarna är engagerade och strävar efter att ge studenterna den bästa möjliga utbildningen.

Hans råd till den som överväger att söka till sjuksköterskeprogrammet är att utforska yrket.

– Prata med sjuksköterskor, besök öppet hus och ställ frågor. Ta kontakt med vårdverksamheter och be om att få göra ett studiebesök. Fundera på om du är i en fas i livet där du kan lägga ner den tid och energi som krävs för utbildningen. Och när du väl börjar: plugga tillsammans med dina kurskamrater och delta i allt som erbjuds.

Markus ger också rådet att tänka igenom sina värderingar och vad yrket kan innebära.

– Du kommer att möta människor som är i jobbiga situationer och det kan vara tufft. Men så klart också
oerhört givande.

"Sjuksköterska är ett fint yrke"

Mahdi Gola jobbar som sjuksköterska på medicinavdelningen på Trelleborgs lasarett. Efter examen fick han direkt många jobberbjudanden från både kommuner och regionen.

"Sjuksköterska är ett fint yrke"

Mahdi Gola jobbar som sjuksköterska på medicinavdelningen på Trelleborgs lasarett. Efter examen fick han direkt många jobberbjudanden från både kommuner och regionen.

–  Jag valde att jobba inom Region Skåne för jag tycker man lär sig mycket på en vårdavdelning och att man aldrig jobbar ensam. Här får jag möjlighet att jobba i ett team tillsammans med andra yrkeskategorier så som läkare, kurator, sjukgymnast och arbetsterapeut.

Innan Mahdi började studera till sjuksköterska på Malmö universitet jobbade han först på ett äldreboende och sedan även på ett LSS-boende för barn.

–  Sjuksköterska är ett fint yrke. Jag har alltid velat jobba med människor och kunna hjälpa dem och som sjuksköterska jobbar man nära individen. Sen är det en fördel att det alltid finns jobb och att det är så brett. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig. Själv har jag tänkt plugga vidare till ambulans- eller anestesisjuksköterska.

För Mahdi har vägen ut i arbetslivet gått som på räls. 2010 kom han till Sverige som flykting från Afghanistan. Han lärde sig snabbt svenska, kom in på gymnasiet och började läsa till undersköterska på vård- och omsorgsprogrammet. Samtidigt jobbade han som timanställd på ett äldreboende. Efter studenten 2015 valde han att direkt söka sig vidare till högre studier.

–  Jag trivdes väldigt bra på Malmö universitet som har engagerade och kompetenta lärare. Undervisningslokalerna är fina och ligger nära Skånes universitetssjukhus där vissa av föreläsningarna hålls.

–  Jag gillade verkligen VFU ( verksamhetsförlagd utbildning). Där fick jag möjlighet att tillämpa teorin i praktiken och jag hade många fina handledare som brann för sina studenter.

Kontakt