Sexualitet i ett internationellt perspektiv: En jämförande analys
Fakta
- Kontaktperson:
- Eva Elmerstig
- Finansiär:
-
- Centrum för sexologi och sexualitetsstudier (CSS)
- Ansvarig vid Mau:
- Eva Elmerstig
- Projektmedlemmar vid Mau:
- Externa projektmedlemmar:
-
- Associate Professor Verena Klein University of Southampton UK
- Projektperiod:
- 01 november 2024 - 31 december 2026
- Fakultet/institution:
- Forskningsämne:
Om projektet
Forskningsprojektet är en internationell kvantitativ enkätundersökning om sexuella erfarenheter.
Syfte
Syftet är att öka kunskapen om människors erfarenheter, upplevelser och förväntningar kopplade till sexualitet och sexuella aktiviteter i ett globalt perspektiv. Projektet är unikt då det genomförs som en enkätstudie i över 30 länder: däribland Sverige, Storbritannien, Australien, Brasilien, Ghana, Mexico, Kina, Indien, Japan, Nigeria, Sydafrika, Frankrike, Tyskland, Ukraina och USA. Dr. Verena Klein från University of Southampton i Storbritannien leder projektet, och forskare från respektive land ansvarar för studien i sitt land. Vår avsikt är att göra en jämförande analys mellan de olika länderna.
Deltagare sökes till enkätstudie
Vi vänder oss till personer som fyllt 18 år och är sexuellt aktiva. Med sexuellt aktiv menar vi i denna studie sexuella aktiviteter med annan person. Detta kan vara med fast partner eller tillfällig/a sexuella partners. Sexuella aktiviteter inkluderar i den här studien exempelvis samlag, oralsex och andra former av sexuellt umgänge. Observera att onani eller själv/egensex inte räknas som att vara sexuellt aktiv i denna studie.
Anonymitet och konfidentialitet
Deltagande i studien är anonymt och ingen data kan länkas till de som deltar, och den insamlade datan behandlas så att inte obehöriga kan ta del av det. All information behandlas konfidentiellt och kommer endast att användas av ett internationellt forskarlag där forskare från Malmö universitet representerar den svenska delen. Forskarlaget ansvarar för att hantera insamlat material i enlighet med gällande dataskyddslagstiftning, inklusive EU:s dataskyddsförordning (GDPR) där tillämpligt, samt relevanta nationella lagar i de deltagande länderna.
Medverkan är frivillig och deltagare kan när som helst avbryta sitt deltagande i studien.
Resultat
Studiens resultat kan komma att användas som underlag för professionell rådgivning och stöd inom området sexuell hälsa. Genom att samla in data från olika kulturer och samhällen syftar projektet till att ge en bredare förståelse för sexualitetens mångfald och variationer världen över.