Louise Sternbæks forskning syftar till att upptäcka cancer med nya metoder genom ett enkelt blodprov.

Titeln på Louise Sternbæks avhandling är: “Connecting sialic acid expression to cancer cell characteristics: Novel tools for detection, imaging, and analysis”.

Sialinsyra (sialic acid) är en sockergrupp som sitter ytterst på cellytans proteiner. Molekylen kan vara svår att upptäcka då den är liten och liknar många andra sockermolekyler. Sialinsyra spelar en avgörande roll i många biologiska processer och kan användas som en biomarkör för cancer, eftersom förhöjda värden av sialinsyra på cellytan är ett pålitligt tecken på cancer.

Har följt celler i 3D-mikroskop 

Men vad är det för nya verktyg och bildanalyser (”Novel tools for detection, imaging, and analysis”) det handlar om?

– Jag har använt mig av ett speciellt mikroskop, en så kallad holomonitor som ett biomedicinskt företag i Lund har utvecklat, som kan följa en cell i 3D (holografi) utanför kroppen när cellen fortfarande beter sig precis likadant som den gör i sin naturliga miljö, förklarar Louise Sternbæk och fortsätter:

– Mikroskopet möjliggöra även att följa cellens förändring över tid och se hur den utvecklas i olika stadier. Tekniken har även kombinerats med fluorescens-mikroskopi som får partiklarna vi är intresserade av att lysa så vi lättare kan upptäcka dem.

Vad hoppas du att din forskning ska leda till?

– Att man i framtiden kommer kunna diagnosticera cancer i ett tidigare skede med hjälp av ett enkelt blodprov.

Vad ska du göra nu?

– Jag hoppas finna mig ett arbete i Danmark där jag kan fortsätta inom fälten immunologi och cancer och där utveckla nya metoder.

 

Text: Magnus Erlandsson