Det onda och det goda kolesterolet. Visst det låter det som en tvekamp mellan den snälla och den elaka häxan i en saga. Kanske är det därför begreppen fått sådant genomslag. Vi gillar ju berättelser där det är enkelt att välja sida. Men vem är egentligen boven i dramat? Är det verkligen kolesterolet som ska klandras?

Denna text har tidigare publicerats i magasinet Vetenskap & Hälsa våren 2023.

LDL och HDL kallas ibland lite slarvigt för det onda respektive det goda kolesterolet. Förkortningarna står för Low Density Lipoprotein och High Density Lipoprotein. De här båda partiklarna är alltså lipoproteiner, en sammansättning av lipider (fetter) och proteiner.

I vårt blod finns i huvudsak två sorters fetter: kolesterol och triglycerider. Triglycerider använder kroppen som energikälla, medan kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer av hormoner. Kolesterolet är alltså viktigt för kroppen. Därför producerar vi det själva i våra celler. Men vi får det även genom födan. Men kemiskt sett är det ingen skillnad på den kolesterolmolekyl vi får i oss via maten och den vi själva producerar.

Däremot kommer alltid LDL (det så kallat onda kolesterolet) från mat och HDL (det så kallat goda kolesterolet) från den egna molekylverkstaden. Så här förklarar Marité Cárdenas, professor i biomedicin vid Malmö universitet, hur LDL bildas.

– Kroppen bäddar in kolesterolet i en droppe med fosfolipid, ett slags fett, som ett skyddande hölje. Denna nanodroppe absorberas därefter i tarmen där den tas upp av ett bärarprotein och bildar en jättepartikel. Denna partikel vandrar sedan runt i kroppen och lämnar efter sig fettmolekyler överallt. Det som blir kvar efter denna åktur är LDL, säger hon.

Vad som även skiljer LDL från HDL är att LDL har ett underskott på vissa proteiner och därmed saknar förmågan att ta upp fett. Till skillnad från HDL som har ett överskott på dessa proteiner och därför kan ta upp fett. Vilket är precis vad HDL-partikeln gör. Den far runt i blodomloppet som en självgående fettdammsugare.

Men det är ingen skillnad på själva kolesterolet i LDL och HDL. Det är bara ett fett bland andra. Och ett fett kan inte vara ont, på samma sätt som en pistol inte kan vara det. Ont blir det först när det hamnar i dåligt sällskap, vilket för oss till Marité Cárdenas pågående forskning som handlar om just det: På vilket sätt LDL:s sammansättning och struktur påverkar dess egenskaper.

– Det finns ett tydligt samband mellan sammansättningen av fetter och proteiner i LDL och risken för att få sjukdomar som åderförkalkningen, Alzheimers och andra hjärt- och kärlsjukdomar. LDL är en nanopartikel som byggs upp av tusentals olika molekyler som gör varje LDL-partikel unik. Inte bara i respektive kropp, utan även mellan varje individ. Jag vill förstå hur denna variation påverkar risken för sjukdom. Till exempel verkar det som LDL som är pyttesmå är de värsta, eftersom de har lättare för att tränga sig in och orsaka skada.

Så på ett sätt spelar det inte så stor roll vad du stoppar i dig så länge du har en fungerade metabolism, för då kommer lipoproteinerna ändå suga upp det dåliga fettet.

Marité Cárdenas, professor i biomedicin

 

Enligt Marité Cárdenas är det dessutom bara cirka tio procent av LDL-partikeln som består av kolesterol. Därför är det sällan kolesterolet som är avgörande för hur partikeln beter sig.

Så vad är då kopplingen mellan högt kolesterol och sammansättningen och strukturen på våra unika lipoproteiner? Sådana kliniska studier har inte gjorts än vad Marité Cárdenas känner till, men något hon gärna vill genomföra framöver.

– Vad vi däremot sett är att lipoproteiner gärna tar upp mättade fetter, men inte omättade fetter som finns naturligt i kroppen. Så på ett sätt spelar det inte så stor roll vad du stoppar i dig så länge du har en fungerade metabolism, för då kommer lipoproteinerna ändå suga upp det dåliga fettet.

Hur ska då en person med ett högt LDL-värde tolka detta?

– Många gånger är det ointressant att mäta totala nivåer av LDL, eftersom det inte säger något om lipoproteinets egenskaper. Men idag finns det inget annat sätt att göra det på. Ett väldigt högt värde ska självklart tas på allvar. Men ett relativt högt värde kan å andra sidan vara ofarligt om du har en gynnsam sammansättning av ditt LDL. Förhoppningsvis kan vår forskning leda till mätmetoder som visar det, säger professor Marité Cárdenas vid Malmö universitet.

 

Text: Magnus Erlandsson