Barnrättsorganisationen Majblommans första doktorand kommer att placeras vid Malmö universitet. Doktoranden ska gå igenom ett omfattande historiskt material av ansökningar om ekonomisk hjälp för att se hur dessa förändrats över tid. Särskilt fokus sätts på hur den tuffare bostadsmarknaden spelar in.

– Vi vill undersöka om det finns en koppling mellan barnfattigdom, allmänna nedskärningar i välfärden och den ansträngda bostadsmarknaden, säger docent Martin Grander, Malmö universitet, som står bakom ansökan och leder doktorandprojektet.

Syftet är att undersöka och analysera hur den förändrade barnfattigdomen kan förstås som ett resultat av en välfärdsstat i omdaning där boendet blir alltmer exkluderande och därmed frånkopplat från välfärdsstaten i allmänhet. Syftet är också att undersöka och analysera hur ett tryggt och långsiktigt boende kan utgöra en väg ut ur fattigdom.

Kläder och skor vanligast

Barnfamiljer med tuff ekonomi kan be om finansiellt stöd från Majblomman. 40 procent av pengarna som kommer in via försäljning av majblommor går till den lokala majblommeföreningen att dela ut i stöd lokalt. Den vanligaste ansökan handlar om hjälp till inköp av kläder och skor. 2023 utgjorde det 49 procent av ansökningarna, resten fördelade på fritidsaktiviteter (24), sommarlovsaktiviteter (11) och övrigt (16). Dessa brev har sparats och ska nu bilda grund för forskningsstudien.

I takt med att bostadsbidraget försämrats och att hyror och andra kostnader ökat, är hypotesen att ansökningarna, snarare än skor och utflykter, nu i högre grad handlar om hjälp att klara vardagen.

– Vi vill se om det förändrats, om man ber om hjälp till mat och boenderelaterade kostnader, vilka som söker och om det tillkommit fler och nya grupper, säger Martin Grander.

Barnfattigdomens förändring

Hur mycket boendekostnader och andra bostadrelaterade frågor framhålls i ansökningarna ska ges särskilt fokus. Utifrån detta material, som kompletteras med dokumentstudier och intervjuer, ska doktoranden analysera den förändrade barnfattigdomen.

–  Det känns helt rätt och väldigt lovande att Majblomman satsar mer på forskning och att den nya doktorandtjänsten tillför kunskaper med tydlig koppling till Majblommans ändamål, att motverka barnfattigdomen i Sverige. Vi bedömer dessutom att den här typen av forskning kan ge ännu mer tyngd när Majblomman skapar opinion i barnrättsfrågor, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell.

Doktorandtjänsten tillsätts i vår. Projektet startar till hösten.