Ny bok med fokus på socialt arbete och funktionshinder
En ny lärobok från Malmö universitet vill minska gapet mellan personer som arbetar inom socialt arbete och forskning om funktionshinder.
Ungefär en miljon människor i åldern 0-64 år lever idag med nedsatt funktionsförmåga i Sverige. De flesta behöver inte stöd för att klara vardagen, men ändå finns det stereotypa uppfattningar om att vara funktionsförhindrad är detsamma som att vara någon som måste tas omhand och som är i behov av hjälpmedel.
Motverka stereotyper
I antologin ”Funktionsförmåga, funktionshinder och socialt arbete” hoppas skribenterna på att motverka den bilden.
– I den här boken vill vi verkligen visa på bredden. Jag brukar köra det som ett mantra för mina studenter, att de i sitt yrke kommer att möta människor i alla åldrar med någon form av funktionshinder. Det kan vara en kollega, klient eller brukare, säger Hanna Egard, som tillsammans med Matilda Svensson Chowdhury och Ingrid Runesson är bokens redaktörer.
Vi vill ge studenter och yrkesverksamma förhållningssätt och arbetsmetoder som bidrar till att undanröja den diskriminering som alltför ofta drabbar människor med nedsatt funktionsförmåga.
Hanna Egard, en av bokens redaktörer
De är alla tre verksamma vid Institutionen för socialt arbete på Malmö universitet och de flesta av forskarna och universitetslärarna som skriver i boken är knutna dit. Det var även där som idén till boken föddes.
– Nationellt sett är vi en av de större grupperna samlade på en och samma institution. Därför var det naturligt att initiativet till boken kommer från oss, säger Matilda Svensson Chowdhury.
En lärobok för yrkesverksamma
Antologin ska enligt redaktörerna ses som en lärobok som i första hand vänder sig till studenter och yrkesverksamma inom socialt arbete. Det unika med boken är att den fört samman forskning om funktionsförmåga och funktionshinder med socialt arbete, enligt Svensson Chowdhury.
– Vid vår undervisning inom socialt arbete har vi märkt att det saknas läroböcker som på ett aktuellt sätt integrerar funktionshinderforskning med socialt arbete.
Förbättra livsvillkoren
Deras förhoppning är att socionomer och andra inom socialt arbete praktiskt ska kunna använda sig av den forskningsbaserade kunskapen för att på så sätt främja livsvillkoren för människor med funktionsnedsättning i alla åldrar, säger Hanna Egard.
– Vi vill ge dem kunskap om centrala grepp, men också om förhållningssätt och arbetsmetoder som bidrar till att undanröja den diskriminering, exkludering och ekonomisk och social utsatthet som alltför ofta drabbar människor med nedsatt funktionsförmåga.
Nyskapande lärobok
Texterna i antologin bygger till stor del på fördjupning av tidigare känd forskning, men den presenteras på ett nytt sätt.
– Forskningen i boken diskuteras i ett nytt sammanhang med nya frågeställningar och är därför nyskapande. Det finns även kapitel som innehåller empirisk forskning som är publicerad för första gången, säger Ingrid Runesson.
Redaktörerna ser redan nu ett behov av att det skrivs fler liknande böcker.
– Det är svårt att skildra allt i en bok, men den här kan ses som en början till något. Sen behövs det böcker med andra teman, som exempelvis handlar specifikt om skolan, säger Hanna Egard.
Fakta
I boken "Funktionsförmåga, funktionshinder och socialt arbete" fördjupar sig forskare och universitetslärare från framförallt Malmö universitet i hur livsvillkoren för människor med olika funktionsnedsättningar påverkas av saker som den omgivande miljön, normer och lagstiftning.
Antologin ges ut av det Malmöbaserade läromedelsförlaget Gleerups som också har intervjuat redaktörerna. Läs intervjun här.