Professorn ger ut barnbok om plankton och syre
”När Gusse träffar Planktonet Prillis får han veta att växter och växtplankton har stor betydelse för allt liv på jorden genom att de tillverkar syre som vi människor och djur andas för att överleva”, berättar Nils Ekelund som är professor i växtfysiologi vid Malmö universitet.
Boken Planktonet Prillis och syrefabriken är en bilderbok för 5-9 åringar som handlar om när pojken Gusse under sin cykloptur träffar växtplanktonet Prillis och får lära sig att det finns en syrefabrik under vattnet. Boken, som formgetts av dottern Sofia Ekelund och illustrerats av Sara Edström, är professorns andra bok om planktonet Prillis.
I boken vill Nils Ekelund visa för barn visa att både syre och koldioxid behövs för att fotosyntesen ska fungera.
– Båda behövs för att det ska bli en balans, men vi människor kan inte leva utan träd och växtplankton eftersom de producerar syre. Under de 40 år som jag har jobbat så har koldioxidhalten i luften ökat från 370 ppm till 440. Det är en enorm skillnad där vi har rubbat balansen. Så det handlar inte bara om havet utan också om hela världen och vårt klimat. Det är många vuxna som säger ”jaha”, när jag pratar om det här, säger han.
Vi behöver duktiga lärare i de naturvetenskapliga ämnena för att få barn och unga intresserade av kemi, biologi och fysik.
Nils Ekelund, professor i växtfysiologi vid Malmö universitet
Nils Ekelund är professor i växtfysiologi och hans forskning fokuserar kring effekter av klimatförändringar och miljöeffekter på akvatiska miljöer. Forskningen inbegriper även studier av hur begreppet ekosystemtjänster används. Med boken hoppas han även öka intresset för de naturvetenskapliga ämnena i skolan.
– Tyvärr är intresset för naturvetenskap inte så stort bland studenterna. Och vi behöver duktiga lärare i de naturvetenskapliga ämnena för att få barn och unga intresserade av kemi, biologi och fysik, säger han.
Nils Ekelund menar att en ökad förståelse av ekosystemens funktion är av stor betydelse när det gäller att skapa nationella och lokala ramverk som skall försöka att minska effekterna av klimatförändringarna på ekosystemen.
– Jag har forskat om plankton under många år. De är otroligt viktiga för oss människor då de står för fotosyntesen i havet och producerar syre. Havets växtplankton tar upp lika mycket koldioxid som jordens alla träd men många tänker inte på det eftersom vi inte kan se planktonen, säger han.