Om kursen

Speciallärarutbildning med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling (90 hp), erbjuds inom Lärarlyftet. Undervisningen är på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Vill du arbeta självständigt och tillsammans med skolpersonal och ledning för att erbjuda stöd och hjälp för elever i olika sårbara situationer? Språk-, skriv- och läsutveckling är en av tre specialiseringar i speciallärarutbildningen.

Som speciallärare stärker du undervisningen för barns, ungas och vuxnas skriv- och läsutveckling. Utveckling av lärmiljöer och att genomföra pedagogisk utredning och åtgärdsprogram är viktiga delar av utbildningen.

Som speciallärare arbetar du med uppdraget att alla elever har rätt till stöd att nå kunskapsmålen. En viktig roll är att bidra till god utredning och att utforma och genomföra extra anpassningar, särskilda stödinsatser och åtgärdsprogram så att skolan håller hög kvalitet. Att både vara en utvecklare av kvalitet och en kvalificerad samtalspartner och rådgivare för såväl föräldrar som kollegor inom din specialisering, är andra viktiga delar av ditt arbete. För att gemensamt utveckla goda lärandemiljöer samarbetar du med andra speciallärare, specialpedagoger, elevhälsan och andra viktiga aktörer i förskolan/skolan.

Som speciallärare med specialisering språk,- skriv- och läsutveckling ska du kunna undervisa, följa och bedöma elevers språk,- skriv- och läsutveckling. Därför är det betydelsefullt att du har god språklig kompetens i svenska språket både muntligt och skriftligt.

Dina halvfartsstudier utgörs dels av föreläsningar, seminarier och basgruppsarbete schemalagda på campus, ca 12–14 dagar i varje kurs, dels av självstudier samt arbete i basgrupp. Merparten av halvfartsstudierna i varje kurs förutsetts därmed du och din basgrupp själva planera och utföra och de avser bland annat fältstudier, basgruppsarbete, auskultation, litteraturläsning samt eget arbete med examinationsuppgift.

Den treåriga utbildningen ges på halvfart och ger en speciallärarexamen.

Kursen är indelad i sex delkurser: 

  • Specialpedagogiska perspektiv, 15 hp
  • Lärande, utveckling och pedagogisk utredning 15 hp
  • Individuella förutsättningar och kontextuella villkor för undervisning, bedömning och lärande - Språk, skric- och läsutveckling, 15 hp
  • Speciallärarens strategiska insatser och pedagogiska bidrag - Språk-, skriv- och läsutvckling 15 hp 
  • Vetenskapsteori och forskningsmetod, 15 hp
  • Examensarbete - Språk- och läsutveckling, 15 hp

Anmälan

Anmälan öppnar 17 mars. 

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Lärarexamen som är avsedd för undervisning i ämnet svenska, eller att den sökande genom sin examen fått behörighet att undervisa i svenska.

Om lärarens examen inte är avsedd för undervisning i svenska krävs att läraren blivit behörig att undervisa i ämnet genom högskoleutbildning eller, utan att ha blivit behörig i ämnet, har kompletterande högskolestudier om minst 22,5 hp i ämnet svenska, eller inom kunskapsområdet språk-, skriv- och läsutveckling.

Därutöver krävs anställning i relevant skolform samt huvudmans godkännande.

Urval

Lottning.

Kursvärdering

Malmö universitet ger deltagare som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för deltagarna. (HF 1:14).