Kurs, grundnivå
15 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 9 november 2025
Kod för kursen: RL215C

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursen syftar till att studenten ska utveckla grundläggande förståelser för hur människans behov av att tolka, förstå och söka mening tar sig uttryck i tro och religiös praktik i såväl nutid som i forntida religioner, med fokus på texter och deras tolkning. Kursen syftar vidare till att studenten ska utveckla förståelse för begreppen religion, etik och livsfrågor relaterat till de dokument som styr skolans verksamhet.

Kursen sätter människans behov av att bearbeta livsfrågor genom myter, riter och symboler i fokus. I kursen analyseras mytologiska traditioner från olika tider och platser med hjälp av teoretiska modeller för text-, myt- och ritualanalys.Kursen ska ge en översikt över den utvecklingsprocess som religionskunskapsämnet i skolan har genomgått samt introducera religionsdidaktik. Kursen belyser centrala begrepp inom religionsvetenskap och skolämnet religionskunskap. I kursen behandlas etik och livsfrågor, till exempel frågor om liv och död, gott och ont, kärlek, sexualitet och relationer. Med utgångspunkt i skolans styrdokument och didaktikens centrala frågor bearbetas planering av undervisning samt bedömning som stöd för elevers lärande.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt