Kurs, grundnivå
12 hp
Malmö | dagtid | 100%
31 augusti 2026 - 23 oktober 2026
Kod för kursen: SC141D

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursen syftar till att utveckla studenternas kunskaper om socionomens arbetsfält, metoder och förhållningssätt som är centrala för professionen. I fokus finns förebyggande socialt arbete samt teorier om generella risk- och skyddsfaktorer och samverkan. Dessutom inkluderar kursen fördjupade kunskaper om mäns våld mot kvinnor, om våld i nära relation, samt om hedersrelaterat våld. En del av kursen utgörs av personliga reflektioner kring professionellt förhållningssätt.

Kursen består av två delkurser:

Delkurs 1. Socialt arbete och socionomprofessionen, 11 hp
Delkursens innehåll


Socionomens yrkesroll, arbetsmetoder och kompetens är kursens röda tråd. Det övergripande syftet är att utveckla studenternas kunskap om ett förebyggande och hållbart socialt arbete. Kursen fokuserar på generella risk- och skyddsfaktorer samt på samverkan med utgångspunkt i det sociala arbetets specifika forsknings- och verksamhetsområden. Vidare studeras hur socionomens arbetssätt, metoder och samverkan praktiseras relaterat till kursens syfte. En del av kursen är specifikt inriktad på socionomens arbetsuppgifter relaterat till mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Delkurs 2. Personlig och professionell utveckling II, 1 hp
Delkursens innehåll


Delkursen innehåller samtal och personliga reflektioner över hur studenterna ser på sin egen personliga roll och förhållningssätt i ett professionellt sammanhang inom socialt arbete. Studenterna beskriver och reflekterar såväl skriftligt som muntligt över händelser och situationer som kan bli en tillgång i den kommande yrkesrollen.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända kurser SC111C, SC112B, SC113A, SC121B, SC122A och SC123D på Socionomprogrammet.

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt