Kurs, grundnivå
30 hp
Malmö | dagtid | 100%
2 september 2024 - 19 januari 2025
Kod för kursen: ST110S

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Det övergripande syftet med kursen är att studenterna ska tillägna sig redskap att förstå den moderna politiska maktens och styrningens förutsättningar och funktionssätt. Kursen syftar även till att introducera den kunskap som behövs för att kunna genomföra egna vetenskapliga analyser, samt att grundlägga studenternas professionellt orienterade kompetens.

Kursen består av fyra delkurser på vardera 7,5 högskolepoäng.

Politik i teori och praktik, 7,5 hp

Delkursen är en introduktion till Pol. kand-programmet. Syftet med delkursen är även att ge studenten en orientering i hur politik utövas och hur detta kan studeras. Studenten får bland annat arbeta med olika perspektiv på politik och förvaltning, några grundläggande statsvetenskapliga begrepp, ett kritiskt förhållningssätt till texter och annan information samt att skriva vetenskapligt.

Politisk makt och styrning, 7,5 hp

Delkursen syftar till att utveckla kunskaper kring politikens organisering och styrning på lokal, nationell och europeisk nivå utifrån ett jämförande perspektiv. Studenten ska utveckla förståelse för centrala begrepp inom jämförande politik såsom stat, demokrati, parlamentarism och maktdelning. Kursen ger också en introduktion till det svenska politiska systemet med fokus på lagstiftningsprocessen, offentlig förvaltning och det kommunala självstyret.

Demokrati och etik, 7,5 hp

Delkursen syftar till att utveckla en förståelse kring demokrati och etik och en förmåga att hantera etiskt besvärliga frågor. Det är den normativa grunden för offentlig makt och styrning som utgör delkursens innehåll. Under kursens gång kommer studenterna att tränas i att ställa och besvara normativa frågor. I synnerhet görs detta genom att studenterna arbetar med normativa dilemman med utgångspunkt i aktuella eller historiska fall.

Global politik, 7,5 hp

Delkursen tar sin utgångspunkt i den internationellpolitiska utvecklingen efter kalla krigets slut. Delkursen erbjuder dels en genomgång av etablerade teoretiska perspektiv inom internationell politik, dels en skärskådning av globaliseringsbegreppet och en vidare diskussion kring hur globaliseringen förändrar vår förståelse av politiken. Med hjälp av empiriska nedslag i olika globala eller gränsöverskridande frågor, till exempel miljöproblem, migration, demokratiseringsprocesser och säkerhet, ställs de olika teoretiska perspektiven mot varandra. Därigenom vill kursen belysa hur globala problem – och lösningar – kan beskrivas på helt olika sätt, beroende på ur vilket perspektiv de analyseras.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Engelska 6.

Kursvärdering

Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt

För mer information om utbildningen:

GPSstudent@mau.se