Arvastson, Gösta & Ehn, Billy (2009). Etnografiska observationer. Lund: Studentlitteratur. (227 s.)
Aspers, Patrik (2007). Etnografiska metoder. Att förstå och förklara samtiden. Malmö: Författaren och Liber. (288 s.)
Frykman, Jonas & Löfgren, Orvar (2019). Den kultiverade människan. Lund: Gleerups förlag. (249 s.)
Larsen, Håkon (2014). Den nya kultursociologin – Kultur som perspektiv och forskningsobjekt. Lund: Studentlitteratur. (s. 27–93 och s. 109–118) (75 s.)
Kompletterande material kan tillkomma, max 200 sidor.
Interkulturell kommunikation 2 - tillämpningskurs
Om kursen
Interkulturell kommunikation är den kommunikation som sker mellan människor med olika kulturell bakgrund. Kursen syftar till att ge kunskaper om olika typer av forskningsmetoder som används för att analysera kulturmöten. Du får färdighetsträning i olika sätt att samla in, tolka och analysera empiriskt material.
Studenterna genomför ett mindre interkulturellt fältarbete, som diskuteras och redovisas i seminarieform. Fältarbetet får gärna vara kopplat till den egna yrkesverksamheten eller framtida professionen.
Kursen innehåller två fokusområden:
- Vetenskaplig metod och forskningsdesign
- Projektarbete: Tillämpad interkulturell kommunikation
Kursen är en fortsättning på kursen Interkulturell kommunikation I. Kursen är möjlig att följa på distans, eftersom föreläsningarna sker genom hybridföreläsningar.
Kursinnehåll
På kursen introduceras grundläggande teoretiska utgångspunkter inom etnografisk forskning. Kursens fokus ligger på studier om kulturmöten. Syftet med kursen är att studenten ska utveckla förmågan att via vetenskapliga metoder studera, problematisera och analysera kulturyttringar på individ-, grupp- och samhällsnivå utifrån ett interkulturellt perspektiv.
Kursen innehåller två fokusområden.
1\. Tillämpad interkulturell kommunikation
I detta moment diskuteras principiella förhållningssätt och metoder för studiet av kulturmöten. Momentet fokuserar på etnografiska studier och etnografisk metod.
2\. Projektarbete
Momentet består av ett projektarbete baserat på empiriskt material som studenten själv samlar in.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: AK403F Interkulturell kommunikation (godkänd)eller motsvarande
Urval
34% gymnasiebetyg - 34% högskoleprovet – 32% högskolepoäng
Kurslitteratur
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).