Du lär dig snabbt att dra välgrundade slutsatser – det är en häftig känsla
Efter att ha studerat genusvetenskap och jobbat som personlig assistent ett par år kände Therese Green att hon ville testa något nytt. Hon hade länge varit nyfiken på tandhygienistyrket som verkade vara ett praktiskt och analytiskt yrke som hon inte skulle tröttna på i första taget.
– Jag ville fortsätta med ett självständigt och socialt arbete där jag får hjälpa människor i min vardag. Tandhygienist verkade som ett roligt jobb – det bjuder på utmaningar men fokuserar på ett litet område som du specialiserar dig på.
Hon sökte runt efter yrkesförberedande utbildningar och fick veta att en tandhygienistutbildning skulle startas på Malmö universitet.
– De andra lärosätena som erbjöd utbildningen låg långt bort. Eftersom jag ville slippa lång pendling bestämde jag mig för att vänta tålmodigt på starten i Malmö. Dessutom är det en trevlig stad som erbjuder mycket att hitta på vid sidan av studierna.
Utbildningen varvar teori och praktik
Studenterna får löpande omsätta utbildningens teoretiska kunskap i praktiken.
– I regel inleds ett moment med en föreläsning om ett ämne, följt av självstudier, gruppdiskussioner och avslutningsvis ett seminarium. Sen får du öva på vad du lärt dig på klinikpassen. I början är man alltid lite osäker, men det finns handledare som hjälper dig varje steg på vägen och du vänjer dig snabbt vid de olika momenten.
Utbildningen har lärt Therese mycket på kort tid och hon tycker det är häftigt att redan kunna se samband mellan olika ämnen.
– Redan nu, efter knappt ett års studier, kan vi dra välgrundade slutsatser i olika case som presenteras för oss. Det är en häftig känsla.
Hon tillhör den första kullen tandhygieniststudenter sen utbildningen startade förra hösten. Studenterna är aktiva och ger löpande feedback till kursansvariga för att göra utbildningen så bra som möjligt för framtida studenter.
Vem passar utbildningen för?
– Den passar för många eftersom det är en så mångsidig utbildning. Du får använda både huvudet och händerna, samtidigt som yrket innebär lite detektivarbete för att kunna ställa diagnoser. Det är en fördel om du tycker om att jobba med människor och inte har något emot att stora delar av arbetet sker självständigt.
Har du några råd till den som ska börja plugga?
– Kom ihåg att alla någon gång varit nybörjare och osäkra – det är okej. Ta vara på vad utbildningen har att erbjuda i form av gruppträffar, seminarier, föreläsningar och klinikpass. Man lär sig otroligt mycket genom att vara aktivt närvarande under dessa moment.
Text: Helga Haavisto