Medieteknik: Media management, kandidatprogram
Film: Media management
Om utbildningen
Medieteknik har stor betydelse för vårt professionella och vardagliga liv. Medieteknologier är en naturlig del av hur vi arbetar, umgås och lever våra liv. I den här utbildningen får du lära dig att designa, styra och leda olika typer av medieproduktionsprocesser och medieprojekt i en konstant föränderlig mediemarknad.
Programmet riktar sig till dig som tycker att medieteknik och medieproduktion är spännande, och gillar att se saker från olika perspektiv. Målet med utbildningen är att du ska kunna utveckla den kompetens som behövs för att arbeta inom dagens alltmer digitaliserade mediebransch.
Utbildningen innehåller kurser som handlar om planering, ledning och publicering av medieproduktioner i olika kanaler och plattformar. Du förbereds för att skapa innovativa och effektiva arbetsprocesser i kurser med ett branschnära fokus. Programmet ger dig även kunskap om marknaden utifrån både producenternas och kundernas perspektiv.
Genom valfria kurser får du under programmet möjlighet att specialisera dig utifrån dina egna intressen. Du kan nischa din utbildning mot olika medietäta branscher. Till exempel TV, radio, film, kommunikation, utbildning, underhållning, med flera. Du kan också nischa din utbildning mot olika aspekter av medieproduktion. Till exempel grafisk design, webbpublicering, marknadsföring.
Du kan även studera utomlands; Malmö universitet har samarbete med många partneruniversitet runt om i världen. Du har också möjlighet att söka och göra praktik på ett företag eller i en organisation.
Programmet leder till en kandidatexamen inom huvudområdet medieteknik.
Efter examen
Medieteknik är idag integrerad i det dagliga arbetet inom i stort sett alla företag och verksamheter. Personer som har specialiserad kunskap inom medieteknik behövs numera överallt.
En typisk roll som våra studenter siktar mot är ledare inom medieproduktion. Med de valfria kurserna kan du även rikta dig mot kreativt arbete inom media för att exempelvis ta fram medieinnehåll, eller nya produkter och tjänster.
Medarbetare med kompetenser från detta program finns i princip inom alla branscher och områden, till exempel kommunikation, underhållning, mode, inredning, spel, handel och tillverkningsindustri.
Programmet förbereder dig också för studier på avancerad nivå, inte minst till masterprogrammet Media Technology: Strategic Media Development.
Kurser inom programmet
Utbildningsplan och kurser
I utbildningsplanen kan du bland annat se de kurser som ges under programmets olika terminer.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Engelska 6.
Urval
Betyg 66%, Högskoleprov 34%
Utbildningen gav drömjobbet
Ebba Lagergren läste utbildningen Produktionsledare Media (idag heter den Media: Management) och kompletterade den med en dubbelkandidat i ledarskap och organisation vid Malmö universitet. Därefter fick hon jobb som produktionsledare på SVT Sport.
Utbildningen gav drömjobbet
Ebba Lagergren läste utbildningen Produktionsledare Media (idag heter den Media: Management) och kompletterade den med en dubbelkandidat i ledarskap och organisation vid Malmö universitet. Därefter fick hon jobb som produktionsledare på SVT Sport.
När det kom till universitetsutbildning sökte Ebba aktivt efter en utbildning inom media med ledarskapsinriktning och hittade en utbildning vid Malmö universitet som verkade passa. Hennes stryka, förutom ett starkt driv, är att hon gillar att planera och är duktig på att kommunicera.
Sagt och gjort hon lämnade Lönneberga för Malmö
Förutom kurser i grafisk design, processledning och webbproduktion har hon under studietiden fått lära sig att hålla många bollar i luften.
– Det var en bred utbildning så man lärde sig lite om mycket, som att starta och planera ett produktionsprojekt, knyta kontakter med fokus på bland annat projektledning.
Under det sista året på sin utbildning började Ebba fokusera på vad hon ville arbeta med.
– Jag kommer från en sporttokig familj. Jag har spelat fotboll och haft egen häst och älskar idrott. Idrotten är aktiv och skapar gemenskap, det kan handla om frågor som inkludering, integration och jämställdhet. Sådana sammanhang vill jag verka i.
När målet väl var satt, att jobba inom idrott, hade Ebba en riktning att gå på. Av en slump fick hon syn på ett jobb på sporten på SVT.
– Jag insåg att jag som student hade för lite arbetslivserfarenhet för att få jobbet, men ringde ändå upp kontaktpersonen. Det ledde till att jag fick en praktikplats.
Nu har hon fått en fast anställning. och jobbar med olika evenemangssändningar inom bland annat fotboll och ridning.
– Mitt arbete handlar bland annat om att beräkna, planera, boka och följa upp intern och extern personal och teknik, boka resor och hotell samt prata med arrangörer. Det känns tryggt att ha fått en fast anställning men det har varit ett intensivt år. Jag har lärt mig massor och har jobbat väldigt mycket.