Fastighetsvetenskap - Kunskapsprov för mäklare
Är det dags för en uppdatering av dina fastighetskunskaper? Malmö universitets uppdragskurser inom fastighetsvetenskap är designade för att ge dig eller personal den kompetens som behövs för att ligga steget före. För dig som tidigare haft fullständig registrering och vill återregistrera sig efter mer än fem års uppehåll, erbjuder Malmö universitet en flexibel repetitionskurs i juridik med kunskapsprov.
Alla våra utbildningar sker helt på distans. Utbildningara leds av erfarna pedagoger med gedigen branscherfarenhet vilket gör att du alltid får ta del av den senaste forskningen och praktiken inom området.
Kunskaper är en trygghet
Kunskaper i grundläggande fastighetsrätt är en trygghet och en kompetenshöjning inom många områden för:
- Fastighetsbolag
- Kommunal verksamhet
- Fastighetsmäklarbyråer
- Banker och försäkringbolag
- Advokatbyråer
- Bostadsrättsföreningar
Detta gäller för uppdragskurser
Uppdragskurser vänder sig till dig som yrkesverksam inom fastighetsbranschen, exempelvis på mäklarbyrå, bank, fastighetsbolag eller andra intresserade. Det är din arbetsgivare som finansierar kurserna åt dig och uppdragsavtalet skrivs mellan Malmö universitet och arbetsgivaren.
Det finns inga formella behörighetskrav på uppdragskurser eftersom det är arbetsgivaren som avgör om dina förkunskaper är tillräckliga. Företaget eller arbetsgivaren som finansierar kurserna måste vara juridisk person. Du kan inte köpa uppdragskurser som privatperson och därmed kan inte en enskild firma ingå uppdragsavtal.
Repetitionskurs i juridik med Kunskapsprov för återregistrering som fastighetsmäklare (JUR201)
Kunskapsprov för mäklare
Kursen Kunskapsprov för mäklare bygger i huvudsak på självstudier och du får tillgång till vår kursplattform med läsanvisningar, digitalt material (filmer och övningsquiz) samt universitetsbibliotekets abonnemang på lagkommentarer med mera. Övrig kurslitteratur köper eller lånar du själv.
Kursen examineras på distans genom fyra digitala inlämningar (quiz) i grundläggande juridik, fastighetsrätt, skatterätt och fastighetsförmedling som du gör i din egen takt samt därefter en sluttentamen som är en skriftlig hemtentamen (4 timmar) med praktikfall utifrån mäklarperspektiv. Allt görs på distans och i egen takt. Det är endast sluttentamen som har fast datum.
Kursen ger inga högskolepoäng.
Det är bra om du har minst en månad på dig att repetera eftersom de digitala inlämningarna behöver slutföras innan det är dags för sluttentamen. Du väljer därefter själv när du känner dig redo för sluttentamen och vilket tillfälle som passar bäst att anmäla sig till.
I kursplanen finner du detaljerad information om lärandemålen och examinationerna.
Kursplan JUR201 Repetitionskurs för Kunskapsprov vid återregistrering som fastighetsmäklare
Kunskapsprov för återregistrering
Godkänt kunskapsprov kan användas för återregistrering inom ett år från slutförandet och övergångsreglerna gällande utbildningskraven gäller fram till 31 december 2027, därefter blir det ytterligare krav på juridiska kunskaper. Övriga registreringskrav kontrollerar du direkt hos FMI.
Vi sluter avtal med arbetsgivaren (som måste vara en juridisk person. Även eget bolag går bra) till en kostnad om 25 000 kr exklusive moms. Rättning av upp till tre examinationstillfällen ingår i priset. Efter godkända inlämningar/prov utfärdar vi ett studieintyg för genomfört Kunskapsprov som du skickar med ansökan om återregistrering till FMI.
Kursanmälan görs till kursadministratör Annette Andersson (se nederst på denna sida).
Fastighetsrätt inkl. bostadsrätt 15 hp – flexibel start
Kursen ges för närvarande genom digitalt kursmaterial på vår lärplattform, som du alltså kan läsa på distans. Kursen uppfyller innehållsmässigt de utbildningskrav i fastighetsrätt som, enligt övergångsregler fram till 31 december 2027, uppställs för mäklarregistrering men passar även för deltagare som vill ha en grundläggande allmänbildning inom fastighetsrätt. Kursen innehåller fyra delmoment:
- Allmän fastighetsrätt
Den allmänna fastigheten handlar om vad som kännetecknar en fastighet och vad som utgör tillhör till en fastighet. Särskilda formkrav gäller för överlåtelse av fast egendom och vid upprättande av ett köpekontrakt kan olika typer av klausuler behövas såsom köpebrevsvillkor, återgångsklausuler och friskrivningsklausuler. Vid en fastighetsöverlåtelse aktualiseras även frågor som fel i fastighet, säljarens upplysningsplikt och köparens undersökningsplikt. Vid överlåtelse av fastighet är också reglerna om panträtt i fastighet av stor betydelse liksom frågor om företräde till fastighet och tillbehör efter t ex konkurs eller försäljning. Avsnittet innehåller även en kort orientering i entreprenadrätt. - Speciell fastighetsrätt
Den speciella fastighetsrätten omfattar de grundläggande reglerna för fastighetsbildning och även hur gemensamhetsanläggningar för flera fastigheter kan bildas. Plan- och bygglagen är av stor betydelse för den kommunala planeringen av markanvändningen liksom de miljörättliga regler om till exempel förorenade områden som en fastighetsägare bör känna till. - Nyttjanderätt
Nyttjanderättsavsnittet innehåller en genomgång av de allmänna reglerna om nyttjanderätter, hyreslagen gällande både bostadshyra och lokalhyra, en översikt av jordabalkens arrendetyper och tomträtt liksom de viktiga reglerna kring servitut. - Bostadsrätt
Bostadsrättsavsnittet behandlar de föreningsrättsliga reglerna för bostadsrättsföreningar, bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter liksom köprättsliga frågor vid överlåtelse av bostadsrätt. Vad gäller vid nyproduktion av bostadsrätter, förhandsavtal till blivande bostadsrätter och vid ombildning av hyresrätt till bostadsrätt.
Det går även bra att läsa enstaka delmoment som diplomkurs. Då får du ett deltagardiplom avseende de lästa delmomenten. Väljer du att göra de digitala inlämningsuppgifterna och hemtentamina får du högskolepoäng för de godkända examinationerna. Du får flera möjligheter under terminen att göra de digitala examinationerna hemifrån. I kursplanen finner du detaljerad information om lärandemålen och examinationerna.
Kursplan FF212U Fastighetsrätt inkl bostadsrätt
Priser
Hel kurs Fastighetsrätt inklusive bostadsrätt 15 hp kostar 30 000 kr exklusive moms.
Enstaka moment:
- Diplomkurs i 1. Allmän fastighetsrätt kostar 9 500 kr exkl. moms.
- Diplomkurs i 2. Speciell fastighetsrätt kostar 6 500 kr exkl. moms.
- Diplomkurs i 3. Nyttjanderätt kostar 6 500 kr exkl. moms.
- Diplomkurs i 4. Bostadsrätt kostar 9 500 kr exkl. moms.
Du väljer om du vill köpa enstaka valfria delar som diplomkurs och om du vill delta i examination för högskolepoäng eller inte.