Fakta

Kontaktperson:
Pål Brunnström
Finansiär:
  • Vetenskapsrådet
Ansvarig vid Mau:
Pål Brunnström
Externa projektmedlemmar:
  • Anders Neergaard Linköpings universitet
  • Diana Mulinari Lunds universitet
Projektperiod:
01 april 2021 - 31 december 2025
Forskningsämne:

Om projektet

Högerradikala partier och etno-nationalism har blivit en viktig politisk kraft i parlamenten i många europeiska länder, som direkt och indirekt påverkar regeringsbildning och alltmer skapar ramarna för politik och lagstiftning. Forskning kring dessa parter har ökat kraftigt under de senaste åren, och forskningen reser tre frågor som är relevanta för det här föreslagna projektet:

  1. Varför har högerradikala partier varit så framgångsrika, och varför har framgången kommit så snabbt?
  2. Varför domineras de generellt av män?
  3. Varför finner vi betydande regionala variationer i deras stöd?

Projektet bidrar till att besvara alla tre frågorna, men i centrum står den sista. I ett svenskt sammanhang har forskning om det högerradikala partiet, Sverigedemokraterna (SD), gett ett antal förklaringar för det partiets valframgång, men till viss del är både dominansen av män och de starka regionala variationerna fortfarande en gåta. I motsats till SD:s starka stöd i Skåne/Blekinge skiljer sig Stockholmsregionen och Nordsverige ut som regioner med betydligt svagare stöd för SD.. Förklaringar som baseras på klass, inkomst, ålder, kön och födelseland, avstånd från politikens centrum eller attityder till migranter och flyktingar förklarar enbart en del av dessa regionala skillnader. Projektet syftar till att bidra till att utforska denna gåta.

Platsidentitet

Projektet fokuserar på lokala och regionala platsidentiteters betydelse, samt undersöker hur platsidentiteter är kopplade till olika former av solidariteter (vilka ingår i och utesluts från ett ”vi”). Dessa platsidentiteter kan bidra till det regionala stödet för SD, men också till att stärka alternativa samhällsprojekt som motverkar SD:s etnonationalistiska agenda. Således är projektet utformat för att studera platsidentiteter i regioner där SD har etablerat hegemoni, samt för att undersöka regioner där de är svaga jämfört med det nationella genomsnittet.

Utifrån tidigare forskning menar vi att tre regioner är intressanta:

  • Skåne/Blekinge där SD är starka.
  • Stockholmsområdet där SD är som svagast och Moderaterna är starka.
  • Norrland, som är SD:s näst svagaste region där Socialdemokraterna är starka.

På varje utvald plats undersöker studien platsidentiteter i förhållande till tre aktörer: SD, etablerade partier och aktörer i det civila samhället. Vår grundläggande forskningsfråga är: hur möjliggör eller begränsar platsidentiteter tillväxten av etnonationalism, och vad är förhållandet mellan platsidentiteter, genusidentiteter och solidaritet?

Syfte

Projektet syftar till att förstå den roll som platsidentitet, solidariteter och lokala och regionala berättelser om tillhörighet har, för att etablera och få genomslag för en etno-nationalistisk världssyn. Samtidigt vill vi också se hur dessa faktorer kan skapa möjligheter för motstånd, ifrågasättande och skapande av kulturer för inkluderande former av solidariteter.

Studien syftar också till att analysera om och hur genuskodade platsidentiteter bär en strukturell selektivitet, som formar världssyn och solidariteter kring gränser och utestängande former av solidaritet och/eller inkluderande former av samlevnad (coviviality). Projektets nydanande teoretiska bidrag är att utforska noden plats – tillhörandets politik, genom att fokusera på regioner och kommuner i Sverige.

Metod

Metodologiskt ligger originaliteten i att tillämpa en kvalitativ ansats med en kombination av många olika metoder. Detta genom att kombinera den muntliga historiens styrka i att utforska (genus) identiteter och temporalitet, etnografins mångfacetterade rikedom och textanalysens stringens. Detta skapar en metodisk design som sällan tillämpas i analyser av parlamentarisk politik. På empirisk nivå är originaliteten i ett forskningsupplägg där tre olika idealtypiska regioner, definierade av SD:s väljarstöd i kombination med Moderat (höger-) respektive Socialdemokratisk (vänsterpolitisk) dominians, utforskas för att förstå platsidentitetens roll i lokalpolitiken och i skapande av solidaritetsagendor och samhörighet.