Finns det hopp eller är allt nattsvart när det gäller kampen mot gängkriminaliteten? Det är en av många frågor som den före detta polischefen Christoffer Bohman kommer att ge svar på när han föreläser på Malmö universitet den 29 maj. Föreläsningen är startskottet för lärosätets nya polisforskningscenter.

Den ökade gängkriminaliteten har gått som en röd tråd genom Christoffer Bohmans 20 år inom polisen. Men förra våren lämnade han poliskarriären för att i stället arbeta som trygghetsstrateg på Skandias stiftelse Idéer för livet. Han tröttnade på att det gjordes för lite för att minska nyrekryteringen till kriminella nätverk.

– Vi måste inte bli fler poliser eller ändra lagstiftningen för att arbeta mer effektivt mot gängkriminaliteten. Först måste vi ha rätt system, rätt metoder, rätt kulturer och rätt ledarskap på plats, säger Christoffer Bohman.

"Polisen är obeforskad mark"

Just det där kommer att utgöra kärnan i den före detta polischefens föreläsning på Centrum för polisforskning och prevention den 29 maj. Enligt Bohman behövs den här typen av forskningscenter i kampen mot den grovt organiserade brottsligheten.

– Hela samhället har ett behov av koppling till akademin, polismyndigheten i synnerhet. Det är tyvärr obeforskad mark. Även om vi vet att det finns en massa brottsbekämpande metoder runt om i världen behöver vi titta på den svenska kontexten. Det som funkar någonstans i världen behöver inte funka i Sverige.

Föreläsningen är startskottet för forskningscentret och fler föreläsningar väntas i höst. I september kommer Eric Piza, professor i kriminologi vid Northeastern University i Boston, som bland annat har forskat på den omdiskuterade tekniken med skottmikrofoner.

Donationer på 40 miljoner

Centret är ett samarbete mellan Institutionen för kriminologi och Enheten för polisiärt arbete på Malmö universitet och har inrättats tack vare en donation på 30 miljoner kronor av Länsförsäkringar Skåne, som vi tidigare har berättat om (se länk nedan.) Försäkringsbolaget har skjutit till ytterligare tio miljoner till centret, bland annat för att förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella gäng.

– I och med den här donationen blir vi helt klart det största centret för polisforskning i landet, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid institutionen.

Just nu ligger fokus på att få alla administrativa delar på plats, som personal och budget.
– Det ska bli väldigt kul när vi är i gång på riktigt i höst. Vi vill ju helt enkelt bidra till ett bättre samhälle, säger Manne Gerell.

 

Fakta om Centrum för polisforskning och prevention

Länsförsäkringar Skåne har donerat 30 miljoner kronor till Centrum för polisforskning och prevention på Malmö universitet. Pengarna ska fördelas över fem år, men ambitionen är att centret ska bli en permanent satsning. Försäkringsbolaget har skjutit till ytterligare tio miljoner till centret, bland annat för att förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella gäng. Skandia går även in med 3,3 miljoner till ett gemensamt projekt som ska kartlägga ungdomars otrygghet i fyra tätorter i Mellansverige.