Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
- Forskarskolor
- Forskningsämnen
- Forskningsmiljöer
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskning i fokus
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
-
- Samverkan och innovation
- Samverkan och innovation
-
- Samverkan och externa relationer
- Samverkan och externa relationer
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med forskare
- Plattformar, nätverk och projekt
- Innovation och nyttiggörande
- Stöd Malmö universitet
-
- Om oss
- Om oss
-
- Jobba hos oss
- Jobba hos oss
- Lediga jobb
- Möt våra medarbetare
- Anställningsförmåner
- Fakulteter och institutioner
-
- Kontakta oss
- Kontakta oss
- Profilprodukter
- Allmänna handlingar
- Visselblåsning
- För media
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Kvalitetsarbete vid universitetet
- Musikverksamhet
- Alumni & vänner
-
- Akademiska högtider
- Akademiska högtider
- Jubileum 2023
Sommarpraktik i socialt entreprenörskap
inom socialt entreprenörskap
Praktikprogram med fokus på social innovation och entreprenörskap som syftar till att stärka Malmöungdomars inneboende kraft att förändra och påverka till positiv samhällsförändring.
Om praktikprogrammet
Malmö universitets praktikprogram inom socialt entreprenörskap vänder sig till Malmöungdomar i åldrarna 16-19 år och är utvecklat i samarbete med kunskapsalliansen Malmö ungdomars väg till arbete och högre utbildning (Muvah) och Malmö stad, inom ramen för Malmö stads praktikprogram Ung i sommar. Under tre veckor introduceras ungdomarna för metoder och verktyg som kan hjälpa dem i utvecklingen av sina egna idéer, vilket ger dem en bra grund att stå på i utformningen av deras egen framtid. Praktikprogrammet fokuserar på individens inneboende kraft och ger ungdomarna möjlighet att synliggöra sina egna styrkor och stärka sitt självförtroende.
Under praktikprogrammet får praktikanterna bland annat ta del av inspiration från sociala entreprenörer i Malmö samt utbildning och erfarenhet i att utveckla lösningar på vår tids samhällsutmaningar. Under tre veckor coachas ungdomarna i problemkartläggning, idéutveckling och pitchteknik från Malmö universitets innovationsrådgivare. Praktiken ger även ungdomarna ett sammanhang, nya kontakter, ett större nätverk och arbetslivserfarenhet som stärker deras konkurrenskraft på arbetsmarknaden i framtiden.
Praktikprogrammet drivs av Mau innovation och Mötesplats Social Innovation vid Malmö universitet.
Bakgrund
Bakgrund
BakgrundDen låga sysselsättningsgraden är ett bekymmer i Malmö och drabbar främst lågutbildade och personer med utländsk bakgrund. Arbetsmarknaden för dessa grupper är svagare än i andra delar av landet och lägre utbildning straffar sig hårdare. Vidare är gruppen unga som varken arbetar eller studerar i Malmö stor, både i jämförelse med förhållandena på riksnivå och i de andra storstadsregionerna. Mot bakgrund av detta lyfter forskning, från kunskapsalliansen Malmö ungdomars väg till arbete och högre utbildning (Muvah), vikten av att nå ut till underrepresenterade presumtiva studenter vid lärosätets utbildning. De lyfter även att en möjlig väg för att nå ut till dessa ungdomar är socialt och pedagogiskt arbete i samverkan mellan Malmö stad och Malmö universitet.
Värden som skapas
Värden som skapas genom praktikprogrammet

Genom praktikprogrammet introduceras fler presumtiva studenter till lärosätet, vilket har potential att på sikt minska andelen ungdomar som varken arbetar eller studerar. Vidare bidrar programmet till en ökad andel ungdomar som arbetar i realtid. Praktikprogrammet ger även Malmöungdomar möjlighet att ta egna välinformerade beslut om sin framtid och chansen att utforska sin egen inneboende kraft att förändra och påverka till positiv samhällsförändring. Vidare ges studenter värdefull erfarenhet som stärker deras konkurrenskraft på arbetsmarknaden, samtidigt som de ges erfarenhet och verktyg som stärker deras överförbara färdigheter.
Praktikprogrammet 2022 och 2023
Årets sommarpraktik
Årets sommarpraktikPraktikprogrammet är utvecklat av Malmö universitets medarbetare, och bygger på den kunskap och de metoder som tagits fram och vidareutvecklats inom verksamheten. För oss är det viktigt att denna kunskap omvandlas till samhällsnytta och som ett led i detta har praktikprogrammet paketerats för att även kunna drivas av aktörer utanför akademin. Mot bakgrund av detta kommer 2023 års praktikprogram att arrangeras av den ideella föreningen Hemmaplan i samarbete med Minc och oss på Malmö universitet. Samarbetet bygger på att Hemmaplan står som arbetsgivare för både ungdomarna och handledarna, Minc erbjuder arbetsplatserna och Malmö universitet levererar innehållet till programmet.
Sommarpraktik 2022
Sommarpraktik 2022Praktikprogrammet arrangerades första gången sommaren 2022, med Malmö universitet som arbetsgivare och innovationsmiljön Storm som arbetsplats. 15 ungdomar tilldelades platser via Malmö stads praktikprogram Ung i sommar och tre lärarstudenter från Malmö universitet anställdes för att handleda praktikanterna. Under tre veckor arbetade praktikanterna med att utforska, kartlägga, analysera och utveckla lösningar på samhällsutmaningar de själva ville lösa, inom bland annat ungdomskriminalitet och ungdomsarbetslöshet.