Kurs, grundnivå
30 hp
Malmö | dagtid | 100%
27 augusti 2026 - 17 januari 2027
Kurskod: OM141D

Denna kurs ges inom kurspaket:

Kursinnehåll

Kursens innehåll är fördelat över 5 delkurser. Kursen syftar till att leda till fördjupade kunskaper och färdigheter avseende omvårdnad, hälsofrämjande insatser, preventivt arbete, bedömning och behandling avseende barns, ungdomars, kvinnors och mäns fysiska och psykiska hälsa och ohälsa i relation till människans livssituation och samhällsförhållanden. Undervisningen utgår från studenternas tidigare kunskaper och baseras på aktivt kunskapssökande där reflektion ingår som metod för att även utveckla empatiskt och etiskt förhållningssätt. Kursen innehåller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där undervisning under kvällar, nätter och helger kan ingå (delkurs 1,2,3). Omvårdnad och omvårdnadsprocessen behandlas utifrån ramverket Fundamentals of Care och kärnkompetenserna. I delkurs 4 genomförs en fördjupning inom omvårdnad genom en akademiskt skriven text, där begrepp inom huvudområdet omvårdnad belyses och kritiskt diskuteras. Delkurs 5 omfattar läkemedelsberäkning III.

Delkurser
Delkurs 1. Psykisk hälsa och ohälsa med VFU inom psykiatrisk vård, 13,5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen belyses evidensbaserad vård samt vetenskap och beprövad erfarenhet inom omvårdnadsämnet som integreras med medicinsk vetenskap. Delkursen syftar till att studenten ska tillägna sig kunskap om befolkningens psykiska hälsa och ohälsa, hälsofrämjande och förebyggande åtgärder samt mänskliga rättigheter och förekomst av mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. I delkursen behandlas omvårdnad vid psykiatriska sjukdomstillstånd. Dessutom behandlas medicinska, psykologiska och pedagogiska behandlingsmetoder samt farmakologisk behandling vid psykisk sjukdom och ohälsa. Vidare belyses aktuella lagar och författningar samt närståendes situation. I delkursen ingår VFU inom psykiatrisk vård, alternativt rättspsykiatrisk vård. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med patienter och deras närstående samt i det interprofessionella vårdteamet.

Delkurs 2. Verksamhetsförlagd utbildning inom primärvård, 7,5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen bygger på studentens tidigare teoretiska kunskaper om omvårdnad vid hälsa och ohälsa hos patienter i olika åldrar med grund i evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet. I delkursen ingår VFU inom öppen hälso- och sjukvård där omvårdnad tillämpas utifrån kärnkompetenserna. Evidensbaserad vård samt vetenskap och beprövad erfarenhet diskuteras och tillämpas. Omvårdnadsprocessen tränas avseende patientens fysiska och psykiska hälsa och ohälsa i relation till personens livssituation och samhällsförhållanden. Triagering samt hälsofrämjande och preventiva åtgärder diskuteras och tillämpas. Vidare diskuteras etiska frågeställningar och kulturella skillnaders inverkan på vård samt relevanta författningar. Professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med patienter och deras närstående samt i det interprofessionella vårdteamet.

Delkurs 3. Verksamhetsförlagd utbildning inom barnsjukvård, 3 hp
Delkursens innehåll
Delkursen bygger på studentens tidigare teoretiska kunskaper om omvårdnad vid hälsa och ohälsa hos barn med grund i evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet. I delkursen ingår VFU inom barnsjukvård där professionellt förhållningssätt, kommunikation och bemötande tränas i mötet med barn, ungdomar och deras vårdnadshavare/föräldrar. Vidare diskuteras samverkan i team, säker vård samt familje- och personcentrerad omvårdnad inom barnsjukvården. Mänskliga rättigheter diskuteras utifrån FN:s barnkonvention om barn och ungdomars rättigheter och lika värde.

Delkurs 4. Fördjupning i omvårdnad med fokus på säker vård 4,5 hp
Delkursens innehåll
I delkursen tränar och utvecklar studenten sin förmåga till ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt genom att bearbeta omvårdnad i en akademiskt skriven text med fokus på säker vård.

Delkurs 5. Läkemedelsberäkning III, 1,5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen omfattar läkemedelsberäkning som bygger vidare på tidigare förvärvad kunskap i ett mer komplext sammanhang.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen ska kurserna OM111D och OM121D vara godkända.

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14). I aktuell kurs genomförs två summativa kursvärderingar under kursen, en efter halva kursen och den andra i slutet av kursen.

Kontakt