Pedagogisk hälsa i förskola och skola
Om kursen
Kursen vänder sig till lärarstudenter eller verksamma lärare i förskola, grundskola, gymnasieskola, fritidshem och anpassad skola. I kursen ges studenter möjlighet att utveckla sin förståelse för olika perspektiv på vad hälsa i förskola och skola kan vara. Kursen tar utgångspunkt ur ett hälsofrämjande perspektiv och presenterar olika begrepp inom kunskapsområdet hälsa, som fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa, och dess betydelse för pedagogers vardagliga arbete i förskola och skola.
Kursen innehåller varierande arbetsformer som kan utgöra grupparbeten, gruppdiskussioner, seminarier, temaaktiviteter och föreläsningar.
Kursens genomförande bygger på att studenterna deltar i ett gemensamt kunskapsbyggande med kurskamrater och lärare genom att aktivt bidra med egna erfarenheter, reflektioner, tolkningar och perspektiv.
Kursinnehåll
Kursens övergripande syfte är att studenten ska utveckla sin förståelse för olika perspektiv på vad hälsa i förskola och skola kan vara.
I kursen behandlas olika begrepp inom kunskapsområdet hälsa, som fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa, och dess betydelse för pedagogers vardagliga arbete i förskola och skola.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet.
Kursen kräver även förkunskaper motsvarande 60 hp i en yrkesutbildning avsedd för arbete i förskola eller skola, alternativt dokumentation som styrker ett års erfarenhet av pedagogiskt arbete i förskola eller skola, minst halvtid under den senaste tvåårsperioden.
Urval
66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet
Kurslitteratur
Aktuell litteraturlista finns i kursplanen
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).