Jag tyckte att jag pratade bra engelska innan men nu är jag mer flytande och känner mig säkrare. Man blir mer självständig av att studera utomlands, och så får man nya vänner.

Carl Österlund, student

Om utbildningen

Vill du arbeta med ungdomar i en spännande ålder på tröskeln till vuxenlivet? Då är ämneslärarutbildning något för dig. Som ämneslärare har du ett spännande och utmanande yrke med ungdomar som håller på att utveckla ett kritiskt tänkande och som funderar över de stora livsfrågorna. Du fördjupar dina kunskaper i dina favoritämnen som du studerar med sikte på att bli en kunnig och inspirerande lärare för morgondagens vuxna. 

Förstaämne Engelska

Engelska och lärande är ett interkulturellt och kommunikativt ämne som betonar att språkutveckling och språkanvändning sker i sociala sammanhang. Ämnesstudierna i engelska omfattar 90 hp.

Andra- och tredjeämne

Utöver ditt förstaämne så väljer du antingen att läsa ett ämne om 60 eller 90 hp eller två ämnen om 45 hp vardera.

  • Om du väljer att läsa 60 hp i ditt andraämnet omfattar utbildningen 240 hp och läses på fyra år.
  • Om du väljer att läsa ett andra- och ett tredjeämne om 45 hp vardera omfattar utbildningen 270 hp och läses på 4,5-5 år.

Verksamhetsförlagd utbildning

Redan under första terminen får du känna på din framtida yrkesroll på en skola. Du gör din verksamhetsförlagd utbildning om 30 hp på en skola där du får insikter i skolans verksamhet och vad läraryrket innebär. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker under ledning av erfarna lärare och handledare genom hela utbildningen. Här utvecklar du din förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning. Den täta kontakten med skolan gör att du kan använda dina praktiska erfarenheter i de teoretiska studierna. Utbildningen ger dig gedigna ämneskunskaper och förmågan att stödja elevers kunskapsutveckling och att bedöma och betygsätta deras prestationer.

Detta är en programinriktning av Ämneslärarutbildning

I utbildningen ingår studier inom lärarutbildningsämnen med relevans dina ämnesval. I förstaämnet skriver du två självständiga arbeten varav ett är ditt examensarbete. Utbildningen har också en utbildningsvetenskaplig kärna (60 hp) som behandlar frågor som är centrala för lärare. En del av den utbildningsvetenskapliga kärnan läser du tillsammans med ämnesstudierna i ditt förstaämne. Det gäller till exempel allmändidaktik och lärandeteorier. Andra delar studerar du i separata kurser såsom pedagogiskt ledarskap och specialpedagogik.

Utbildningen ger dig en bra grund att stå på i ditt framtida arbete med att stimulera ungas utveckling och lärande i de ämnen som du kommer att undervisa i. Särskild vikt läggs vid att du som blivande lärare utvecklar din interkulturella kompetens och din förmåga att undervisa unga med olika bakgrund.

Ämneskombinationerna ges under förutsättning att det finns tillräckligt antal sökande. Du är garanterad ett andraämne, men platsantalet är begränsat per ämne. Urval sker utifrån avklarade högskolepoäng inom programmet.

  • Biologi/Teknik (behörighetskrav Biologi 2, Kemi 1, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Fysik 1a alternativt 1b1+1b2) och Matematik 3b alternativt Matematik 3c eller BiB, KeA, MaC, NkB (kan ersättas av Fysik A))
  • Fysik/Teknik (behörighetskrav Fysik 2, Matematik 4, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1 + Kemi 1) eller FyB, MaD, NkB (kan ersättas av BiA+KeA))
  • Geografi/Historia (behörighetskrav Historia 1b alternativt Historia 1a1+1a2 eller HiA)
  • Religion/Historia (behörighetskrav Historia 1b alternativt Historia 1a1+1a2 eller HiA)
  • Idrott (behörighetskrav Idrott och hälsa 1 eller motsvarande kunskaper, Matematik 2a /2b /2c, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1+Fysik 1a alternativt Fysik 1b1+1b2+Kemi 1 eller IdhA, MaB, NkB (kan ersättas av BiA+FyA+KeA))
  • Svenska som andraspråk
  • Franska (behörighetskrav Franska 3 eller Franska steg 3)
  • Spanska (behörighetskrav Spanska 3 eller Spanska steg 3)
  • Tyska (behörighetskrav Tyska 3 eller Tyska steg 3)

Kurserna i moderna språk och fysik är förlagda till Lund.

Behörighetskraven för andra- respektive tredjeämne prövas vid ansökan till dessa inom utbildningens ram. Ämneskombinationerna ges under förutsättning att det finns tillräckligt antal sökande. Du är garanterad ett andraämne, men platsantalet är begränsat per ämne. Urval sker utifrån avklarade högskolepoäng inom programmet.

Vissa ämnen ges endast som förstaämnen, men går att kombinera med engelska som andraämne. De självständiga arbetena som ingår i utbildningen (15+15 hp) skrivs i förstaämnet, vilket innebär att engelska som andraämne omfattar 60 hp (och även 90 hp i kombination med bild).
Följande ämnen kan kombineras med engelska som andraämne hösten 20:

  • Bild
  • Historia
  • Idrott
  • Matematik
  • Religion
  • Samhällskunskap
  • Svenska

Du ansöker till förstaämnet och väljer engelska som andraämne under tiden som du går din utbildning.

Som student vid Malmö universitet studerar du i en kreativ miljö på ett modernt universitet med en forskningsmiljö som har fokus på ämnesinnehåll och ämnesdidaktik samt ungdomars livsvillkor och identitetsskapande processer. Som student ska du känna stöd och trygghet i att det finns en koppling mellan den verksamhetsförlagda utbildningen, de teoretiska studierna och den utbildningsvetenskapliga kärnan som tar upp frågor kring bl a pedagogiskt ledarskap och specialpedagogik.

Som student på har du många möjligheter till utlandsstudier då Malmö universitet har avtal med partneruniversitet över hela världen. På ämneslärarprogrammet kan du ansöka om utbytesstudier termin fyra då du läser ditt andraämne/tredjeämne.

Utbildningen leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurser 7-9. En ämneslärarexamen för grundskolans årskurser 7-9 där bild, eller idrott och hälsa ingår ger behörighet att undervisa i ämnet också i årskurserna 1-6. En ämneslärarexamen för grundskolans årskurser 7-9 ger behörighet att undervisa i de ämnen som ingår i examen också i årskurserna 4-6 samt i gymnasieskolan om din utbildning i ämnet omfattar minst 90 högskolepoäng (för svenska och samhällskunskap krävs 120 hp). 

En god arbetsmarknad väntar

Eftersom att antalet barn i grundskoleålder beräknas öka är arbetsmarknaden god för en examinerad ämneslärare.

Se Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för grundskollärare

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6

Observera att ytterligare behörighetskrav kan finnas för de ämnen du väljer under utbildningen.

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Carl pluggade engelska i USA

Carl Österlund hade drömt om att åka till USA i tio år när lärarutbildningen gav tillfället att plugga engelska en termin på Missouri State University. Utbytesstudenterna kommer ett par veckor före de amerikanska studenterna för att de ska hinna acklimatisera sig lite. När terminen startade var det...

Carl pluggade engelska i USA

Carl Österlund hade drömt om att åka till USA i tio år när lärarutbildningen gav tillfället att plugga engelska en termin på Missouri State University. Utbytesstudenterna kommer ett par veckor före de amerikanska studenterna för att de ska hinna acklimatisera sig lite. När terminen startade var det full fart från början.

– Det är betydligt högre tempo i USA, egentligen inte svårare men betydligt fler hemuppgifter och skrivningar. Disciplinen är nog också större, lärarna har lite större auktoritet, säger Carl, som ska bli lärare i historia och engelska.

Språket var tufft i början. Hade han läst samma termin hemma hade motsvarande kurs varit English 2. Vilket är en hög nivå som märktes när infödda amerikaner pratade i ett annat tempo.

Landskapet är ungefär som Skåne, så Carl kunde känna sig som hemma bland alla åkrar. I USA bor man för det mesta på campusområdet. Carl delade en lägenhet med en afghan och två amerikaner bara några minuters gångväg från skolan.

Stora avstånd

Universitetet ligger lite utanför stan och avstånden är stora. Att det sen inte finns nån kollektivtrafik att tala om i bilarnas förlovade land och att han därmed blev beroende av att någon annan skjutsade hela tiden, tyckte han var lite jobbigt.

På fritiden åkte Carl och de nyfunna vännerna runt i Missouri, till närmaste staden, Saint Joseph, eller storstaden Kansas City. Han hann också med en kort sväng till New York. Carl uppmanar alla att ta en termin utomlands, för att det är lärorikt men också socialt.

– Det ger jättemycket. Jag tyckte jag pratade bra engelska innan men nu pratar jag mer flytande och känner mig mer säker. Efter ett tag började jag tänka på engelska. Man blir mer självständig av att åka ut, och så får man nya vänner. Jag kände ingen från Ecuador innan jag åkte till USA, till exempel.

Kontakt

För mer information om utbildningen:

lsvagledning@mau.se