Om utbildningen

Programmet riktar sig till dig som vill arbeta med fastigheter och utveckla framtidens urbana samhälle, där relationer med människor som bor, arbetar eller använder fastigheterna är i fokus. Utbildningen är tvärvetenskaplig och innehåller företagsekonomi, juridik och teknik och tar ett helhetsgrepp om fastigheter, människor och samhälle. Under utbildningen lär du dig att analysera och förklara innebörden av fastigheter och byggnader. Detta gör du i relation till kunder, både boende och företag/organisationer, och den miljö som dessa verkar i.

Som fastighetsföretagare är du en viktig aktör i samhällsutvecklingen och i planeringen av framtidens samhälle. Fastighetsbranschen är dynamisk och komplex och står inför samhällsutmaningar inom ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, där den tekniska utvecklingen skapar behov av nya affärsmodeller. Fastighetsföretagande handlar att utveckla en professionell affärsmässighet med kunden i fokus och därmed att skapa värde i samverkan med kunden där organisationens tjänster och fastigheter används.

Under utbildningen lär du dig vad en fastighet är och hur en byggnad fungerar och hur du organiserar och leder en verksamhet inom fastighetsbranschen. Du lär dig om fastighetsmarknaden och vad som reglerar förhållandet mellan fastighetsägare och hyresgäst/kund och det omgivande samhället. Fastighetsägare har ett stort ansvar i att fungera som beställare för ombyggnad av fastigheter och förvaltningstjänster. För att kunna ta ansvar för en fastighet krävs det kunskaper om fastigheten ur ekonomiska, juridiska och tekniska aspekter och detta helhetsgrepp, som är tvärvetenskapligt, genomsyrar utbildningen.

Som student möter du fastighetsbranschen via bland annat gästföreläsningar, projektarbeten och studiebesök. Du bjuds även in till frukostmöten med aktuella teman från både bransch och forskning hos Centrum för Fastighetsföretagande. Samhällsbyggarna är ett annat exempel på samverkan. Redan under utbildningen börjar du bygga ditt personliga nätverk genom delta i mentorprogrammet, där mentorerna är seniora personer på olika positioner inom fastighetsbranschen. 

Efter examen kan du arbeta med fastighetsförvaltning, fastighetsutveckling, fastighetsanalys, facility management, uthyrning, fastighetstransaktioner, fastighetsekonomi eller fastighetsteknik både i privata fastighetsbolag eller i offentliga organisationer. Det kan handla om olika typer av fastigheter såsom kommersiella lokaler till exempel kontor, köpcentrum, hotell och logistikfastigheter, bostäder, skolor, vårdboende, kulturinrättningar, sportanläggningar, sjukhus med mera. Du kan också arbeta som projektledare eller konsult i eget företag eller i en organisation. 

Malmö universitet erbjuder även masterprogrammet Urban Studies: Urban Business and Development – Real Estate and Transport. Programmet är intressant för dig som vill fördjupa dina kunskaper och kompetenser genom att fortsätta dina studier på masternivå. 

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

En utbildning för dig som vill ha valmöjligheter på arbetsmarknaden

För studenterna Anna Carlsson och Sofia Klinghammer har utbildningen i fastighetsföretagande känts som helt rätt val. De rekommenderar programmet till dig som är nyfiken, nytänkande och har en vision om hur du vill att samhället ska utvecklas.

En utbildning för dig som vill ha valmöjligheter på arbetsmarknaden

För studenterna Anna Carlsson och Sofia Klinghammer har utbildningen i fastighetsföretagande känts som helt rätt val. De rekommenderar programmet till dig som är nyfiken, nytänkande och har en vision om hur du vill att samhället ska utvecklas.

Varför valde ni utbildningen?

– Jag har länge haft intresse för fastigheter ur olika perspektiv, både säljarsidan, produktionssidan och innovations- och miljösidan, berättar Anna. Denna utbildningen är väldigt bred. Den har en blandning mellan ekonomi, juridik och teknik – allt relaterat till fastigheter. Det gör att du får en bra inblick och kan hitta ditt eget spår och det tyckte jag var bra.

– Jag var inne på att arbeta med fastigheter, berättar Sofia, men var inte riktigt sugen på att bli mäklare eller byggingenjör. Programmet i fastighetsföretagande hade den bredd jag letade efter och verkade vara en nyttig utbildning när vi väl kommer ut i arbetslivet. Programmet är inte bara inriktad på ett specifikt framtida jobb, det finns istället många möjligheter. Jag tror det är viktigt när du studerar att känna att det inte finns någon begränsning, utan att du kan växa och utvecklas beroende på ditt intresse.

Vad är det bästa med programmet?

– Mixen av kurser, berättar Anna. Jag har visat kursplanen för folk jag känner som arbetar inom fastighetsbranschen, och alla har varit väldigt positiva - ’detta är ju perfekt!’ säger de, och det är jättekul att höra. Programmet är väldigt bra utformat, så att du får en bra bild av branschens olika delar. Det är alltid kul, alltid något nytt och vi får inblickar i branschen som är superintressanta. Det har inte varit en enda kurs som jag inte velat läsa, utan det är som en godispåse med mycket blandat.

– Förutom det så tycker jag studielivet har varit bäst, fyller Sofia i. Att få en ny vardag, att få träffa sina vänner och lära sig något nytt varje dag. Det kanske låter lite klyschigt, men det känns väldigt bra. Vi har också en lagom storlek på klassen, vilket gör att vi känner varandra och det är väldigt god anda i klassen. Vi hjälps år och det är glada miner, det tycker jag sätter prägel.

– Det finns också en chans att fördjupa dig om du är driven, berättar Anna. Till exempel frukostmöten med Centrum för fastighetsföretagande, genom att delta i mentorprogrammet eller besöka Fastighetsexpo, och det är helt valfritt. Universitetet ger dig möjlighet att få en fot in i branschen, sen är det upp till dig själv vad du vill göra med det.

Vad vill ni göra i framtiden?

– Jag är öppen för att arbeta med flera delar av branschen och tycker mycket är intressant, berättar Anna. Om jag fick drömma så skulle jag vilja arbeta med människor och utveckla nya fastigheter. Alla behöver någonstans att bo och jobba där du känner dig trygg, och det är betydligt mer komplicerat än vad man kan tro. Hur kan du nyttja områden på bästa sätt, och hur skapar du ett gott samhälle för alla?

– Jag var mest inne på ekonomi i början, berättar Sofia. Men under utbildningen så har jag också tyckt att juridik, byggteknik och fastighetsutveckling är väldigt kul. Jag dras lite extra mot miljöaspekterna och innovationer, och det är lättare att plocka upp böckerna när du studerar ett ämne du tycker är extra kul. Utbildningen är också så pass bred att du kan testa på olika roller när du kommer ut i arbetslivet. Det är väldigt individuellt, men jag vill känna att jag har valmöjlighet på arbetsmarknaden, och det ger denna utbildningen.

– Det känns som att det går att ta sig långt i branschen om du är driven, fortsätter Sofia. Du kan utvecklas, arbeta dig uppåt, det finns möjlighet till det i denna branschen.

”Vi arbetar med mer än bara bostäder, vi arbetar med hem”

Henrik Kjellgren sökte sig inte till fastighetsbranschen, den hittade honom. Idag är han VD för Kanslihuset, gästföreläsare och mentor i programmet i fastighetsföretagande och arbetar för att hjälpa studenter hitta sin väg in i yrket.

”Vi arbetar med mer än bara bostäder, vi arbetar med hem”

Henrik Kjellgren sökte sig inte till fastighetsbranschen, den hittade honom. Idag är han VD för Kanslihuset, gästföreläsare och mentor i programmet i fastighetsföretagande och arbetar för att hjälpa studenter hitta sin väg in i yrket.

Många fastighetsföretag kryllar av alumner från Malmö universitet, och det är lätt att känna att man har en gemensam nämnare. Kundperspektivet, som programmet bär nära hjärtat, är något att dra nytta av:

– Jag arbetar framförallt med bostadsfastigheter, och under utbildningen fick vi bra verktyg för att tänka på hem som mer än bara en byggnad. Fastighetsbranschen är inte bara teknik, byggnader och juridik, vi arbetar med platser som ska bli folks hem, som ska fyllas med liv där människor lever tillsammans. Glömmer vi bort det blir det ingen framgångssaga.

Mentorprogram

Mentorprogrammet är ett samarbete mellan Malmö universitet och branschen, och rör mentorskap i ordets verkliga bemärkelse. Studenter på programmet tilldelas en mentor från näringslivet och får möjlighet att prata om både högt och lågt.

– Det är en bra blandning av studenter som deltar. Vissa har redan satt ihop ett snyggt CV och fått in en fot på arbetsmarknaden. Andra är på ruta ett och behöver en boost för att komma igång med karriären och tro på sig själva. Det är både roligt och lärorikt och jag rekommenderar studenter att söka.

–  Programmet uppmuntrar studenter att ta för sig och nätverka. Universitetet är duktigt på att fläta samman studenterna med den etablerade branschen. Är du klok och ser att det är nyckeln till att bygga sig ett nätverk och få en fot in i arbetslivet, då har du vunnit mycket.

En stabil fot in på arbetsmarknaden

–  Programmet är perfekt för dig som tycker det är spännande med hem och bygga städer. Du kan arbeta med väldigt mycket, både juridik och ekonomi, och blir spindeln i nätet när bostäderna väl börjar leva. Programmet ger dig dessutom chansen att synas på arbetsmarknaden, delta i mässor, seminarier och nätverka och få en bra start på karriären!

Kontakt