Om utbildningen

Programmet riktar sig till dig som vill arbeta med fastigheter och utveckla framtidens urbana samhälle, där relationer med människor som bor, arbetar eller använder fastigheterna är i fokus. Utbildningen är tvärvetenskaplig och innehåller företagsekonomi, juridik och teknik och tar ett helhetsgrepp om fastigheter, människor och samhälle. Under utbildningen lär du dig att analysera och förklara innebörden av fastigheter och byggnader. Detta gör du i relation till kunder, både boende och företag/organisationer, och den miljö som dessa verkar i.

Som fastighetsföretagare är du en viktig aktör i samhällsutvecklingen och i planeringen av framtidens samhälle. Fastighetsbranschen är dynamisk och komplex och står inför samhällsutmaningar inom ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet, där den tekniska utvecklingen skapar behov av nya affärsmodeller. Fastighetsföretagande handlar att utveckla en professionell affärsmässighet med kunden i fokus och därmed att skapa värde i samverkan med kunden där organisationens tjänster och fastigheter används.

Under utbildningen lär du dig vad en fastighet är och hur en byggnad fungerar och hur du organiserar och leder en verksamhet inom fastighetsbranschen. Du lär dig om fastighetsmarknaden och vad som reglerar förhållandet mellan fastighetsägare och hyresgäst/kund och det omgivande samhället. Fastighetsägare har ett stort ansvar i att fungera som beställare för ombyggnad av fastigheter och förvaltningstjänster. För att kunna ta ansvar för en fastighet krävs det kunskaper om fastigheten ur ekonomiska, juridiska och tekniska aspekter och detta helhetsgrepp, som är tvärvetenskapligt, genomsyrar utbildningen.

Som student möter du fastighetsbranschen via bland annat gästföreläsningar, projektarbeten och studiebesök. Du bjuds även in till frukostmöten med aktuella teman från både bransch och forskning hos Centrum för FastighetsföretagandeSamhällsbyggarna är ett annat exempel på samverkan. Redan under utbildningen börjar du bygga ditt personliga nätverk genom delta i mentorprogrammet, där mentorerna är seniora personer på olika positioner inom fastighetsbranschen. 

Efter examen kan du arbeta med fastighetsförvaltning, fastighetsutveckling, fastighetsanalys, facility management, uthyrning, fastighetstransaktioner, fastighetsekonomi eller fastighetsteknik både i privata fastighetsbolag eller i offentliga organisationer. Det kan handla om olika typer av fastigheter såsom kommersiella lokaler till exempel kontor, köpcentrum, hotell och logistikfastigheter, bostäder, skolor, vårdboende, kulturinrättningar, sportanläggningar, sjukhus med mera. Du kan också arbeta som projektledare eller konsult i eget företag eller i en organisation. 

Malmö universitet erbjuder även masterprogrammet Urban Studies: Urban Business and Development – Real Estate and Transport. Programmet är intressant för dig som vill fördjupa dina kunskaper och kompetenser genom att fortsätta dina studier på masternivå. 

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

En utbildning för dig som vill ha valmöjligheter på arbetsmarknaden

För studenterna Anna Carlsson och Sofia Klinghammer har utbildningen i fastighetsföretagande känts som helt rätt val. De rekommenderar programmet till dig som är nyfiken, nytänkande och har en vision om hur du vill att samhället ska utvecklas.

En utbildning för dig som vill ha valmöjligheter på arbetsmarknaden

För studenterna Anna Carlsson och Sofia Klinghammer har utbildningen i fastighetsföretagande känts som helt rätt val. De rekommenderar programmet till dig som är nyfiken, nytänkande och har en vision om hur du vill att samhället ska utvecklas.

Varför valde ni utbildningen?

– Jag har länge haft intresse för fastigheter ur olika perspektiv, både säljarsidan, produktionssidan och innovations- och miljösidan, berättar Anna. Denna utbildningen är väldigt bred. Den har en blandning mellan ekonomi, juridik och teknik – allt relaterat till fastigheter. Det gör att du får en bra inblick och kan hitta ditt eget spår och det tyckte jag var bra.

– Jag var inne på att arbeta med fastigheter, berättar Sofia, men var inte riktigt sugen på att bli mäklare eller byggingenjör. Programmet i fastighetsföretagande hade den bredd jag letade efter och verkade vara en nyttig utbildning när vi väl kommer ut i arbetslivet. Programmet är inte bara inriktad på ett specifikt framtida jobb, det finns istället många möjligheter. Jag tror det är viktigt när du studerar att känna att det inte finns någon begränsning, utan att du kan växa och utvecklas beroende på ditt intresse.

Vad är det bästa med programmet?

– Mixen av kurser, berättar Anna. Jag har visat kursplanen för folk jag känner som arbetar inom fastighetsbranschen, och alla har varit väldigt positiva - ’detta är ju perfekt!’ säger de, och det är jättekul att höra. Programmet är väldigt bra utformat, så att du får en bra bild av branschens olika delar. Det är alltid kul, alltid något nytt och vi får inblickar i branschen som är superintressanta. Det har inte varit en enda kurs som jag inte velat läsa, utan det är som en godispåse med mycket blandat.

– Förutom det så tycker jag studielivet har varit bäst, fyller Sofia i. Att få en ny vardag, att få träffa sina vänner och lära sig något nytt varje dag. Det kanske låter lite klyschigt, men det känns väldigt bra. Vi har också en lagom storlek på klassen, vilket gör att vi känner varandra och det är väldigt god anda i klassen. Vi hjälps år och det är glada miner, det tycker jag sätter prägel.

– Det finns också en chans att fördjupa dig om du är driven, berättar Anna. Till exempel frukostmöten med Centrum för fastighetsföretagande, genom att delta i mentorprogrammet eller besöka Fastighetsexpo, och det är helt valfritt. Universitetet ger dig möjlighet att få en fot in i branschen, sen är det upp till dig själv vad du vill göra med det.

Vad vill ni göra i framtiden?

– Jag är öppen för att arbeta med flera delar av branschen och tycker mycket är intressant, berättar Anna. Om jag fick drömma så skulle jag vilja arbeta med människor och utveckla nya fastigheter. Alla behöver någonstans att bo och jobba där du känner dig trygg, och det är betydligt mer komplicerat än vad man kan tro. Hur kan du nyttja områden på bästa sätt, och hur skapar du ett gott samhälle för alla?

– Jag var mest inne på ekonomi i början, berättar Sofia. Men under utbildningen så har jag också tyckt att juridik, byggteknik och fastighetsutveckling är väldigt kul. Jag dras lite extra mot miljöaspekterna och innovationer, och det är lättare att plocka upp böckerna när du studerar ett ämne du tycker är extra kul. Utbildningen är också så pass bred att du kan testa på olika roller när du kommer ut i arbetslivet. Det är väldigt individuellt, men jag vill känna att jag har valmöjlighet på arbetsmarknaden, och det ger denna utbildningen.

– Det känns som att det går att ta sig långt i branschen om du är driven, fortsätter Sofia. Du kan utvecklas, arbeta dig uppåt, det finns möjlighet till det i denna branschen.

Nätverka och våga utmana branschens arbetssätt

Den rosa logotypen passar bra in på huvudkontoret Croisette Tower i Hyllie där väggarna och inredningen går i samma ton.

Nätverka och våga utmana branschens arbetssätt

Den rosa logotypen passar bra in på huvudkontoret Croisette Tower i Hyllie där väggarna och inredningen går i samma ton.

– Rosa är möjligheternas färg. Dessutom vill jag bryta av allt det svarta och gråa som kännetecknar fastighetsbranschen, säger alumnen Per Svensson, som är grundare och vd för Croisette.

Som 11-åring i Bunkeflo startade Per sitt första e-handelsföretag som importerade och sålde hockeyutrustning från Kanada.

– Redan då fick jag för mig att det är enkelt att driva företag och tjäna pengar eftersom det gick väldigt bra. Jag har alltid tyckt att det är roligt att jobba och göra affärer, det har varit som min hobby.

Utbildningen Fastighetsföretagande blev en språngbräda i karriären

Idag driver Per fastighetsrådgivnings- och mäklarbolaget Croisette. Även om entreprenörskapet kommit naturligt för honom så blev utbildningen i Fastighetsföretagande på Malmö universitet en viktigt språngbräda i karriären.

– ­­­­­Bredden i utbildningen passade mig perfekt. Jag förstod att jag kunde lära mig en hel del om branschen och hur man gör stora affärer. Dessutom kunde jag redan under studietiden börja bilda mitt nätverk med kursare, alumner och företag som kom och föreläste.

Studietiden beskriver Per som en rolig tid även om han aldrig tyckt så mycket om att plugga. Utbildningen gav honom en bred teoretisk grund samtidigt som han fick utrymme att utforska den praktiska verkligheten utifrån sina egna intresseområden. Det blev också startskottet för hans nätverk som gynnat honom genom karriären.

– Gästföreläsningarna var det roligaste och jag önskar att det funnits fler eftersom de gav en bild av vad man kan göra efter studierna. Du måste själv intressera dig för branschen och komma på vad du vill jobba med. Utbildningen kan inte göra det åt dig.

Under utbildningens sista termin fick Per kontakt med sin första arbetsgivare under en gästföreläsning. Han ifrågasatte varför de inte hade säljare i Södra Sverige och fick snart träffa företagets säljchef. Kort därefter erbjöds han ett jobb vid sidan av studierna som sen övergick till ett heltidsjobb.

Vågade utmana storföretagens sätt att jobba

Förmågan att se möjligheter och viljan att ifrågasätta ledde inte bara till Pers första jobb efter studierna. Efter ett par år som yrkesverksam hade han fortsatt utöka sitt nätverk och samtidigt fått inblick i branschens storföretag. Detta gav viktiga lärdomar som fick honom att vilja utveckla och förbättra deras sätt att göra affärer. Snart blev han kontaktad av en branschkollega som ville investera i Pers affärsidéer.

– Jag sa upp mig från mitt jobb samma dag för att satsa helhjärtat på Croisette. Sen dess har jag anställt några studiekompisar till företaget och även vår vice vd som också en alumn från Fastighetsföretagande på Malmö universitet. Första gången vi träffades var på en fest för länge sedan. Det är roligt hur slumpmässigt ens nätverk formas genom åren.

Pers tips till studenter och branschkollegor

  • Börja forma ditt nätverk tidigt, det kommer hjälpa dig längs karriären och vissa blir vänner för livet.
  • När du kommer ut och jobbar – våga ifrågasätta varför saker görs på ett visst sätt. Fastighetsbranschen är långt efter och det är alla som pluggar och är nya i branschen som ska vara med och ändra på det.
  • Våga hitta lösningar på problem som andra inte trodde var problem. Man måste våga vara lite modig, du kommer tjäna på det i längden.

Kontakt