Program, grundnivå
180 hp
Malmö dagtid 100%
30 augusti, 2021 - 2 juni, 2024
De stora byggstenarna som finns i utbildningen; juridik, ekonomi, byggteknik och psykologi tycker jag är en bra grund att ha med i bagaget. Det är när man gör sin praktik man lär sig om hur mäklandet fungerar i praktiken.

Emelie Nilsson, tidigare student

Om utbildningen

Utbildningen uppfyller de teoretiska krav som ställs för en registrering till fastighetsmäklare men ger dig också kunskap och kompetens som ökar din anställningsbarhet inom andra verksamheter. Du får en bred bas att stå på och ett brett arbetsfält. Detta program ersätter det tidigare Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp.

Syftet med en kandidatexamen i Fastighetsvetenskap är att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Efter genomgången utbildning är målet att du, förutom att arbeta som fastighetsmäklare, även ska kunna arbeta med andra fastighetsrelaterade uppdrag inom fastighetssektorn, på fastighetsbolag, banker och försäkringsbolag.

Detta gör utbildningen unik: 

  • Vi har utvecklat programmet i nära samarbete med branschen. Det ger dig möjlighet att under hela utbildningen knyta värdefulla kontakter med folk i branschen.
  • Det är människorna som är i fokus! Programmet ges utifrån ett kundperspektiv.
  • Programmet bygger på det flervetenskapliga ämnet fastighetsvetenskap.

Flera av programmets kurser är framtagna i samråd med branschen. Huvudområdet Fastighetsvetenskap är tvärvetenskapligt uppbyggt och för samman kunskaper från olika discipliner: teknik, ekonomi, juridik, beteende- och samhällsvetenskap. Genom sin bredd öppnar ämnet för förståelse för mångfalden inom fastighetsrelaterade yrken. Fastighetsvetenskap berör hur vi planerar och bygger hus, men även hur fastigheter bildas, förvaltas, värderas och förmedlas. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete för kandidatexamen.

Utbildningen utgår från ett studentaktivt lärande i olika former där du utvecklar din ämnesmässiga kompetens och din professionella identitet som fastighetsförmedlare liksom förmågan till och vana vid att arbeta såväl självständigt som i grupp. Undervisningen sker genom föreläsningar, övningar, seminarier och projektarbeten. Du har en kontinuerlig kontakt med arbetslivet, bland annat i form av studiebesök, projekt och gästföreläsningar. Utbildningen avslutas med att du skriver en uppsats i Fastighetsvetenskap. i utbildningsplanen hittar du mer information om innehåll, upplägg och pedagogik.

På Fastighetsförmedlingsprogrammet arbetar vi nära branschen, vilket skapar ett stort kontaktnät som kommer utbildningen och dig tillgodo. När du går på programmet får du även tillfälle att träffa branschens representanter och knyta egna kontakter genom att delta i arbetsmarknadsdagen, FastighetsExpo.

Fastighetsförmedling ger dig en bred kompetens, som är intressant för dina framtida arbetsgivare. Den vanligaste arbetsgivaren är ett fastighetsmäklarföretag men andra arbetsgivare kan vara banker, försäkringsbolag, byggbolag, fastighetsföretag, säljbolag och andra privata arbetsgivare, samt kommunala och statliga myndigheter inom arbetsfältet.

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 3b / 3c, Samhällskunskap 1b / 1a1 +1a2. Eller: Engelska B, Matematik C, Samhällskunskap A

Meritpoäng inför urval enligt områdesbehörighet 4/A4.

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

”Frihet under ansvar är något som alltid tilltalat mig”

För Emelie Nilsson är det viktigt med ett utmanande arbete med möjligheter att själv styra arbetsdagarna. I mäklaryrket hittade hon en perfekt kombination av ansvar och variation.

”Frihet under ansvar är något som alltid tilltalat mig”

För Emelie Nilsson är det viktigt med ett utmanande arbete med möjligheter att själv styra arbetsdagarna. I mäklaryrket hittade hon en perfekt kombination av ansvar och variation.

– Jag ville ha ett arbete som jag trivs med och tycker är roligt. Det man tycker är roligt lägger man ner mycket tid på och det man lägger ner mycket tid på blir man till sist riktigt bra på.

– Frihet under ansvar är något som alltid tilltalat mig. I mäklaryrket finns möjligheten att på relativt kort tid arbeta fram en lyckad karriär och det finns även möjligheter att i framtiden få större ansvar och klättra inom företaget.

Möter potentiella arbetsgivare

Programmet i fastighetsförmedling ger studenterna en möjlighet att komma i kontakt med potentiella framtida arbetsgivare redan i början av utbildningen. Under utbildningen erbjuds många gästföreläsningar från personer som är aktiva i branschen vilket ger studenterna en möjlighet att få en uppriktig bild av vad yrket innebär.

– FastighetsExpo är ett exempel på när universitetet och studenterna samarbetar med företagen och skapar en mässa där många av de större företagen ställer ut och träffar studenterna.

– De stora byggstenarna som finns i utbildningen; juridik, ekonomi, byggteknik och psykologi tycker jag är en bra grund att ha med i bagaget. Det är när man gör sin praktik man lär sig om hur "mäklandet" fungerar i praktiken. 

Idag jobbar Emelie som mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, och har hittat ett jobb hon verkligen trivs med.

– Jag kände till Svensk Fastighetsförmedling redan innan jag började min utbildning och efter en av deras gästföreläsningar blev jag intresserad av företaget. Det som gjorde att jag valde att arbeta här var att de har bra verktyg för att lyckas.

– Även om du är en grym säljare så behöver du ha rätt verktyg för att kunna göra ett bra jobb. En annan viktig faktor som tilltalade mig var deras sunda värderingar. Det är viktigt att hitta ett företag med värderingar som du trivs med och själv kan stå bakom. Värderingar är stommen i företagskulturen och de olika mäklarföretagen skiljer sig en del så det gäller att välja med omsorg.

Joel fick jobb direkt efter examen

Det är mer än bara ett intresse för försäljning som gör en bra mäklare. Engagemang för husen, arkitekturen och mötet med kunden är tricket för att lyckas i branschen, berättar Joel Huotilainen.

Joel fick jobb direkt efter examen

Det är mer än bara ett intresse för försäljning som gör en bra mäklare. Engagemang för husen, arkitekturen och mötet med kunden är tricket för att lyckas i branschen, berättar Joel Huotilainen.

Efter att ha flyttat från Haparanda till Malmö arbetar Joel nu på mäklarfirman Kiinteistömaailma i Helsingfors, och menar att programmets bredd öppnat en dörr på arbetsmarknaden.

Varierat program

–  Jag har alltid arbetat med försäljning, så fastighetsförmedling kändes som ett naturligt val för mig. Intresset för att arbeta med byggnader var med mig sedan tidigare, men jag ville hellre jobba med att presentera bostäderna än med finslipet. Då insåg jag att jag kunde kombinera mina försäljningskunskaper med min passion för arkitektur.

– Min syster rekommenderade Malmö universitet, så jag bestämde mig för att flytta hit. Det lät som ett mångsidigt program, och levde definitivt upp till förväntningarna. Utbildningen gav oss en bra inblick i det juridiska, det känns som att jag har ett ess i rockärmen när kunderna kommer med svåra frågor. Vi läste även psykologi, som jag alltid har i bakhuvudet när jag arbetar med kundkontakt.

Bra kontakt med näringslivet

Utbildningen kombinerar seminarier, gästföreläsningar och studiebesök, och det är de varierande kurserna tillsammans med närheten till näringslivet som är populärt, menar Joel.

– Jag pluggar även i Finland, och märker skillnaden mellan Malmö universitet och andra universitet. Programmet använder mycket casestudier och lärarledda diskussioner, vilket är perfekt för mig.

– Årets höjdpunkt var definitivt FastighetsExpo, ett evenemang av studenter i samarbete med sponsorer och mäklarbyråer med tävlingar och tester. Det är dels kul att knyta kontakter inom branschen, men också för att det är kul att tävla – och vi som jobbar inom fastighetsförmedling har ofta en tävlingsmänniska i oss!

Kontakt