Om utbildningen

Vill du arbeta i gränslandet mellan organisationer, människor och teknik? Vill du bli bra på digitalisering och verksamhetsutveckling? Verkar det spännande och roligt att vara med och utforma samt införa informationsteknik (IT) och arbetssätt som utvecklar verksamheter och affärer? Då kan kandidatprogrammet IT och ekonomi: digital transformation i verksamheter vara rätt val för dig.

Digitalisering påverkar hela vårt samhälle och har en central roll i allas vardag. Digital transformation innebär att vi väljer att göra saker annorlunda med hjälp av digital teknik, framförallt IT. Effekterna av digitaliseringen upplever du dagligen genom din användning av tjänster som Whatsapp, Facebook och Google, eller när du ska boka en resa i ett bokningssystem för tåg, flyg eller hotell. För var dag blir det allt viktigare att bättre förstå och kunna arbeta med digital transformation. I det här programmet lär du dig förstå hur dessa tjänster och system fungerar, hur de utvecklas och hur de kan implementeras i arbetet med digital transformation.

Idag är det svårt att bedriva en verksamhet utan IT. System som hanterar löner, logistik och kommunikation är viktiga. Sjukvården kan inte erbjuda säker vård utan journalsystem. Affärsverksamhet är svårt att bedriva utan e-handel via webbsidor och mobilappar. Nya möjligheter växer fram med IT som gör det möjligt att utveckla verksamheter inom vård och omsorg, skola och företag inom privat sektor. Men utvecklingen innebär också stora utmaningar. Det är viktigt att IT-system och användare kan arbeta tillsammans i verksamheten. Digital transformation har alltså tre centrala delar som måste samspela – människa, digital teknik och organisation.

Om du är intresserad av att jobba med hållbar digital transformation i verksamheter och samhället i stort ska du ansöka till kandidatprogrammet IT och ekonomi: digital transformation i verksamheter.

Informatik som kärnämne

Kandidatprogrammet har informatik som kärnämne. Samspelet mellan människa, digital teknik och organisation ses om en helhet. Du studerar hur digitaliseringen påverkar verksamheters affärsverksamhet, arbetsflöden och processer, men också hur en verksamhets kultur och förutsättningar påverkar hur teknik används.

Dina studier i informatik kompletteras med studier i ledarskap och organisation samt företagsekonomi. Du lär dig mer om förutsättningar för hur IT-system och digitala tjänster kan implementeras i verksamheter på hållbara sätt. Du studerar dynamiken mellan människa och teknik genom användar-centrerade perspektiv och metoder. Du lär dig också om förutsättningarna för att utveckla digitala praktiker – det vill säga hur medlemmar in en organisation använder digital teknik och hur den ger stöd i verksamheters arbete. Du lär dig använda verktygen som krävs för att analysera och förstå vad som händer på olika nivåer i en verksamhet när digital teknik införs, och du får kunskap om hur konsekvenser efter att digital teknik införts kan hanteras.

Du behöver inte kunna programmera innan du börjar dina studier. Du kommer att lära dig förstå vad programmering är och hur det fungerar. Programmet är för dig som är nyfiken på att veta mer om digital teknik och människor. Utbildningen ger dig en bred kompetensprofil, med fokus på kopplingen mellan människa, digital teknik och organisation.

Efter examen

Utbildningens bredd öppnar upp för många karriärvägar inom verksamhets- och affärsutveckling, ledarskap samt organisationsstrategi. Du kan verka inom privat eller offentlig sektor, som klassisk extern konsult, som egen företagare eller som internkonsult i en verksamhet. Du får även kunskaper om att utveckla egna affärsidéer i relation till dagens digitala transformering av samhället. Tidigare studenter på programmet har idag yrkesroller så som verksamhetsanalytiker, verksamhetsutvecklare, controller, systemförvaltare, digitaliseringsstrateg, projektledare, IT-pedagog, produktägare och företagsledare.

Om du vill studera vidare efter programmet finns möjligheten att läsa ett mastersprogram både nationellt och internationellt. Vid Malmö universitet ges två relevanta mastersprogram –  Computer Science: Innovation for Change in a Digital Society samt Computer Science: Internet of Things.

Programmets pedagogik och lärandeformer

Utbildningens pedagogik bygger på att du är delaktig i arbetet med seminarier, föreläsningar, laborationer och workshops. Under utbildningen är du involverad i olika former av projekt där du tillsammans med andra får ta roller och arbetsuppgifter som kräver förståelse för gruppdynamik och individuellt ansvar. Utbildningen har inslag av case-pedagogik, vilket tydligt kopplar samman akademi och praktik. Programmet involverar externa föreläsare och externa problemställare för aktuella case. Målet med case-metoden är att minska erfarenhetsgapet mellan studier och yrkesliv. Detta är ett viktigt mål eftersom du, efter examen, förväntas vara redo att arbeta från dag ett på jobbet.

Programmets upplägg

I huvudämnet informatik studerar och utvecklar du kunskap om digitalisering. I programmet kombineras perspektiv i ledarskap och organisation samt företagsekonomi. Genom denna kombination fördjupas din förståelse för digitala praktiker i verksamheter och förutsättningarna för digital transformation. Ett centralt tema inom utbildningen är hur digitaliseringen och den digitala omvandlingen av organisationer och samhälle kan genomföras och hanteras på ett hållbart sätt.

Första året

Under första året får du grundläggande kunskaper inom informatik, organisation och ledarskap samt företagsekonomi med fokus på digitala praktiker. Du lär dig analysera utveckling av digitala praktiker och resurser, och arbetar med konkreta tillämpningar av digital marknadsföring.

Andra året

Under andra året fokuserar du på planering och införande av digitala praktiker och användningen av digital praktiker i verksamheter. Du fördjupar också dina kunskaper om digitalt entreprenörskap och arbete med digitalisering och förändringsprocesser.

Tredje året

Det tredje året börjar med en termin av valbara kurser och praktikinslag. Du kan också välja att bredda din kompetensbas genom att studera ett ämne utanför programmet, som till exempel pedagogik, psykologi eller statistik. Du kan under denna termin också välja att fördjupa dig i ämnen som programmering, databasdesign, företagsekonomi eller ledarskap. Under termin fem har du även möjligheten att studera utomlands.

Sista terminen sätts dina kunskaper på prov i arbetet med en kandidatuppsats där du tillämpar teoretiska perspektiv samt undersöknings- och analysmetoder. Du lär dig att tillämpa kritisk tänkande och att på egen hand metodisk ta in och förädla ny kunskap. Det är, med andra ord, under denna termin som du visar att du har grunden för att kunna göra kvalificerade utredningar och att driva förändringsarbete i verksamheter.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c + Engelska 6

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Kontakt