Att lära sig av "tillgänglighetens estetik" – deltagande design som avslappnad performance

Kom och lyssna på ett engagerande föredrag av professor Laura Popplow från Köln International School of Design, som ingår i Samskapande framtiders öppna samtalsserie Future Thoughts.

Presentationen handlar om skärningspunkten mellan deltagande design, teaterteori och tillgänglighet, vilket exemplifieras med ett pågående webbprojekt i samarbete med Un-Label e.V., experter på kulturell tillgänglighet, samt teaterproducenter. Projektet syftar till att ta fram en prototyp för en webbplattform för kulturinstitutioner som är inkluderande och lättanvänd genom att integrera principerna för deltagande design med konceptet ”avslappnad föreställning”.

Detta ramverk handlar om att göra teater mer tillgänglig genom att minska den sensoriska intensiteten och skapa en mer välkomnande atmosfär. Vi utvidgar detta koncept till den deltagande designprocessen och prototyptestning, med betoning på flexibilitet, anpassningsförmåga och deltagarnas komfort för att säkerställa att olika röster hörs och värderas.

Med rötterna i den politiska startpunkten för deltagande design, som uppstod vid samma tid som medbestämmandelagarna som syftade till att demokratisera beslutsfattandet på arbetsplatsen, vill projektet hämta inspiration från paradigmet ”tillgänglighetens estetik”, ett tillvägagångssätt som syftar till att skapa tillgänglighet som inte är något påklistrat, utan en integrerad estetisk komponent i kreativt arbete, realiserat av personer med funktionshinder bakom och framför scenen. Föreläsaren beskriver projektets praktiska och teoretiska grunder, delar med sig av insikter och utmaningar och bjuder in till återkoppling för att berika den pågående dialogen.

Laura Popplow (kisd.de)