FAKULTETEN FÖR KULTUR OCH SAMHÄLLE (KS) | Seminarium
Migrationsseminarium: Time and temporality in Swedish family reunification
Torsdag 30 januari, 13:15 - 15:00
Niagara, plan 9, Nordenskiöldsgatan 1, eller Zoom
Välkommen till migrationsseminariet
Slutseminarium: Time and temporality in Swedish family reunification – Exploring temporal governance and the collective wait of transnational families
Talare
Hilda Gustafsson, doktorand i internationell migration och etniska relationer, Institutionen för globala politiska studier, Malmö universitet
Praktisk information
Detta är ett hybridseminarium, du kan lyssna via Zoom eller i MIM:s seminarierum på plan 9 i Niagara. Du som vill vara med på plats samlas i reception kl. 13.05. Mejla dina frågor till mim@mau.se. Seminariet är på engelska.
Abstrakt
Avhandlingen undersöker tid och temporalitet i svensk familjeåterförening. Den fokuserar på hur familjer som har separerats på grund av migrationspolitiken upplever sin väntan, och de tidsmekanismer som finns inbyggda i återföreningspolitiken och som dikterar tillträdes- och väntevillkor för dem som vill ha en framtid tillsammans i Sverige.
Under det senaste decenniet har den svenska familjeåterföreningspolitiken blivit alltmer restriktiv, vilket innebär att de flesta familjer måste uppfylla ekonomiska krav och bostadskrav för att återförenas. Under återföreningsprocessen separeras familjer mot sin vilja och tvingas navigera transnationella liv. Trots den förändrade politiken och en ökad mängd litteratur om temporalitet i migration har återföreningens temporalitet inte uppmärksammats i någon större utsträckning, särskilt inte i samband med påtvingad migration eller långvarigt transnationellt familjeliv.
Med hjälp av dokumentanalys och semistrukturerade intervjuer med svenska medborgare, arbetstillståndsinnehavare, studentmigranter samt flyktingar breddar denna avhandling den temporala vändningen i migrationsstudier genom att inkludera både temporala erfarenheter och styrmekanismer i olika familjekontexter. Familjernas erfarenheter analyseras med hjälp av begrepp från transnationella familjestudier (artikel 1) och ramverk för tidsgränser och förtjänande (artikel 2). Den tredje artikeln utvecklar ett analytiskt ramverk för temporala styrningstekniker och tillämpar det på officiella dokument om svensk familjeåterförening. Tillsammans ger dessa perspektiv en heltäckande förståelse av tid och temporalitet i familjeåterförening, och tar upp dess konsekvenser på institutionell, familje- och individnivå.