Hembesök från tvärprofessionella team skapar tillit och trygghet hos nyblivna föräldrar. Det menar forskare som utvärderat programmet Växa tryggt, där förstföderskor och deras barn i Skåne får fler hembesök från barnhälsovården.

I det utökade hembesöksprogrammet Växa tryggt samverkar den skånska barnhälsovården med mödrahälsovården, socialtjänsten och tandvården. Programmet riktar sig till förstföderskor och deras barn i Skåne. Fram tills att barnet är 15 månader gör de tvärprofessionella teamen sammanlagt sex hembesök i stället för de ordinarie två. Syftet är att skapa en mer jämlik start i livet genom att tidigt erbjuda familjer stödjande insatser.

– Tidigare forskning visar att interventioner, hälsofrämjande insatser och hembesöksmodeller för familjer och barn tidigt i utvecklingen kan förebygga negativa effekter eller minimera framtida problem med hälsan, utbildning och socialt på lång sikt, säger Elisabeth Mangrio, docent i vårdvetenskap vid Malmö universitet.

Hembesöksprogram är en del i regeringens satsning på ökad tillgänglighet inom barnhälsovården. Växa tryggt är ett pilotprojekt och ett samarbete mellan Region Skåne, Skånes kommuner och Malmö universitet, som följer och utvärderar programmet.  Sammanlagt arbetar 26 team i 18 skånska kommuner inom projektet.

– Samverkan mellan professionerna har varit oerhört givande, det har bidragit till stor kunskapspåfyllning. Fler perspektiv har kommit fram och professionerna har kunnat hjälpas åt i samtalen. En hel del familjer i Växa tryggt har fått ett tidigare stöd till exempel genom tidigare upptäckt av våld och psykisk ohälsa, som annars förmodligen skulle upptäckts betydligt senare och därmed gjort en större skada, säger Anna-Maria Troedsson, projektledare hälsa och social välfärd, Skånes Kommuner.

Forskarna vid Malmö universitet har samlat in enkäter och gjort intervjuer med föräldrar, personal och chefer inom mödra- och barnhälsovården, socialtjänsten och tandvården. Föräldrarna som deltagit i Växa tryggt upplevde att hembesöken och teamwork mellan olika professioner var av stor vikt, enligt forskarna. Till exempel kompletterade barnmorskorna och barnsjuksköterskorna varandra och det fanns en respekt för varandras expertis.

– Genom att träffa flera professioner samtidigt, och i sitt eget hem, kände föräldrarna att både sitt barns och sina egna behov som ny förälder inkluderades och fick stöd. Detta fick dem att känna sig säkra och trygga och skapade en tillit, säger Elisabeth Mangrio.

Forskningsresultat visar också att mellanchefer inom vården såg hembesöksprogrammet som en tillgång för de deltagande organisationerna, professionerna och samhället i stort.

– Förutom förbättrad hälsa hos barn anser de att programmet även bidrar till ökat stöd hos familjer, sociala fördelar och ett ökat förtroende för både de professionella och för välfärdssystemet. Dessutom innebär modellen fördelar för de professionellas arbetsvillkor och för organisationerna, då förebyggande arbete och förbättrad hälsa hos barn leder till att mindre resurser behöver användas senare, säger Eva-Lotta Nilsson, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Text: Lotta Orban & Anna Dahlbeck

Växa tryggt

Hembesöksprogrammet Växa tryggt – föräldraskapsstöd i samverkan är ett pilotprojekt mellan 2018 och 2022 som finansieras genom specialdestinerat statsbidrag. Projektägare är Region Skåne och Skånes kommuner är driftansvariga. Syftet är att förbättra tillgängligheten i barnhälsovården.

I Växa tryggt arbetar barnmorskor, specialistsjuksköterskor, föräldrastödjare från socialtjänsten, tandhygienister och tandsköterskor i tvärprofessionella team med att besöka föräldrar och deras barn i hemmet. En tvärvetenskaplig forskargrupp vid Malmö universitet följer och utvärderar projektet.

Läs mer om forskningsprojektet och ta del av tidigare publikationer:

Växa tryggt

Middle Managers’ Views on Participation in a Home Visiting Program for First-Time Parents in Scania, Sweden.

An Extended Home Visit Programme Within the Swedish Child Healthcare System for First-Time Parents in Scania, Sweden: A Study Protocol.

Trust as an analytical concept for the study of welfare programmes to reduce child health disparities: The case of a Swedish postnatal home visiting programme.