Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
- Forskarskolor
- Forskarskolor
- Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Forskarskola: ComBine
- Forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskarskola: Hållbar rörelse i skolor och förskolor
- Finna vägar i en tid av stora framtidsutmaningar (FinnFram)
- Forskarskola: ROCIT
- Forskarskola: Pedagogik och yrkeskunnande (YRK)
- Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur (CuEEd-LL)
- Forskningsämnen
-
- Forskningscentrum
- Forskningscentrum
- Biofilms Research Centre for Biointerfaces
- Citizen Health
- Centrum för samskapade framtider
- Institute for Urban Research
- Malmö Institute for Migration Studies (MIM)
- Literacy and Inclusive Teaching (LIT)
- Centrum för tillämpad arbetslivsforskning (CTA)
- Sustainable Digitalisation Research Centre
- Centrum för sexologi och sexualitetsstudier
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
På sidan -
- Samverkan och innovation
- Samverkan och innovation
- Innovation och nyttiggörande
-
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med studenter
- Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt
- Samarbeta med forskare
- Kultursamverkan
- Stöd Malmö universitet
På sidan -
- Om oss
- Om oss
-
- Fakulteter och institutioner
- Fakulteter och institutioner
-
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Institutionen för barndom, utbildning och samhälle
- Institutionen för idrottsvetenskap
- Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle
- Institutionen för skolutveckling och ledarskap
- Institutionen för kultur, språk och medier
- Institutionen för samhälle, kultur och identitet
-
- Odontologiska fakulteten
- Odontologiska fakulteten
- Foresight
-
- Universitetstandvården
- Universitetstandvården
- Tandvård för barn och ungdomar
- Akuttandvård
- Specialisttandvård
- Om Universitetstandvården
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Breddad rekrytering och breddat deltagande
- Kvalitetsarbete vid universitetet
-
- Musikverksamhet
- Musikverksamhet
- Studentarbeten – videoverk
- Alumni & vänner
- Universitetet i en orolig värld
På sidan
Innovation och nyttiggörande
nyttiggörande
För oss är innovation mer än bara nya idéer. Det är att skapa värde och att bidra till ett mer hållbart och jämställt samhälle där vi i samverkan med andra samhällsaktörer skapar, delar och sprider kunskap för att förstå, förklara och utveckla samhället.
Aktuellt
Innovationsmiljöer på Malmö universitet
Societal Impact Lab
Societal Impact Lab
Societal Impact Lab är ett ettårigt idéutvecklingslabb med fokus på att möta samhällsutmaningar via innovation och nyttiggörande, inriktat på hållbar långsiktig samhällsnytta. Labbet har sin hemvist på innovationsmiljön Storm och tar in fem forskare per år, vilka arbetar i labbet en dag i veckan under perioden september-juni. Societal Impact Lab drivs i syfte att nyttiggöra forskningsresultat vid Malmö universitet och leds av Mau innovation. Labbverksamheten genomförs i samarbete med Mötesplats Social Innovation och Mau Holding. Mellan 2024–2027 finansieras Societal Impact Lab av Mau innovation samt en donation från Swedbanks Ägarstiftelse Skåne.
Innovationsmiljön Storm
Innovationsmiljön Storm
Innovationsmiljön Storm är en kreativ och social mötesplats som syftar till att inspirera och främja utvecklandet av nya idéer, innovationskraft och entreprenörskap vid Malmö universitet. Miljön är särskilt anpassad för att utforska, utveckla och möjliggöra nya arbetssätt, både inom universitetet och i samverkan med andra aktörer i samhället. Storms medarbetare erbjuder även metodstöd inom processdesign och konceptutveckling, i syfte att stötta individer samt arbetsgrupper i utvecklingen av nya arbetssätt och utforskandet av sin kreativitet och lekfullhet.
Innovationsmiljöer
Futurum Innovation
Futurum Innovation
Futurum Innovation på Odontologiska fakulteten erbjuder en testbädd där tandvårdens aktörer kan träffas för att utveckla, pröva, utvärdera och förbättra framtidens tandvårdsklinik.
DESIS Lab
DESIS Lab
DESIS Lab (Design for social innovation och hållbarhet) har fokus på hur design kan användas för att utforska och väcka diskussioner om samhällets utmaningar. Detta görs både genom forskning och undervisning.
Malmö universitet satsar på framtidens entreprenörer
FutureMakers
FutureMakers
Under hösten 2023 lanserades denna idétävling för Malmö universitets studenter. Satsningen syftar till att inspirera och främja studenters förmåga att utveckla kreativitet, innovationskraft och entreprenörskap med målet att bidra till hållbar samhällsutveckling. FutureMakers erbjuder en spännande möjlighet för studenterna att utforska potentialen i sina idéer samtidigt som de tävlar om en generös prissumma på 50 000 kronor, för att ta sina visioner till nästa nivå. FutureMakers arrangeras i stolt samarbete med Sparbanken Syds stiftelse.
Stormathon
Stormathon
Stormathon är en innovationsutvecklande utmaning på Malmö universitet som ger studenter möjlighet att utveckla färdigheter inom kreativitet, problemlösningsförmåga och entreprenörskap i samarbete med näringsliv, offentlig sektor samt idéburen sektor. Utmaningen syftar till att förbereda studenter inför kommande yrkesliv och att träna på att identifiera och finna innovativa lösningar på samhällsutmaningar kopplade till deras kommande roller i arbetslivet. Stormathon tar avstamp i gränsöverskridande och komplexa frågor och samhällsutmaningar där lösningarna kräver tvärvetenskapliga samarbeten som överbryggar organisatoriska gränser och samskapas med aktörer utanför universitetet.
Framtidens sociala entreprenörer – universitetets sommarpraktik för Malmöungdomar
Gruppen unga som varken arbetar eller studerar i Malmö är stor, både i jämförelse med riksnivå och de andra storstadsregionerna. Genom socialt och pedagogiskt arbete i samverkan mellan Malmö stad och Malmö universitet har vi möjlighet att nå ut till dessa ungdomar. Malmö universitets praktikprogram inom socialt entreprenörskap är utvecklat i samarbete med kunskapsalliansen Malmöungdomars väg till arbete och högre utbildning (Muvah) och Malmö stad och vänder sig till Malmöungdomar i åldrarna 16-19 år. Under tre veckor introduceras ungdomarna för metoder och verktyg som kan hjälpa dem i utvecklingen av sina egna idéer. Praktikens syfte är att stärka ungdomarnas inneboende kraft att förändra och påverka samhället i positiv riktining.
Vår innovationsverksamhet
Mau innovation
Mau innovation
Mau Innovation finns till för att kunskap från Malmö universitet ska kunna göra skillnad och förbättra vårt samhälle. Vi stöttar forskare, studenter och andra anställda på Malmö universitet som vill utveckla sina idéer eller skapa nytta med sin forskning. Tillsammans omvandlar vi forskningsresultat och idéer till produkter, metoder, processer och tjänster som skapar värde och bidrar till lösningar på vår tids samhällsutmaningar.
Mau Holding
Mau Holding
Mau Holding är Malmö universitets holdingbolag och en del av universitetets innovationsverksamhet. Vi investerar i bolag som bedriver forsknings‐ och utvecklingsarbete för kommersialisering av projekt och kunskaper, framtagna eller uppkomna inom ramen för verksamheten vid Malmö universitet. Vårt uppdrag är att arbeta för att kunskap kommer samhället till nytta – att skapa nya bolag baserade på kunskap och forskningsresultat från Malmö universitet som bidrar till ett hållbart och jämlikt samhälle.
Mötesplats Social Innovation
Nationell kunskapsnod för social innovation
Nationell kunskapsnod för social innovation
Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet är den samlande nationella kunskapsnoden för social innovation och samhällsentreprenörskap. Tillsammans med såväl akademi som näringsliv och offentliga och idéburna aktörer bygger vi kapacitet för innovation som möter samhällsutmaningar.
Podcasten ”Obruten mark”
Podcasten ”Obruten mark”
I podcasten ”Obruten mark” vänder och vrider Mötesplats Social Innovation varannan vecka på vår tids komplexa samhällsutmaningar. Fokus är att lyfta fram nya och etablerade lösningar på olika problem men också tänkbara vägar framåt. Olika personer, aktörer, frågor och perspektiv får utrymme under våra samtal, på såväl gräsrots– som systemnivå.
Forskning i samverkan som förändrar
Forskning i samverkan som förändrar
Forskare vid Malmö universitet och andra noder för Mötesplats Social Innovation, vid lärosätena Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Umeå universitet och Örebro universitet, samverkar med aktörer från alla samhällssektorer. I serien ”Forskning i samverkan som förändrar” lyfts olika exempel genom filmer och artiklar.