EduSinglePage
Om kursen
I ämnet Naturorientering, teknik och lärande får du lära dig att använda fysikens, kemins och biologins modeller och begrepp för att förklara samband i naturen, miljön och människokroppen. Du tillägnar dig kunskap om bl a materians kretslopp och livets utveckling. Du lär dig planera, genomföra och analysera undervisning med elevers naturvetenskapliga frågor i fokus. De naturvetenskapliga arbetssätten är centrala, och du arbetar med egna undersökningar, konstruktioner och observationer. Genom laborationer och exkursioner lär du dig att förstå och beskriva ekologiska utmaningar för miljön.
Denna kursen ges som del av program:
Kursinnehåll
Kursen syftar till att studenten ska utveckla sin kompetens att undervisa skolår 4-6 i NO och teknik. Naturvetenskapens och teknikens karaktär identifieras samt argument för skolans ämnen NO och teknik diskuteras.
Tekniska system och deras komponenter, teknikens historia samt teknikens roll i samhället behandlas. I biologin behandlas ekosystem, livets utveckling och livsformer. I kemi behandlas reaktioner och ämnens löslighet, samt fasövergångar. I fysik behandlas materia, kraft, meterologi och astronomiska fenomen. Elevers begreppsförståelse i förhållande till naturvetenskap behandlas i samband med kursens ämnesinnehåll. De naturvetenskapliga och tekniska arbetssätten genomsyrar kursen genom att studenten förväntas arbetar med egna undersökningar, konstruktioner, laborationer, exkursioner och studiebesök.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Naturkunskap 1b eller Naturkunskap 1a1 + 1a2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2 och Engelska 6.
Kursvärdering
Studenter som deltar i eller har avslutat en kurs ska ges möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitetet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).